Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Κρητικά καλτσουνάκια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 

Μια κρητική συνταγή για ένα ορεκτικό που τρώγεται όλη τη μέρα. Μπορεί να γίνει το πρωινό σας, το ορεκτικό στο τραπέζι, το απογευματινό κολατσιό ή κάτι για το βραδάκι να κόψει την πείνα.  

 

Υλικά: 


Για τη ζύμη:

2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

1 σφηνάκι ρακί 

1/2 κ.σ. χυμό λεμονιού 

1/2 κ.γ. αλάτι 

2 κ.σ. λάδι 

1/2 φλ νερό (περίπου) 


Για τη γέμιση: 

250 γρ. περίπου ανθότυρο ανάλατο 

1 αυγό 

λίγο δυόσμο

 

Λάδι για το τηγάνισμα

 

Εκτέλεση:


Βάζουμε το αλεύρι σε λεκάνη και σε μια λακκούβα στο κέντρο του ρίχνουμε το ρακί, το αλάτι...


το λάδι και το χυμό λεμονιού.

Αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Πρέπει να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη, αλλά να μην κολλάει στα χέρια. Εγώ την προτιμώ να είναι πιο μαλακή στο πλάσιμο γιατί όταν ανοίγουμε φύλλο σκληραίνει πολύ με το πασπάλισμα αλευριού.

Μόλις ζυμώσουμε καλά κάνουμε μια μπάλα το ζυμάρι και το αφήνουμε σκεπασμένο με πετσέτα για 1 ώρα.

Θρυμματίζουμε τον ανθότυρο με πιρούνι.

Χτυπάμε ένα αυγό ελαφρά και το προσθέτουμε στο τυρί μαζί με λίγο δυόσμο. Ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά να ομογενοποιηθούν.


Όταν έρθει η ώρα να ανοίξουμε το φύλλο αλευρώνουμε αρκετά το τραπέζι που θα δουλέψουμε και βάζουμε σε ένα μπολ μια ποσότητα αλεύρου που θα χρειαστεί να πασπαλίζουμε συνέχεια.

Κόβουμε το ζυμάρι σε τέσσερα τμήματα.

Με το πρώτο κομμάτι ζυμαριού ανοίγουμε φύλλο. Το πατάμε πάνω στην αλευρωμένη επιφάνεια να γίνει πλακέ, το αλευρώνουμε και το ανοίγουμε με τον πλάστη.

Καθώς το ανοίγουμε σιγά σιγά το γυρίζουμε να γίνει στρογγυλό και δεξιά και αριστερά και το πάνω κάτω. Του ρίχνουμε συχνά αλεύρι και το γυρίζουμε κι από την άλλη πλευρά να το αλευρώσουμε και να συνεχίσουμε το άνοιγμα με τον πλάστη.

 

 

Μόλις το ανοίξουμε σε λεπτό φύλλο σημαδεύουμε με ένα ποτήρι ή κάποιο ειδικό εργαλείο κουππάτ τα στρογγυλά πιτάκια που θα κόψουμε.





 

 

 

Βάζουμε 1/2 - 1 κ.γ. γέμιση σε κάθε στρογγυλό πιτάκι.

 

 

 Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο από πάνω και βάζουμε το ποτήρι να καλύπτει το κάθε εξόγκωμα της γέμισης. Το πιέζουμε στριφογυρίζοντάς το να κόψει το μικρό πιτάκι από το ολόκληρο φύλλο. Αν χρειαστεί χρησιμοποιήστε μαχαίρι.

 

 

Βγάζουμε τις λωρίδες ζύμης που βρίσκονται γύρω από τα πιτάκια που σχηματίστηκαν, αλλά δεν τις πετάμε γιατί θα τις κάνουμε μια μπάλα και θα ανοίξουμε καινούργιο φύλλο μ' αυτές.

Κάθε καλτσουνάκι το πατάμε πολύ  καλά με ένα πιρούνι στις άκρες του για να μην ανοίξει στο τηγάνισμα και χυθεί το τυρί.

Τα συγκεντρώνουμε όλα μαζί σε μια αλευρωμένη μεγάλη επιφάνεια όπως ένας δίσκος.

Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι ή σε μια κατσαρολίτσα να κάψει σε μέτρια φωτιά και τα τηγανίζουμε για λίγο από την κάθε πλευρά.

Στο τηγάνισμα πρέπει να είμαστε από πάνω και να τα κοιτάμε γιατί παίρνουν χρώμα γρήγορα. Τα βγάζουμε όταν χρυσίσουν ελαφρά κι από τις δύο πλευρές.

Στο σκεύος που θα τα συγκεντρώσουμε βάζουμε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει τα περιττά λάδια.

Τρώγονται το ίδιο ευχάριστα και ζεστά και κρύα. Την επόμενη μέρα τα φυλάμε στο ψυγείο. 










Μικρές λεπτομέρειες:


Σερβίρονται σκέτα και τότε θα έχουν ουδέτερη γεύση ή  μπορείτε να τα περιχύσετε με μέλι ή ζάχαρη για να γίνουν γλυκά. Γι' αυτό το λόγο μέσα στη γέμιση δε βάζουμε αλάτι και πιπέρι, ώστε να μπορεί ο καθένας από την οικογένεια να τα φάει όπως του αρέσουν. 

 

Όπως ανέφερα νωρίτερα τις λωρίδες που κόβουμε γύρω από τα πιτάκια δεν τις πετάμε, αλλά τις ανοίγουμε καινούργιο φύλλο. Επειδή όσο τις ανοίγουμε φύλλο δεύτερη και ίσως και τρίτη φορά τόσο θα σκληραίνουν προτείνω το ζυμάρι από την αρχή να είναι μαλακό αρκετά.

 

Άλλος τρόπος για το σχήμα τους είναι να κόψετε λίγο μεγαλύτερους κύκλους, να βάλετε τη γέμιση στη μία άκρη και να γυρίσετε την άλλη από πάνω για να γίνει μισοφέγγαρο. Επίσης μπορείτε να τα κόψετε τετράγωνα ή παραλληλόγραμμα δεν υπάρχει περιορισμός.  


Αυτό το ορεκτικό έχει τη δική του δυσκολία, γι' αυτό καλό θα ήταν να έχετε κάποιον να βοηθάει. Ο ένας να ανοίγει φύλλο και να το γεμίζει κι άλλος να τηγανίζει. Διαφορετικά ή κάτι δε θα προλαβαίνετε ή θα ξεραίνονται τα φύλλα ή θα καίγεται το λάδι. Εγώ βρήκα την εξής μέθοδο για να τα προλαβαίνω όλα μόνη μου (καθώς δεν τα έχω φτιάξει ποτέ με βοήθεια). 

 

Τη γέμιση την έχω έτοιμη λίγη ώρα πριν αρχίσω να ανοίγω τα φύλλα.

Ανοίγω πρώτα όλα τα φύλλα με όσα κομμάτια ζύμης έχω, τα βάζω στη μία γωνία του τραπεζιού που είναι αλευρωμένη κι από πάνω το καθένα το σκεπάζω με λαδόκολλα. Έτσι δεν ξεραίνονται. 


Μετά κόβω τα πιτάκια του κάθε φύλλου και τα γεμίζω και πατάω με πιρούνι τις άκρες τους. Τα βάζω σε αλευρωμένη επιφάνεια όπως ο δίσκος που αναφέρω στις εικόνες και κάθε στρώση τη σκεπάω με λαδόκολλα. Έτσι όταν τελειώσω τουλάχιστον τα περισσότερα και μου μείνει το πολύ πολύ ένα μόνο φύλλο για γέμισμα, τότε ξεκινάω το τηγάνισμα. 


Με αυτόν τον τρόπο τα προλαβαίνω όλα τα στάδια χωρίς απώλειες.


Καλή σας επιτυχία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...