Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Κιμαδοπιτάκια με σπιτικό φύλλο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Κάποια μέρα είχα φτιάξει μακαρόνια με κιμά. Ο κιμάς όμως μου περίσσεψε. Η ποσότητά του δεν αρκούσε για όλους για να φάμε και την επόμενη μέρα, επομένως θα έπρεπε να φτιάξω κι άλλο. Αντί γι' αυτό όμως εγώ προτίμησα να τον κάνω κιμαδοπιτάκια σαν ιδέα για ορεκτικό και κολατσιό.




Υλικά: 


περίσσεμα μαγειρεμένου κιμά από τα μακαρόνια 

περίπου 100 γρ. τυρί γκούντα 

ζυμάρι για το φύλλο 


Εκτέλεση:

 

Φτιάχνουμε πρώτα το φύλλο όπως στη συνταγή για τα σπανακορολάκια


 Τρίβουμε το τυρί στο χοντρό τρίφτη του κρεμμυδιού.

 Στραγγίζουμε πολύ καλά τον κιμά από τυχόν λάδια και ζουμιά. Ρίχνουμε το τυρί και τα ανακατεύουμε να γίνει μία μάζα.

 Λαδώνουμε με σπορέλαιο ένα ταψί.

 Έχουμε στο τραπέζι δίπλα στη γέμιση ένα πιατάκι με λίγο νερό για να βρέχουμε τις άκρες του φύλλου στο κόλλημα.

 Κόβουμε μακρόστενα κομμάτια από το φύλλο, βάζουμε μια ποσότητα της γέμισης στη μία πλευρά αλλά αφήνοντας ένα περιθώριο από τις άκρες γύρω-γύρω ώστε να μπορεί να κλείνει και να πατηθεί χωρίς να πέφτουμε πάνω στη γέμιση. Βρέχουμε περιμετρικά το φύλλο με το νερό.

 Κλείνουμε το φύλλο και το πατάμε καλά στις τρεις πλευρές του με πιρούνι για να κολλήσουν και να μην ανοίξουν στο ψήσιμο.

 Τα βάζουμε δίπλα-δίπλα στο ταψί.

 Τα αλείφουμε με σπορέλαιο.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς λίγη ώρα μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα. 


Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Μπουτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες στο φούρνο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Το κοτόπουλο λατρεύει τις χυλοπίτες. Για να του κάνετε το χατήρι βάλτε τα μαζί στο ταψί.




Υλικά: 


2 - 3 ολόκληρα μπούτια κοτόπουλου 

περίπου 1 ποτήρι χυλοπίτες 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

σάλτσα 

1 ποτηράκι άσπρο κρασί

λάδι 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

πάπρικα 

λίγη ζάχαρη


Εκτέλεση:


Βάζουμε το κοτόπουλο στο ταψί, ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.  

 Προσθέτουμε τη σάλτσα, το κρασί,

Το λάδι, αλάτι, πιπέρι, κανέλα, πάπρικα και λίγη ζάχαρη. 

Προσθέτουμε το ανάλογο νερό να φτάσει μέχρι τη μέση του κρέατος και σκεπάζουμε με λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει λίγο το κοτόπουλο. 

Προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό να ξαναφτάσει η στάθμη μέχρι τη μέση του κρέατος και ρίχνουμε τις χυλοπίτες. Ανακατεύουμε προσθέτουμε αν χρειάζεται λίγο ακόμα αλάτι και συνεχίζουμε το ψήσιμο. 

Οι χυλοπίτες χρειάζονται μόνο 10' στο φούρνο. Γι' αυτό να τις ελέγξετε σύντομα ώστε να μη λιώσουν και λασπώσουν. 

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Καπνιστός σολομός με μυρωδικά

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Σήμερα θα σας δώσω την ιδέα να φάτε ένα καλό μεσημεριανό χωρίς να μαγειρέψετε. 





Υλικά: 


1 πακέτο καπνιστού σολομού 

1 ματσάκι μαϊντανό 

1 ματσάκι άνηθο 

λίγο κρεμμυδάκι φρέσκο ή ξερό

1 καρότο 

λάδι  

λεμόνι 


Εκτέλεση:


Απλώνουμε τις φέτες σολομού στο πιάτο. Ρίχνουμε από πάνω λίγο λάδι και λεμόνι. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι τον άνηθο και το μαϊντανό και σκεπάζουμε μ' αυτά το σολομό. Τρίβουμε το καρότο και το προσθέτουμε. Αν θέλετε προσθέτετε στο τέλος πάνω από το καρότο λίγο ακόμα λάδι και λεμόνι. Μπορείτε να συνοδεύσετε με τηγανητές πατάτες ή σαλάτα.


Άλλη μία πρόταση είναι να βάλετε χοντρές φέτες ντομάτας στο πιάτο γύρω από το σολομό και τα μυρωδικά.

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Πέννες με λαχανικά

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Καλοκαιρινό πιάτο με συνδυασμό ζυμαρικών και λαχανικών ώστε να εναλλάσσονται οι γεύσεις στο εβδομαδιαίο μενού.




Υλικά: 


1/2 πακέτο ζυμαρικά πέννες 

1 κολοκυθάκι μέτριο 

1 μελιτζάνα 

1 ντομάτα 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμμένο 

1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο 

1 ματσάκι μαϊντανό 

λάδι 

αλάτι, πιπέρι 

λίγη ζάχαρη 

λίγη κανέλα 

πάπρικα 


Εκτέλεση:

Βράζουμε τις πέννες σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες τους και μετά τις στραγγίζουμε.

 Κόβουμε το κολοκυθάκι και τη μελιτζάνα σε ραβδάκια. 

 Τα τσιγαρίζουμε στο λάδι.  

 Μόλις μαραθούν λίγο ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.

 Ξεφλουδίζουμε τη ντομάτα την κόβουμε σε φέτες και την προσθέτουμε στο τηγάνι.

 Μόλις τη γυρίσουμε μερικές στροφές στο τσιγάρισμα ρίχνουμε το μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι, λίγη πάπρικα, κανέλα και λίγη ζάχαρη. Αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί μέχρι να μελώσουν τα λαχανικά.

Σερβίρουμε τα ζυμαρικά, αφού πρώτα τα κάψουμε με λίγο λάδι κι από πάνω βάζουμε τα λαχανικά. Μπορείτε αν θέλετε να βάλετε τριμμένο τυρί πάνω στα ζυμαρικά.









Μικρές λεπτομέρειες: 


Στο βράσιμο έχω προσθέσει μόνο ελάχιστο νερό γιατί βγάζουν τα ίδια τα λαχανικά και δε θέλουμε να κολυμπάνε στα νερά στο τέλος του μαγειρέματος.


 

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Παγωτό με μπισκότα γεμιστά

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Με την ίδια συνταγή του παγωτού με τρία υλικά φτιάχνουμε ένα που θα προσθέσουμε μπισκότα για να έχουμε μια διαφορετική γεύση.





Υλικά: 


1 κουτί γάλα ζαχαρούχο 

1 κουτί γάλα εβαπορέ 

200 γρ. κρέμα γάλακτος με αρκετά λιπαρά

μπισκότα γεμιστά


Εκτέλεση:


Τη συνταγή θα τη βρείτε εδώ: παγωτό με τρία υλικά 


 Έχουμε φτιάξει το παγωτό κανονικά και το έχουμε ήδη βάλει στην κατάψυξη μερικές ώρες πριν. Στο τελευταίο στάδιο πριν το αφήσουμε οριστικά να καταψυχθεί το ξαναχτυπάμε. Το παγωτό θα πρέπει να είναι αρκετά παγωμένο και να στέκεται.

 Σπάμε τα μπισκότα και τα ρίχνουμε μέσα.

Τα ανακατεύουμε καλά έτσι ώστε να υπάρχουν σε όλα τα σημεία του παγωτού κι όχι μόνο κάτω ή πάνω. Το αφήνουμε ξανά στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει καλά.

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Ελιόψωμο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Το ελιόψωμο μπορεί κάλλιστα να συνδυαστεί με το φαγητό στο μεσημεριανό τραπέζι ή και ως κολατσιό όταν θέλουμε να τσιμπίσουμε κάτι πρόχειρο. 





Υλικά: 


4 φλ. αλεύρι 

1/2 κύβο νωπής μαγιάς ή 3 κ.γ. ξηρή 

περίπου 2 φλ. νερό 

1 κ.γ. ζάχαρη 

3 κοφτά κ.γ. αλάτι 

4 κ.σ. λάδι 

1 φλ. ελιές Καλαμών 


Εκτέλεση: 


Οδηγίες για την παρασκευή του ψωμιού θα βρείτε εδώ.


 Έχουμε ήδη αφήσει το ψωμί για μία ώρα να φουσκώσει.

 Ανοίγουμε και απλώνουμε τη ζύμη σε μια επιφάνεια έτσι ώστε να μοιάζει με χοντρό φύλλο. Έχουμε ήδη καθαρίσει τις ελιές από το κουκούτσι και τις σκορπάμε σε όλη την επιφάνεια της ζύμης.

 Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό.

 Την πλάθουμε λίγο να σχηματιστεί ένα καρβέλι ή αν σας αρέσει μπορείτε να την αφήσετε σε σχήμα φραντζόλας. Το βάζουμε σε λαδωμένο ταψί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 45'.

 Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο το αφήνουμε πάνω σε μία σχάρα να κρυώσει.



















Μικρές λεπτομέρειες: 


Αν θέλετε μαζί με τις ελιές μπορείτε να προσθέσετε και λίγη ρίγανη. Θα νοστιμίσει ακόμα περισσότερο το ψωμί σας.

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Τοστ φούρνου

Τοστ λίγο διαφορετικό. Φυσικά, δε βάζω την ανάρτηση για να σας μάθω να φτιάχνετε τοστ, αλλά για να μοιραστώ μαζί σας τις ιδέες του άντρα μου. 




Υλικά: 


ψωμί του τοστ 

τυρί του τοστ τύπου έμενταλ 

παριζάκι σε ροδέλες 

μερικές λωρίδες μπέικον 

αυγά ένα για κάθε τοστ

λίγο βούτυρο για το άλειμμα  

λίγο σπορέλαιο για το ταψί


Εκτέλεση:


Λαδώνουμε ένα ταψί με λίγο σπορέλαιο. Βάζουμε μέσα στο τοστ το τυρί και το παριζάκι. 

Βουτυρώνουμε μόνο την πάνω επιφάνεια του τοστ επειδή η κάτω θα ακουμπάει στο λάδι. 








  



  Τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους.


Σβήνουμε το φούρνο και βάζουμε από πάνω από τα τοστ άλλη μία φέτα τυριού του τοστ. 

Τηγανίζουμε τα αυγά τα βάζουμε στην επιφάνεια του κάθε τοστ πάνω από το εξωτερικό τυρί. Όπως είναι τώρα το αφήνουμε 3'- 5' στο σβηστό φούρνο μόνο για να λιώσει ελαφρά το εξωτερικό τυρί. 

Σερβίρουμε στο πιάτο με τηγανισμένο μπέικον.















Μικρές λεπτομέρειες:


Αντί για παριζάκι μπορείτε να βάλετε άλλο αλλαντικό. Το τυρί του τοστ δεν είναι απαραίτητο να είναι έμενταλ αλλά οποιοδήποτε τυρί για τοστ.

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Γίγαντες στο φούρνο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Τους γίγαντες μπορείτε αρχικά να τους φτιάξετε στην κατσαρόλα και ειδικά όσοι χρησιμοποιείτε χύτρα για πιο γρήγορα και μετά να τους βάλετε μόνο για λίγο στο φούρνο και να έχετε το ίδιο αποτέλεσμα στη γεύση.




Υλικά: 


500 γρ. γίγαντες 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

ένα ματσάκι σέλινο 

2 - 3 πατάτες μέτριες σε μέγεθος 

1 καρότο σε ροδέλες 

σάλτσα 

λάδι 

αλάτι, πιπέρι 

λίγη ζάχαρη 

κανέλα   


Εκτέλεση:


 Καλύτερα είναι να μουλιάσετε από την προηγούμενη νύχτα τους γίγαντες σε νερό. Αν όμως το ξεχάσετε δεν πειράζει. Τους βράζετε αρχικά σε σκέτο νερό για περίπου 1 - 2 ώρες σε απλή κατσαρόλα.

Μόλις καταλάβετε ότι αρχίζουν να μαλακώνουν ρίχνετε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, τις πατάτες, το καρότο και το σέλινο.

 Συνεχίζετε ρίχνοντας τη σάλτσα,

 αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη και κανέλα. Αφήνετε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν και οι πατάτες. Αν χρειάζεται προσθέτετε νερό.

 Αδειάζετε το φαγητό σε ένα ταψί.

 Ρίχνετε το λάδι και ψήνετε στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30' ή μέχρι να εξατμιστεί το νερό από το ταψί και χυλώσουν οι γίγαντες.

Καλή σας όρεξη.















Μικρές λεπτομέρειες: 


Για να γίνουν πιο ελαφρείς οι γίγαντες μπορείτε να τους βράσετε για περίπου 30' και να αλλάξετε το νερό συνεχίζοντας μετά το μαγείρεμά τους κανονικά.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...