Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Σπανακόπιτα νηστίσιμη

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 

Μια σπανακοπιτούλα πάντα είναι ευπρόσδεκτη για κολατσιό ή για ορεκτικό. Σήμερα θα είναι νηστίσιμη. 

 




 Υλικά:


1κ. σπανάκι φρέσκο

4-5 φρέσκα κρεμμύδια

1/2 κρεμμύδι ξερό

2-3 πράσα κομμένα σε ροδέλες

1 μάτσο άνηθο

1 χούφτα σιμιγδάλι

λάδι

2κ.σ. αλάτι

πιπέρι

1 πακέτο φύλλο κρούστας

λάδι για το άλειμμα των φύλλων και του ταψιού

 

Εκτέλεση:

 

 Πλένουμε πολύ καλά το σπανάκι το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και το βάζουμε σε λεκάνη. Το αλατίζουμε με 2κ.σ. αλάτι και το αφήνουμε περίπου 15' να βγάλει το νερό του. Μετά το στύβουμε με το χέρι καλά έτσι ώστε να βγάλει κι άλλο νερό.


Ρίχνουμε στη λεκάνη ψιλοκομμένα τα φρέσκα κρεμμύδια και τον άνηθο. Τα ανακατεύουμε να γίνουν ομοιόμορφο μείγμα.





 

 

Στο τηγάνι βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε τα πράσα με το ξερό κρεμμύδι. Μόλις τσιγαριστούν τα ενώνουμε με το σπανάκι και ρίχνουμε μόνο πιπέρι. Αλάτι καλύτερα μη βάλετε γιατί το σπανάκι θα έχει κρατήσει αυτό που βάλαμε για να βγει το νερό του. Αν όμως τη θέλετε λίγο πιο αρμυρή δοκιμάστε το σπανάκι και βάλτε όσο προτιμάτε.

 

Λαδώνουμε ένα ταψί.






 

 

 

 

 

 

 Στρώνουμε τα μισά φύλλα κάτω λαδώνοντάς τα ένα-ένα. Ακόμα κι αν ένα φύλλο το διπλώσουμε επειδή είναι μεγαλύτερο από το ταψί πρέπει στα σημεία που ακουμπάνε να βάλουμε λάδι.




 

 

 

Πάνω στα φύλλα στρώνουμε τη γέμιση.





 

 

 

 

 

  

Πάνω στη γέμιση ρίχνουμε τη χούφτα το σιμιγδάλι για να απορροφηθούν τα λάδια και τα ζουμιά.





 Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα της επιφάνειας κάνοντας την ίδια διαδικασία με το λάδωμα. Το τελευταίο φύλλο δεν το λαδώνουμε αλλά το βρέχουμε με λίγο νερό.




 

 

 

 Ψήνουμε τη σπανακόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.



1 σχόλιο:

  1. Πω πω μοιάζει υπέροχη και φαντάζομαι στην κανονική της εκδοχή θα βάζεις και φετούλα μέσα μμμμμμμμμμμ υπέροχο! Ως εδώ μυρίζει :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...