Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Η πιο τέλεια πορτοκαλόπιτα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αν σας αρέσουν τα πορτοκάλια τότε φτιάξτε αυτή την πορτοκαλόπιτα. Δεν έχετε ξαναφάει πιο νόστιμη. Γίνεται πανεύκολα, δεν έχει κανένα βαθμό δυσκολίας, βγάζει αρκετά κομμάτια στο μεγάλο πυρέξ της κουζίνας, έχει πολύ ωραία εμφάνιση και γεύση για να κεράσετε τους καλεσμένους σας και προσωπικά τη θεωρώ αρκετά οικονομική σε σχέση με τον αριθμό των κομματιών της και το είδος του γλυκού ταψιού.





Υλικά: 


1 πακέτο φύλλο για μπακλαβά (500 γρ.) 

200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 

1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ ή 2 κ.σ. 

1 φλ. καλαμποκέλαιο 

1/2 φλ. ζάχαρη 

2 βανίλιες ή ζάχαρη βανίλιας 

ξύσμα 1 πορτοκαλιού 

4 αυγά 


Για το σιρόπι: 

1 1/2 φλ. νερό 

2 1/2 φλ. ζάχαρη 

1 φλ. χυμό 

ξύσμα 1 πορτοκαλιού (δηλαδή ξύσμα 1 πορτοκαλιού για τη γέμιση και ξύσμα δεύτερου πορτοκαλιού για το σιρόπι)  


Εκτέλεση:


Πρώτα ανακατεύουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι με το μπέικιν πάουντερ. Αυτό θα φουσκώσει αρκετά μέχρι να φτιάξουμε τα υπόλοιπα υλικά. 

 Βουτυρώνουμε με αρκετή μαργαρίνη ένα μεγάλο πυρέξ.

Κάθε φύλλο το τσαλακώνουμε χωρίς να το σφίγγουμε κάνοντάς το σαν μπάλα όπως ένα χαρτί που το πετάμε. Όμως το αφήνουμε αφράτο. 

Το βάζουμε στο ταψί και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα βάζοντάς τα το ένα δίπλα στο άλλο. 

Αν χρειαστεί γεμίζουμε με τα τυχόν περίσσεια φύλλα του πακέτου ό,τι κενά υπάρχουν στο ταψί. Το αποτέλεσμα θα είναι να έχουμε ένα πυρέξ γεμάτο αφράτα φύλλα χωρίς κενά. 

 Στο μίξερ χτυπάμε το καλαμποκέλαιο με τη ζάχαρη.

 Βάζουμε τη βανίλια ή τη ζάχαρη βανίλιας....

 το ξύσμα πορτοκαλιού....

και τα αυγά. 

Χτυπάμε για λίγο το μείγμα να γίνει αρκετά αφράτο. 

 Στο μεταξύ το γιαούρτι θα έχει φουσκώσει. Βλέπετε στη φωτογραφία ότι γέμισε το μπολ; Το προσθέτουμε στο μείγμα του μίξερ και ανακατεύουμε για λίγο.

Όλο αυτό το μείγμα το ρίχνουμε παντού στο ταψί. Αν χρειαστεί ανασηκώνουμε ελαφρά κάποια φύλλα να εισχωρήσει λίγο ο χυλός ανάμεσά τους. Αν κάποιες επιφάνειες φύλλου εξέχουν πολύ τις πατάμε κάπως μέσα στο χυλό γιατί αλλιώς θα καεί η επιφάνειά τους στο ψήσιμο πιο γρήγορα από το υπόλοιπο γλυκό. 


Το ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του αρκετά καλά (περίπου όπως το παστίτσιο).  Θα χρειαστεί γύρω στα 30'. 

 Φτιάχνουμε το σιρόπι. Στην κατσαρόλα ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη...

το νερό.... 

το ξύσμα του δεύτερου πορτοκαλιού και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 2' - 3'.  

 Μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο το αφήνουμε 5' να κρυώσει πολύ ελαφρά και του ρίχνουμε το σιρόπι όπως είναι ακόμα ζεστό.

 Ακόμη και όλο μαζί να το ρίξετε με τη μία, αυτό λίγη ώρα αργότερα θα απορροφηθεί πλήρως.

Το κόβουμε όταν κρυώσει καλά και αν θέλετε επίσης, μπορείτε το κάθε τετράγωνο κομμάτι να το κόψετε διαγώνια για να βγει τρίγωνο ώστε να έχετε περισσότερα κομμάτια στο ταψί.

2 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...