Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Αιγυπτιακά φούλια (ξερά αποφλοιωμένα κουκιά)

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Στην Αίγυπτο αυτό θεωρείται ένα παραδοσιακό πρωινό γεύμα (όπως το διαβάσατε πρωινό). Ονομάζεται Ful medames εξ' ου και τα φούλια που λέμε στα ελληνικά. Φτιάχνεται από αποφλοιωμένα ξερά κουκιά που τα βράζουν αρκετά, γίνονται χυλός και σερβίρεται με διάφορες γεύσεις όπως μπούκοβο, λάδι, λεμόνι, κρεμμύδι, ψιλοκομμένο μαϊντανό, ψιλοκομμένο σκόρδο ή κύμινο ανάλογα τις προτιμήσεις του καθένα.




Υλικά: 


1 - 1 1/2 φλ αποφλοιωμένα ξερά κουκιά 

αλάτι, πιπέρι 

λάδι 

λεμόνι 

προαιρετικά 

ψιλοκομμένο μαϊντανό 

μπούκοβο 

ξερό κρεμμύδι σε λεπτές φετούλες 

ψιλοκομμένο σκόρδο 

κύμινο


Εκτέλεση:  


Αυτά είναι τα ξερά αποφλοιωμένα κουκιά. Μπορούμε να τα βάλουμε και από το προηγούμενο βράδυ στο νερό να μουλιάσουν για να φουσκώσουν.

Τα βράζουμε σε αρκετό νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά.  

Λίγη ώρα πριν γίνουν ρίχνουμε αλάτι και προαιρετικά πιπέρι. Το νερό το προσέχουμε έτσι ώστε αρχικά να έχει αρκετό γιατί θα χρειαστούν περίπου 2 ώρες βράσιμο και προς το τέλος να μείνουν μόνο με λίγο για να γίνουν χυλός. Αν θέλετε μπορείτε ένα μέρος τους να το κόψετε στο μούλτι και να το ανακατέψετε ξανά στην κατσαρόλα.  

Στο πιάτο σερβίρουμε σύμφωνα με την προτίμηση του καθενός με λάδι και λεμόνι και σε μικρά πιατάκια του γλυκού του κουταλιού μπορούμε να σερβίρουμε από λίγο μπούκοβο, κύμινο, ψιλοκομμένο σκόρδο, ξερό κρεμμύδι σε φετούλες, ψιλοκομμένο μαϊντανό και σε ένα μεγαλύτερο πιάτο να βάλουμε αραβικές πίτες κομμένες στα τέσσερα με τις οποίες μπορούμε να παίρνουμε το χυλό αντί για κουτάλι. Εγώ σας προτείνω σαν πολύ νόστιμη πρόταση λάδι, λεμόνι, ψιλοκομμένο μαϊντανό, λίγο μπούκοβο και φετούλες μαϊντανού με τα οποία το έχω δοκιμάσει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...