Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Χριστόψωμο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Φέτος το δικό μας Χριστόψωμο μ' αυτή την υπέροχη διακόσμηση το έφτιαξαν οι κόρες μου με τα χεράκια τους και τη φαντασία τους. Κι εγώ βλέποντάς το καμαρώνω.

Η ελληνική παράδοση θέλει τη μέρα των Χριστουγέννων να κόβουμε στο οικογενειακό μας τραπέζι το Χριστόψωμο. Είναι ένα ιδιαίτερο ψωμί, που έχει διαφορετική πιο πλούσια γεύση από το συνηθισμένο. Εξωτερικά το στόλισμά του γίνεται πολύπλοκο και περίτεχνο, φτιαγμένο από ζύμη και στολίδια όπως καρύδια, σουσάμι, σποράκια κλπ. Οι νοικοκυρές στα περισσότερα ελληνικά σπίτια και ειδικά τα παλιότερα χρόνια ασχολούνταν με περίσσια καλλιτεχνία στη διακόσμηση του Χριστόψωμου, τόσο που ο καθένας θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι έφτιαχναν έργα τέχνης. 




Υλικά: 


4 φλ. αλεύρι 

1/2 κύβο μαγιά νωπή ή 3 κ.γ. ξηρή 

1 1/2 φλ νερό 

2 κ.γ. ζάχαρη 

1 αυγό 

1 κ.σ. βούτυρο 

1 κ.γ. μαχλέπι 

1 κ.γ. γλυκάνισο 


Για το στόλισμα 

καρύδια με το κέλυφος ή μόνο ψίχα μοσχοκάρφια (γαρύγαλα) 


Εκτέλεση: 


Αρχικά κάνουμε τα βήματα του ψωμιού με μαγιά σύμφωνα με την παλιότερη συνταγή που έχω αναρτήσει, χωρίς να προσθέσουμε το λάδι, επειδή στο Χριστόψωμο θα βάλουμε βούτυρο. Θα την ακολουθήσουμε μέχρι το σημείο που βάζουμε τα υλικά στη λεκάνη έτοιμα για ζύμωμα.


Σε ένα φλιτζανάκι του καφέ βράζουμε το γλυκάνισο και το μαχλέπι. Μετά θα τα σουρώσουμε και θα κρατήσουμε μόνο το νερό.



Ρίχνουμε το νερό από τα σουρωμένα μυρωδικά αφού το αφήσουμε πρώτα να κρυώσει λίγο κι ανακατεύουμε. 

Λιώνουμε το βούτυρο. 

Χτυπάμε το αυγό, το ρίχνουμε στη ζύμη και την ανακατεύουμε. 

 Ρίχνουμε και το βούτυρο να πάει παντού.

Αρχίζουμε να ζυμώνουμε για περίπου 10' - 15'. 

 Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα (εγώ τη σταυρώνω, πιθανόν να φαίνεται στη φωτο το ίχνος) και τη βάζουμε σε χλιαρό μέρος (π.χ. στο φούρνο στους 40 βαθμούς ή πάνω στο καλοριφέρ σκεπασμένη με πετσέτα) να φουσκώσει για 1 ώρα.

Κατόπιν, κρατάμε το 1/5 περίπου της ζύμης και μ' αυτή κάνουμε σχέδια, σύμφωνα με τη φαντασία μας, που τα τοποθετούμε πάνω στο ψωμί. Αν δούμε ότι κάποια κομμάτια της ζύμης μας ξεκολλάνε μπορούμε ελαφρά να τα βρέξουμε με τα χέρια μας με ελάχιστο νερό και να τα κολλήσουμε καλλίτερα. 

Εδώ απλά έβαλα και δεύτερη φωτογραφία γιατί είχα δίλημμα ποια να διαλέξω. 

Ψήνουμε το Χριστόψωμο στους 180 βαθμούς για περίπου 40' - 45', ανάλογα με τον κάθε φούρνο.












Μικρές λεπτομέρειες: 


Στη διακόσμηση μπορείτε εκτός από την ίδια τη ζύμη που θα κόψετε σε σχήματα να βάλετε γαρύφαλα στα σημεία που επιλέξετε, καρύδια με κέλυφος ή καθαρισμένα, σουσάμι, μαυροκούκι, αμύγδαλα, κουκουνάρι, να κάνετε ψαλιδιές σε διάφορα σημεία του ζυμαριού κ.λ.π. 


Συνήθως τα σχέδια ποικίλουν σύμφωνα με τη φαντασία της κάθε γυναίκας. Πάντα όμως κάνουμε ένα μεγάλο Σταυρό στη μέση και κατόπιν, μπορούμε να φτιάξουμε λουλούδια, φύλλα, οι πιο επιτηδευμένοι μπορούν να φτιάξουν το σχήμα της Παναγίας με το Χριστό μωράκι, καμήλες ή μικρά αρνάκια, αστεράκια με μικρά κουπάτ, έλατο, κάποιο περίγραμμα με κορδόνι από ζυμάρι που θα μπορούσε να είναι στριφτό ή ψαλιδισμένο ή φτιαγμένο από μικρά μπαλάκια ζύμης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...