Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Λαζαράκια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 

Το έθιμο θέλει το Σάββατο του Λαζάρου να φτιάχνουμε ψωμάκια σε σχήμα ανθρώπου με σταυρωμένα χέρια ή σπάργανα για την ψυχή του Λαζάρου. Η προφορική παράδοση λέει ότι ο Λάζαρος είχε πει: "Όποιος ζυμώσει και δε με πλάσει το φαρμάκι μου να πάρει". Για την ιστορία αναφέρω, για όσους δεν το γνωρίζουν, ότι από τότε που αναστήθηκε δε γέλασε ξανά παρά μόνο μια φορά όταν είδε κάποιον να κλέβει ένα πήλινο κανάτι. Αυτό έγινε επειδή σκέφτηκε ότι το ένα "χώμα" κλέβει το άλλο. 

 

                            

 

Υλικά:

3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

περίπου 1 - 1 1/2φλ. νερό

3 κ.γ. ξηρή μαγιά ή 1/2 κύβο νωπή

1/2 φλ. ζάχαρη

3 κ.σ. καλαμποκέλαιο

1/2 κ.γ. μαστίχα Χίου 

1 χούφτα σταφίδες

1 χούφτα αμύγδαλα τριμμένα

μερικά γαρύφαλα για μάτια

 

Εκτέλεση: 

 

 Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη. Κρατάμε 1κ.σ. για να κόψουμε στο μπλέντερ τη μαστίχα, γιατί διαφορετικά δεν κόβεται εύκολα.





 

 

 

 Διαλύουμε τη μαγιά μαζί με 1κ.σ. από τη ζάχαρη.


Τη ρίχνουμε στο αλεύρι, ανακατεύουμε λίγο και προσθέτουμε το λάδι, την υπόλοιπη ζάχαρη και τη μαστίχα.  Ανακατεύουμε και ξεκινάμε το ζύμωμα. Προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται για να γίνει ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.

 

 


Προσθέτουμε στο μείγμα τις σταφίδες και τα τριμμένα αμύγδαλα και ζυμώνουμε λίγο ακόμα να ανακατευτούν με τη ζύμη. Πλάθουμε σε σχήμα ανθρώπου, κάνουμε ένα κορδονάκι για χέρια ή πολλά για να μοιάζουμε με φασκιά. Λαδώνουμε ένα ταψί και βάζουμε τα Λαζαράκια σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν για 1 ώρα.







Μόλις φουσκώσουν μπήγουμε τα γαρύφαλα για μάτια και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους (περίπου 40').






2 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...