Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Κεφίρ

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Επιστημονικές μελέτες αναφέρουν ότι οι κάτοικοι κυρίως του Καυκάσου που πίνουν συνέχεια κεφίρ ζουν πολλά πολλά χρόνια και συνήθως πάνω από 100. Το κεφίρ στη γεύση μοιάζει με το ξινόγαλα. Τα οφέλη του είναι ατελείωτα όπως ότι ενεργοποιεί το μεταβολισμό, δρα ενάντια στον καρκίνο, καθαρίζει τα έντερα, συνιστάται σε εγκύους και θηλάζουσες λόγω του ασβεστίου που περιέχει, σε αθλητές και γενικά σε όσους θέλουν να ενισχύσουν την υγεία τους. Μπορείτε να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες στο Vita.gr (http://www.vita.gr/diatrofi/eating-healthy/article/2451/kefir-to-zwntano-poto/)





Υλικά: 


σπόρους κεφίρ (πρόκειται για φιλικά προς τον οργανισμό βακτήρια κι όχι για σπόρους από κάποιο φυτό) 

γάλα πλήρες 


Εκτέλεση: 


 Βάζουμε τους σπόρους κεφίρ σε ένα μεγάλο γυάλινο ή πλαστικό μπολ. Δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με μέταλλο.

 Το γεμίζουμε με γάλα σε αναλογία περίπου 50 γρ. κεφίρ στα 2 ποτήρια γάλα. Το σκεπάζουμε με ένα καπάκι και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 12 - 18 ώρες ανάλογα με τη ζέστη που υπάρχει στο δωμάτιο. Αν θέλετε μπορείτε αν το ανακατέψετε απαλά με ένα πλαστικό ή ξύλινο κουτάλι 1 - 2 φορές στη διάρκεια που θα μείνει.


Μόλις περάσουν οι ώρες το κεφίρ θα έχει φουσκώσει και θα έχει πολλαπλασιαστεί. Το σουρώνουμε σε ένα πλαστικό σουρωτήρι ή σε τούλι ή τουλουπάνι και το πατάμε με ένα πλαστικό κουτάλι για να μην έρθει σε επαφή καθόλου με μέταλλο και το υγρό που βγαίνει είναι αυτό που θα πιούμε. 

Αν χρησιμοποιήσουμε το ίδιο σκεύος τότε το πλένουμε να είναι καθαρό από το προηγούμενο κεφίρ. Βάζουμε ξανά τους σπόρους που σουρώσαμε μέσα και τους σκεπάζουμε ξανά με γάλα. 

Με αυτή τη διαδικασία θα έχουμε καθημερινά παραγωγή κεφίρ.






Μικρές λεπτομέρειες:


Όταν μεγαλώσει αρκετά το κεφίρ θα χρειαστεί μεγαλύτερο σκεύος και περισσότερο γάλα στην αναλογία του. Τότε θα μπορούσατε να το χωρίσετε ή να δώσετε στους γνωστούς σας λίγους σπόρους. 


Τους σπόρους κεφίρ προσωπικά τους βρήκα από γνωστή μου η οποία τους προμηθεύτηκε αυθεντικούς από τον Καύκασο. Ελπίζω να μπορέσετε να βρείτε από καταστήματα με βιολογικά προϊόντα ή ακόμα και μέσω του ίντερνετ σε σελίδες που αναφέρουν για το κεφίρ (να ψάξετε στα σχόλια όπου κάποιοι σχολιαστές το προσφέρουν δωρεάν).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...