Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Κρητική μακαρονάδα με ζυγούρι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Με αυτή τη συνταγή μου έρχονται στο μυαλό μνήμες και μυρωδιές από τα σπίτια των συγγενών μου στην Κρήτη τα οποία επισκεπτόμουν στις καλοκαιρινές διακοπές μου. Όταν η θεία μου και η κουμπάρα μας έφτιαχναν κρητική μακαρονάδα μοσχοβολούσε το σπίτι και δε χορταίναμε να τρώμε. Τα μακαρόνια τα έβραζαν στο ζουμί που είχαν βράσει το κρέας. Έτσι έπαιρναν όλη τη γεύση του ζωμού. 

Αλλά όμως είχαν και τυρί με τέλεια γεύση που έβαζαν από πάνω. Προσωπικά θεωρώ ότι παίζει τον απόλυτο ρόλο σ' αυτή τη μακαρονάδα για να βγει η γεύση όπως πραγματικά είναι η αυθεντική. Αν μπορείτε, αξίζει να βρείτε ξερό ανθότυρο ή κρητικό κεφαλοτύρι από καταστήματα με κρητικά προϊόντα.




Υλικά: 

Για 4 άτομα:


1κ. ζυγούρι (είναι το κρέας του προβάτου ηλικίας 1 έτους) 

ή μοσχάρι κατάλληλο για βραστό 

μακαρόνια Νο 6 

αλάτι, πιπέρι 

χυμό λεμονιού 

προαιρετικά 

1 κρεμμύδι 

1 ντομάτα 


Εκτέλεση:


Βράζουμε το κρέας σε σκέτο νερό. Αν το κομμάτι είναι χωρίς κόκαλο αγοράζουμε από το χασάπη και κάποια κόκαλα μαζί γιατί αλλιώς δε θα έχει και πολύ ουσία το βραστό. Στην εικόνα δεν έχω το σωστό κομμάτι κρέατος γιατί εκείνη την ημέρα δε βρήκα. Θα κοιτάξετε να είναι κατάλληλο για βραστό και να έχει λίγο λίπος πάνω του. 

 Αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται με τρυπητή κουτάλα μέχρι να σταματήσει να βγαίνει άλλος.

Προαιρετικά αν θέλετε να εμπλουτίσετε τη γεύση του κρέατος, μόλις αυτό αρχίσει να μαλακώνει μπορείτε να βάλετε ένα κρεμμύδι κομμένο στη μέση και 1 ντομάτα κομμένη στα δύο (ή 2 ντομάτες μικρότερες). 

Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι περίπου 30' - 40' πριν το σβήσετε καθώς και χυμό λεμονιού.  

 Όταν βράσει καλά το κρέας το βγάζουμε από την κατσαρόλα και στραγγίζουμε το ζουμί για να μην έχει μέσα μικρά κοκαλάκια και διάφορα υπολείμματα.

Βάζουμε το ζωμό του κρέατος να ξαναπάρει βράση και ρίχνουμε μέσα τα μακαρόνια να βράσουν για 10'. 

 Στο κρέας ρίχνουμε χυμό λεμονιού στο πιάτο σύμφωνα με την προτίμηση του καθενός. Αν και προσωπικά θεωρώ ότι του ταιριάζει το πολύ λεμόνι.

 Προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο.

Σερβίρουμε σε όποιον θέλει μαζί με τα μακαρόνια και το κρέας λίγο ζουμί στο πιάτο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...