Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Κουραμπιέδες με καβουρδισμένα αμύγδαλα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Μυρωδάτοι και χιονάτοι κουραμπιέδες που θυμίζουν τα χιονισμένα Χριστούγεννα. Το έθιμο θέλει να φτιάχνουμε τέτοιες μέρες ένα από τα χαρακτηριστικά και πατροπαράδοτα γλυκά των γιορτών. Άρα δε γίνεται να λείπουν από το τραπέζι μας.



Υλικά: 

 

2 φλ. βούτυρο αγελαδινό 

1/2 φλ άχνη 

1 βανίλια (ή 1 κ.γ. ζάχαρη βανίλιας) 

1/4 - 1/2 φλ. αμύγδαλα καβουρδισμένα 

5 - 6 φλ αλεύρι

ανθόνερο ή ροδόνερο για το ράντισμα

500 γρ. άχνη για το άχνισμα

 

Εκτέλεση:


 Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ πολύ καλά να αφρατέψει.

Αν το δοχείο του μίξερ δε χωράει όλη την τελική ποσότητα που θα γίνει μαζί με το αλεύρι τότε ρίχνουμε το βούτυρο σε μια μεγαλύτερη λεκάνη και προσθέτουμε την άχνη...

τη βανίλια ή τη ζάχαρη βανίλιας όπως έβαλα εγώ.





Ρίχνουμε μέσα και τη μισή ποσότητα αλευριού και ξεκινάμε να ανακατεύουμε. Θα συνεχίσουμε ρίχνοντας και το υπόλοιπο σιγά σιγά αν δούμε ότι ακόμη δεν έχει σχηματιστεί ζύμη που να στέκεται.



Προσθέτουμε τα αμύγδαλα που τα έχουμε ψιλοκόψει στο μούλτι.

 

 

 

 

 

Μόλις το μείγμα σχηματίσει μια μαλακή ζύμη που με καθαρά χέρια να καταλάβουμε ότι πλάθεται τότε σταματάμε να ρίχνουμε άλλο αλεύρι (στην περίπτωση που δεν το πάρει όλο).

 

 

 

 Κόβουμε κομματάκια από τη ζύμη στο μέγεθος μεγάλου καρυδιού. Τους δίνουμε το σχήμα που μας αρέσει μακρόστενο ή στρογγυλό. Αν τα κάνουμε στρογγυλά τα ακουμπάμε στο ταψί και τα πατάμε με το δείκτη μας στο κέντρο να σχηματίσουν μια λακκούβα η οποία θα συγκρατήσει μια ποσότητα ζάχαρης στο άχνισμα.



Αφήνουμε αποστάσεις μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν.

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στη μεσαία σχάρα για 20'. Ανάλογα πάντα με το πόσο καίει και ο δικός σας ο φούρνος.

Όταν τους βγάλουμε τους ραντίζουμε με ανθόνερο ή ροδόνερο. Προσωπικά θεωρώ ότι το ανθόνερο έχει ωραιότερη γεύση και άρωμα. Αυτά βέβαια, είναι προτιμήσεις.

Έχουμε κοσκινίσει σε ένα ευρύχωρο σκεύος την άχνη. Τους βουτάμε έναν έναν τυλίγοντάς τους με την άχνη παντού όπως είναι ακόμη αρκετά ζεστοί, αρκεί να μη δείχνουν σα βρεγμένοι από το ανθόνερο. Διαφορετικά τους αφήνουμε 1' να στεγνώσουν και συνεχίζουμε με το άχνισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...