Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Μαρμελάδα ροδάκινο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Εύκολη και νόστιμη μαρμελάδα που αρέσει πολύ σε μικρούς και μεγάλους. Χρήσιμη σε γλυκά (όπως πάστα φλώρα, κρουασάν κλπ) και λύση για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο.



Υλικά: 


2 κ. ροδάκινα 

1.600 γρ. ζάχαρη 

το χυμό 1/2 λεμονιού 

1 βανίλια 


Εκτέλεση:


Αφαιρούμε τη φλούδα, τα κουκούτσια και το σκληρό κόκκινο σημείο του κέντρου τους.  

Αν θέλετε η μαρμελάδα να μην είναι εντελώς λιωμένη τότε κόψτε τα σε κυβάκια. 

Τώρα τα ζυγίζουμε ξανά για να δούμε πόσο απέμεινε από το καθαρό φρούτο. 

Τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, αλλά χωρίς νερό. Έχουμε χαμηλά τη φωτιά (στο 1,5) σε όλη τη διάρκεια. 

Όταν ξεκινήσει να βράζει θα βγάλει αφρό τον οποίο τον βγάζουμε διαρκώς. Η μαρμελάδα όταν είναι σε μεγάλη ποσότητα χρειάζεται περίπου 1 ώρα και παραπάνω. Αν είναι γύρω στο 1 κιλό τότε να την ελέγξετε στα 45'. 

 Γύρω στα 5' - 10' πριν τη σβήσουμε ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και τη βανίλια κι αφήνουμε ακόμη λίγο την κατσαρόλα στη φωτιά. Όταν το νερό πήξει και γίνει σαν σιρόπι και το φρούτο μοιάζει με τη γνωστή μαρμελάδα ή σαν γλυκό, τότε το βγάζουμε από το μάτι της κουζίνας και το αφήνουμε να κρυώσει.

Αν το μετανοιώσετε και δείτε ότι τα κομμάτια που υπάρχουν δε σας ικανοποιούν αλλά τη θέλετε πιο λεία, με το ποδαράκι του μπλέντερ χτυπήστε τη σε ποσότητες και θα γίνει εντελώς λεία. 


Μόλις κρυώσει καλά είναι έτοιμη να μπει σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα. 













Μικρές λεπτομέρειες: 


Αν έχετε διαφορετικές ποσότητες φρούτου υπολογίστε για κάθε κιλό ροδάκινων 800 γρ. ζάχαρη.


 Όταν αγοράσετε τα φρούτα φροντίστε να είναι αρκετά ώριμα. Μη διστάσετε ακόμη κι αν είναι σε κάποια σημεία μαυρισμένα. Θα τα καθαρίσετε καλά και θα τα φτιάξετε άφοβα. Όσο πιο άγουρο είναι το φρούτο τόσο πιο ξινή θα βγει η μαρμελάδα. 


Την αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα που τα κάνουμε εύκολα βράζοντας τα βάζα σε κατσαρόλα γεμάτη με νερό και στραγγίζοντάς τα ανάποδα σε καθαρό πανί μέχρι να στεγνώσουν. 


Η μαρμελάδα κρατάει αρκετό καιρό εκτός ψυγείου. Αν όμως θέλετε να είστε πιο σίγουροι για τη φρεσκάδα της μπορείτε να την αποθηκεύσετε στο ψυγείο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...