Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Μπιφτέκια με κριθαράκι στο φούρνο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Εύκολο και εύγευστο φαγητό που έχει μικρές διαφορές από το γνωστό γιουβέτσι.



Υλικά: 


300 - 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος 

2 σκ. σκόρδο 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

1 ματσάκι μαϊντανό 

1 αυγό 

1 ώριμη ντομάτα 

λίγο δυόσμο ξερό ή φρέσκο 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

πάπρικα 

λάδι 

1 - 2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη ή 1 -2 φέτες ψωμί ξερό


Εκτέλεση:


Κόβουμε στο μπλέντερ το κρεμμύδι το σκόρδο το μαϊντανό και το αυγό για να τα βοηθήσει να πολτοποιηθούν. Αυτό εξυπηρετεί κυρίως να κρύψουμε αυτά τα υλικά από τα παιδιά που δεν τα θέλουν. Φυσικά, έχουμε και οικονομία χρόνου. 

Βάζουμε τον κιμά σε λεκάνη ρίχνουμε πάνω του το προηγούμενο μείγμα και τρίβουμε τη ντομάτα.

 Ανακατεύουμε λίγο τα υλικά και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, κανέλα, πάπρικα, δυόσμο ξερό ή φρέσκο ψιλοκομμένο και λάδι.


Θα βάλουμε τόση φρυγανιά όση να απορροφήσει λίγο τα υγρά υλικά, αλλά όχι τόση που να τα στεγνώσει. Ξεκινάμε με 1-2 κ.σ. και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα. Ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά να ενσωματωθούν με τον κιμά. 

 Πλάθουμε τα μπιφτέκια όχι πολύ λεπτά, περίπου 1 εκ. πάχος.

Βάζουμε στο ταψί νερό και τα βάζουμε μέσα. Τα περιχύνουμε με λάδι και συμπληρώνουμε νερό μέχρι τη μέση του ύψους των μπιφτεκιών. 

 Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς σκεπασμένα με λαδόκολλα μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους.

Προσθέτουμε λίγο νερό να ξαναφτάσει η στάθμη στη μέση των μπιφτεκιών και ρίχνουμε το κριθαράκι σκορπώντας το παντού στο ταψί. Θα του ρίξουμε λίγο αλάτι. 

 Συνεχίζουμε το ψήσιμο χωρίς τη λαδόκολλα μέχρι να πιει το κριθαράκι το νερό και να ψηθεί κανονικά χωρίς να λασπώσει.


Σερβίρουμε στο πιάτο με τριμμένο τυρί.

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Τριαντάφυλλο από φλούδα ντομάτας


Μια πολύ όμορφη διακόσμηση στα πιάτα με υλικά που έχουμε ήδη στην κουζίνα είναι η φλούδα της ντομάτας. Με αυτή και χωρίς κόπο κι έξοδα μπορούμε να στολίσουμε κυρίως φαγητά, σαλάτες, ορεκτικά στο τραπέζι με τους καλεσμένους μας ή στο παιδικό πάρτυ.






Το μόνο υλικό που χρειάζεται είναι η φλούδα της ντομάτας.


Εκτέλεση:


 Ξεκινάμε να κόβουμε τη φλούδα από την κορυφή που βρίσκεται το κοτσάνι και περιμετρικά της ντομάτας όπως καθαρίζουμε ένα μήλο. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι. Καλύτερα οι κινήσεις του μαχαιριού να είναι πάνω κάτω όπως του πριονιού αντί να τρέχει κατά μήκος της φλούδας. 

 Προσπαθούμε να μην πάρουμε από την ψίχα της ντομάτας όσο γίνεται βέβαια.


Το τελευταίο μέρος της φλούδας που βρίσκεται μέσα στον κύκλο στη φωτογραφία το αφήνουμε φαρδύ ώστε να κάθεται πάνω του το τριαντάφυλλο. 

Εδώ πιθανόν, να φαίνεται καλύτερα.

Παίρνουμε το πάνω μέρος που ξεκινήσαμε, 

Το κοιτάμε από τη μεριά που ήταν η ψίχα κι όχι από τη γυαλιστερή έξω πλευρά της φλούδας. Ξεκινάμε να τυλίγουμε προς τα μέσα.

Συνεχίζουμε το τύλιγμα συγκρατώντας το κέντρο να μην ξετυλιχτεί.

Το τελευταίο σημείο της φλούδας που αφήσαμε φαρδύ δεν το στρίβουμε αλλά το αφήνουμε σαν βάση για να πατάει πάνω του το τριαντάφυλλο.

Είναι έτοιμο για να στολίσετε το φαγητό σας.










Εγώ έτυχε να διακοσμήσω το πιάτο με τον καπνιστό σολομό με μυρωδικά.

Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Πατάτες με μανιτάρια καπαμά

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Νόστιμο και υγιεινό φαγητό που τρώγεται χειμώνα καλοκαίρι το ίδιο ευχάριστα.



 


Υλικά: 


7 - 8 πατάτες μέτριες σε μέγεθος 

1 πακέτο μανιτάρια πλευρώτους 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο ή σε φέτες

λάδι 

σάλτσα 

αλάτι, πιπέρι 

λίγη ζάχαρη

κανέλα 


Εκτέλεση:



Στο λάδι τηγανίζουμε ελαφρά τις πατάτες που τις έχουμε κόψει στη μέση ή κυδωνάτες.

Δεν πρέπει να πάρουν πολύ χρώμα. Τόσο φτάνει.

Στη συνέχεια ρίχνουμε στο τηγάνι τα μανιτάρια.

Μόλις τα γυρίσουμε λίγο ρίχνουμε και το κρεμμύδι.

Τα ενώνουμε όλα μαζί στην κατσαρόλα και ρίχνουμε και το λάδι που τα τηγανίσαμε. Αν θέλετε να γίνει λίγο πιο ελαφρύ βάζετε καθαρό λάδι κι όχι το τηγανισμένο.

Προσθέτουμε τη σάλτσα, αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη και λίγη κανέλα. Βάζουμε και νερό κι αφήνουμε το φαγητό για περίπου 1 ώρα να μαγειρευτεί.

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Μαρμελάδα φράουλα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Τα παιδιά λατρεύουν τις μαρμελάδες. Η φράουλα κάνει πολύ νόστιμη και αρωματική μαρμελάδα την οποία μπορούμε εκτός από ένα γευστικό πρωινό ή κολατσιό για όλη την οικογένεια, να χρησιμοποιήσουμε σε γλυκά όπως οι τάρτες. 





Υλικά: 


500 γρ. φράουλες 

250 γρ. ζάχαρη 


Εκτέλεση:


Κόβουμε τις φράουλες σε μικρά κομματάκια. Αν όμως θέλετε ένα λείο αποτέλεσμα στη μαρμελάδα τότε μπορείτε να τις κόψετε στο μπλέντερ. 

Βάζουμε τη ζάχαρη πάνω στις φράουλες και τις αφήνουμε για 4 - 5 ώρες να βγάλουν ζουμί.

 Μαζί με το ζουμί που έβγαλαν τις βάζουμε στην κατσαρόλα να βράσουν σε χαμηλή φωτιά (στο 1,5). Θα χρειαστούν περίπου 1 ώρα και ενδιάμεσα βέβαια, θα ελέγχετε το στάδιο που βρίσκονται.

Αρχικά με το βράσιμο σχηματίζεται αφρός. Αυτόν πρέπει να τον αφαιρέσουμε.

Όταν σταματήσει να βγάζει αφρό ελέγχουμε αν έχει ¨δέσει¨ η μαρμελάδα. Αφήνουμε μια μικρή ποσότητα (1/2 κ.γ.) σε ένα πιάτο και μόλις κρυώσει το σηκώνουμε κάθετα. Αν στάζει προς τα κάτω αργά αργά όπως το σιρόπι τότε είναι έτοιμο.




Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Ψαρονέφρι ψητό στο φούρνο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Σήμερα έχουμε ένα εντελώς απλό πιάτο, εύκολο στην παρασκευή του και ελαφρύ γιατί δεν έχει τόσα λιπαρά όσο άλλα κομμάτια κρέατος.



Υλικά: 


600 - 700 γρ. χοιρινό ψαρονέφρι 

3 σκ σκόρδο 

λάδι 

λεμόνι 

αλάτι, πιπέρι 

ρίγανη 


Εκτέλεση:  


  Κόβουμε το ψαρονέφρι σε φέτες λοξά αλλά.....











δεν το χωρίζουμε τελείως.




Πολτοποιούμε το σκόρδο και το ανακατεύουμε με το αλατοπίπερο. 

 Αλείφουμε το εσωτερικό κάθε φέτας που ανοίξαμε με το μείγμα του σκόρδου.

 Φτιάχνουμε λαδολέμονο και του προσθέτουμε ρίγανη.

Με αυτό περιχύνουμε το ψαρονέφρι. Προσθέτουμε από πάνω λίγο ακόμα αλατοπίπερο και ρίγανη. 

Σκεπάζουμε με μια λαδόκολλα και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 1 1/2 ώρα. Μετά αφαιρούμε τη λαδόκολλα κι αφήνουμε λίγη ώρα ακόμα να πάρει αρκετό χρώμα το κρέας. 




Μικρές λεπτομέρειες: 


Μπορούμε να το σερβίρουμε με συνοδεία από πουρέ ή πατάτες φούρνου ή τηγανητές ή χόρτα ή βραστά φασολάκια σαλάτα ή ψητά λαχανικά (πιπεριές, μανιτάρια, ντομάτα, μελιτζάνα, κολοκυθάκια) και ένα ορεκτικό όπως ντομάτα-φέτα ψητή (μπουγιουρντί) ή πιπεριές γεμιστές με τυρί.



Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Πράσινα φασολάκια σαλάτα

Καλοκαιρινή σαλάτα με φρέσκα λαχανικά που συνήθως τα βάζουμε μόνο στο φαγητό. Να λοιπόν, που κι έτσι θα σας αρέσουν σε συνδυασμό με ψητά κρέατα ή φαγητό του φούρνου.

              
                       


Υλικά: 


250 γρ. φασολάκια φρέσκα τσαουλιά 

2 κολοκυθάκια 

4 - 5 μανιτάρια στρογγυλά (πορτομπέλλο) ή μανιτάρια κονσέρβας 

1 αβοκάντο 

1 ματσάκι μαϊντανό 

1 ματσάκι άνηθο 

1/2 φλ. του καφέ λάδι 

αλάτι, πιπέρι 

1 κ.γ. μουστάρδα 

χυμό 1/2 λεμονιού 


Εκτέλεση: 


Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε ροδέλες, τα μανιτάρια σε φέτες και τις άκρες των φασολιών. 

Τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό για λίγη ώρα ίσα να μαλακώσουν κι όχι να βράσουν τέλεια.


 Σε ένα φλιτζανάκι ανακατεύουμε με το μιξεράκι του φραπέ το λάδι, το λεμόνι και τη μουστάρδα.

Αφού στραγγίσουμε τα βρασμένα λαχανικά τα βάζουμε κρύα στη σαλατιέρα, κόβουμε πάνω τους άνηθο και μαϊντανό και σε φετούλες το αβοκάντο. Περιχύνουμε τη σαλάτα με το μείγμα του λαδολέμονου που φτιάξαμε και σερβίρουμε.








Μικρές λεπτομέρειες: 


Αν θέλετε κάποια άλλη φορά μπορείτε να προσθέσετε κι άλλα υλικά όπως κρεμμύδι ξερό σε ροδέλες, κάπαρη, τυρί φέτα, καρύδια. 


Επίσης, αν σας αρέσει περισσότερο το ξύδι μπορείτε να αντικαταστήσετε το λεμόνι και να φτιάξετε με τον ίδιο τρόπο λαδόξιδο.  

  

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Συμπεθεριό με λαχανικά

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Από παιδί που ήμουν θαύμαζα τις Ελληνίδες νοικοκυρές που με το τίποτα έφτιαχναν φαγητό που χόρταινε όλη η οικογένεια. Ένα απ' αυτά είναι το συμπεθεριό λαχανικών, έτσι το ονομάζουν σε κάποια μέρη της Κρήτης, απ' όπου και κατάγομαι. Σε άλλα μέρη το ονομάζουν μπριάμ ή τουρλού. 




Υλικά:


1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

λάδι

1 πράσινη πιπεριά μέτρια σε μέγεθος  

1 χούφτα πράσινα φασολάκια 

1 αγκινάρα κομμένη στα τέσσερα 

1 χούφτα μπάμιες 

5 - 6 μανιτάρια 

1 καρότο 

1/2 μελιτζάνα κομμένη κατά μήκος 

1 μικρό κολοκυθάκι 

1 - 2 ντομάτες 

2 - 3 πατάτες μέτριες σε μέγεθος 

1 χούφτα φρέσκες χάντρες (φασόλια) 

1 ματσάκι μαϊντανό 

1/2 ποτηράκι κρασί 

3/4 φλ. σάλτσα 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

λίγη ζάχαρη 

πάπρικα 



Εκτέλεση: 


Κόβουμε το καρότο σε φέτες, τα μανιτάρια στη μέση, την αγκινάρα στα τέσσερα, την πιπεριά σε φαρδιές λωρίδες και τα φασολάκια στις άκρες αν είναι τρυφερά ή αφαιρούμε τις κλωστές αν είναι πιο σκληρά. 

Κόβουμε τη μελιτζάνα κατά μήκος και μετά σε φέτες. Την υπόλοιπη που περισσεύει μπορούμε να την κάνουμε άλλη μέρα τηγανητή ή να τη βάλουμε στο μουσακά ή παπουτσάκια ή στα γεμιστά.

Κόβουμε σε ροδέλες τις πατάτες και τα κολοκυθάκια, σε φέτες τις ντομάτες και ψιλοκόβουμε το μαϊντανό.


Καθαρίζουμε και τις φρέσκες χάντρες.

Ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε το κρεμμύδι για να τσιγαριστεί.

Ταυτόχρονα ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα υπόλοιπα λαχανικά να τσιγαριστούν κι αυτά λίγο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα κι αυτά θα βγάλουν νερό.

Μόλις μαλακώσουν κάπως τους ρίχνουμε το κρασί.

Προσθέτουμε τη σάλτσα,

αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη, κανέλα και πάπρικα. Βάζουμε και λίγο νερό κι αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για μία ώρα περίπου.

Δε βάζουμε πολύ νερό από την αρχή, έτσι ώστε στο τέλος του μαγειρέματος να μείνει το φαγητό μόνο με την πυκνή του σάλτσα κι όχι με πολλά ζουμιά.












Μικρές λεπτομέρειες:  


Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε κι άλλα υλικά σε μικρές ποσότητες όπως καλαμπόκι, κολοκυθολούλουδα και στο τέλος του μαγειρέματος όταν σβήσετε το μάτι της κουζίνας τυρί. 


Επίσης, μπορείτε να παραλείψετε κάποιο ή κάποια λαχανικά αν δεν τα έχετε στο σπίτι ή δε σας αρέσουν. 


Γενικά, αυτό το φαγητό το φέρνετε στα μέτρα σας και το φτιάχνετε με τα υλικά που αρέσουν σε σας.  




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...