Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Κεμπάπ

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Γεύσεις ανατολής. Οι καλοφαγάδες πιστεύω θα το τιμήσουν δεόντως. Ένα νόστιμο μπιφτέκι με αρκετά μπαχαρικά που του δίνουν άρωμα και γεύση ψημένο κατά προτίμηση στα κάρβουνα αλλά όταν δεν είναι αυτό εφικτό τότε υπάρχει και η γκριλιέρα. 




Υλικά: 


Για τον κιμά: 

250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο και 250 γρ. κιμά αρνίσιο

1 αυγό 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 

1/2 κρεμμύδι 

1 - 2 σκ. σκόρδο 

αλάτι, πιπέρι 

κύμινο 

μπαχάρι 

λίγο μπούκοβο ή κόκκινο καυτερό πιπέρι 

πάπρικα 

1/2 κ.γ. τσεμένι 

ρίγανη 

1/4 φλ. γάλα  

2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά 

2 κ.σ. λάδι 


Για τη σάλτσα: 

λάδι 

1 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό 

1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

πάπρικα 

σάλτσα 

αλάτι, πιπέρι (ή αν θέλετε να είναι λίγο πικάντικη βάλτε λίγο κόκκινο καυτερό πιπέρι) 


Για το σερβίρισμα: 

πίτες για σουβλάκι 

γιαούρτι στραγγιστό 

τη σάλτσα που θα φτιάξουμε

ρύζι σπυρωτό 

πατάτες τηγανητές 

κρεμμύδι σε ροδέλες ή φέτες 

λίγο δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο ή ξερό 


Εκτέλεση: 


 Βάζουμε και τους δύο κιμάδες σε μια λεκάνη.

Στο μπλέντερ κόβουμε το κρεμμύδι, το μαϊντανό και το σκόρδο μαζί με το αυγό για να κόβονται πιο εύκολα. Μετά ρίχνουμε το μείγμα στον κιμά.

Τα μπαχαρικά που έβαλα εγώ επειδή δεν τα είχα όλα είναι από αριστερά προς τα δεξιά και ξεκινώντας από το αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, κύμινο, μπούκοβο, τσεμένι και πάπρικα. Αν δεν τα θέλετε καυτερά μπορείτε να παραλείψετε το μπούκοβο ή το κόκκινο πιπέρι εκτός αν βάλετε ελάχιστο που δε θα διακρίνεται πολύ η γεύση του. 

 Ρίχνουμε το γάλα μαζί με τα μπαχαρικά και το μείγμα του μπλέντερ που έχουμε ήδη ρίξει. Το γάλα έχει την ιδιότητα να μαλακώνει τον κιμά και να σβήνει απαλά την καυτερή γεύση των μπαχαρικών. 

 Βάζουμε το λάδι και την τριμμένη φρυγανιά. Αν ο κιμάς είναι αρκετά νερουλός τότε προσθέτουμε λίγη ακόμη.

 Ζυμώνουμε τα υλικά αυτά με το μίξερ χειρός αρκετά καλά για να σπάσουν οι ίνες και να μαλακώσει πολύ ο κιμάς.

Λαδώνουμε ένα πιάτο, πλάθουμε μακρόστενα κεμπάπ και τα τρυπάμε με ένα ξύλινο σουβλάκι. Διαφορετικά μπορούμε να πλάσουμε το κεμπάπ κατευθείαν πάνω στο σουβλάκι σαν να το ντύνουμε. 

Λαδώνουμε με πινέλο τα κεμπάπ.

 










Λαδώνουμε και τη σχάρα της γκριλιέρας ή της ψησταριάς. 


Ψήνουμε τα κεμπάπ βάζοντάς τους λίγο ακόμη λάδι με το πινέλο κατά τη διάρκεια του ψησίματος. 

Το ψήσιμο στη γκριλιέρα θα πάρει περίπου 15' - 20' για να πάρουν καλό χρώμα κι από τις δύο πλευρές.  

 Σειρά έχουν οι πίτες, τις οποίες λαδώνουμε από κάθε πλευρά.

Τις αφήνουμε μόνο για λίγο μέχρι να αλλάξουν χρώμα προς το καστανό. 











Στο μεταξύ μέχρι να γίνουν τα κεμπάπ βάζουμε τη σάλτσα να γίνει. Σε κατσαρολάκι βάζουμε το λάδι και το βούτυρο. 

Τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. 

Βάζουμε τη σάλτσα.

Προσθέτουμε νερό αλάτι, πιπέρι, πάπρικα ή και κάποιο καυτερό μπαχαρικό όπως κόκκινο πιπέρι αν το προτιμάτε και την αφήνουμε να μαγειρευτεί μέχρι να μείνει μόνο με το λάδι της και χωρίς καθόλου νερό.


Στο πιάτο σερβίρουμε τα κεμπάπ με τις πίτες, τα κομμένα κρεμμύδι και δίπλα τη συνοδεία της αρεσκείας του καθενός (πατάτες ή ρύζι, γιαούρτι ή σάλτσα) κι από πάνω τρίβουμε λίγο ψιλοκομμένο δυόσμο που του ταιριάζει άψογα και του προσθέτει τέλεια γεύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...