Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Πολυσπόρια ή Φωτοκόλλυβα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Η παράδοση θέλει την παραμονή των Φώτων να φτιάχνουμε νηστίσιμα φαγητά, προκειμένου να υποδεχτούμε ανήμερα των Φώτων τον αγιασμό που ισοδυναμεί με τη Θεία Κοινωνία. 


Τα πολυσπόρια αποτελούνται από όλων των ειδών τα όσπρια καθώς και σιτάρι και σίκαλη. Η ονομασία του ποικίλλει σύμφωνα με την κάθε τοποθεσία της Ελλάδας. Στην Κρήτη τα λένε Φωτοκόλλυβα ή Ψαροκόλλυβα ή Παπούδια ή Μαγεριά. Τα φτιάχνουν την παραμονή των Φώτων ως νηστίσιμο φαγητό. 


Σε άλλα μέρη λέγονται πολυσπόρια ή παλλικάρια ή μπουμπόλια ή μπουσμπουρέλια. Τα φτιάχνουν παραμονή ή και ανήμερα των Εισοδίων της Θεοτόκου, του Αγίου Ανδρέα αλλά και της Αγίας Βαρβάρας. Άφηναν ένα πιάτο στην εκκλησία να το διαβάσει ο παπάς και μετά το μοίραζαν στους πιστούς για να πάει καλά η επόμενη σοδειά. Τάιζαν ακόμα και τα ζωντανά του σπιτιού απ' αυτό το φαγητό όπως τα βόδια για να γευτούν τους κόπους τους.


Αυτό το πιάτο έχει ρίζες στα αρχαία χρόνια όταν με το έθιμο της πανσπερμίας (παν + σπέρμα) ήθελαν να ευχαριστήσουν τους θεούς για την καλή σοδειά και να τους εξευμενίσουν για την προστασία και της επόμενης χρονιάς των χωραφιών και των σπόρων τους. 



Υλικά: 

όσπρια ό,τι υπάρχει στο σπίτι ( φασόλια όλων των ειδών, κουκιά, φάβα, ρεβύθια, φακές, σιτάρι, σίκαλη, καλαμπόκι κλπ). Η ποσότητα εξαρτάται από τη χρήση. Αν το θέλετε για σαλάτα βάλτε από 1 κ.σ. από κάθε είδος. Αν το θέλετε για κυρίως γεύμα βάλτε περίπου 1/2 φλ από κάθε είδος για 4 άτομα. 

(Εγώ σήμερα έβαλα γίγαντες μέτρια φασόλια μεξικάνικα κόκκινα φασόλια μαυρομάτικα φασόλια φακές φάβα ολόκληρη πλιγούρι)


άνηθο

ξερό κρεμμύδι σε φέτες 

προαιρετικά λάδι και λεμόνι 


Εκτέλεση: 


Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα όσπρια που πρέπει να φουσκώσουν στο νερό. Καλύτερα θα ήταν να βάλετε σε χωριστά μπολ τα όσπρια που αργούν να βράσουν από εκείνα που βράζουν λίγο πιο γρήγορα. 

 Την επόμενη μέρα βάζουμε στην κατσαρόλα με νερό τους γίγαντες και τα φασόλια τα μέτρια να βράσουν αρχικά.

 Αφήνουμε να περάσουν τα πρώτα 40' και βάζουμε μέσα τα κόκκινα φασόλια.

 Μετά από 15' - 20' ρίχνουμε τη φάβα. 

Τέλος ρίχνουμε τις φακές και αλάτι. 

Τα τελευταία 10' προσθέτουμε το πλιγούρι. Κανονικά βάζουμε ολόκληρο σιτάρι στο φαγητό, αλλά εγώ αυτό είχα αυτό έβαλα. 

 Αν θέλετε να υπάρχει ζουμί στο πιάτο φροντίστε να βάλετε αρκετό νερό στην κατσαρόλα ώστε να μείνει μια ποσότητα στο τέλος του μαγειρέματος.

 Αν όμως θέλετε να μην έχει πολύ νερό το φαγητό για να γίνει σαν σαλάτα αφήστε το προς το τέλος να το πιει και να μείνει μόνο λίγο μέσα. 

Το σερβίρισμα μπορεί να γίνει σύμφωνα με την προτίμησή σας. 

Σκέτο.... 

 ή με άνηθο και κρεμμύδι ξερό ή φρέσκο....

ή με την προσθήκη λαδολέμονου για όσους δεν τηρούν αυστηρή νηστεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...