Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Μαρμελάδα κυδώνι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Τα παιδάκια τη λατρεύουν αυτή τη μαρμελάδα γιατί έχει ωραία γεύση και πολύ ωραίο άρωμα. Βγαίνει αρκετή ποσότητα με λίγα κυδώνια και συμφέρει από άποψη οικονομίας. Ε, αφού χτες φτιάξαμε γλυκό κυδώνι και περίσσεψαν κυδώνια να μη φτιάξουμε και μαρμελάδα; 




Υλικά: 


600 γρ. κυδώνι (το ζυγίζουμε μετά το καθάρισμα) 

400 γρ. ζάχαρη 

1 - 1 1/2 ποτήρι νερό

1 βανίλια ή ζάχαρη βανίλιας 

1 κ.σ. χυμό λεμονιού 


Εκτέλεση: 


  Καθαρίζουμε τα κυδώνια και κρατάμε τις φλούδες και τα κουκούτσια σε ένα τούλι. Μετά ζυγίζουμε το καθαρό φρούτο για να ξέρουμε πόση ζάχαρη θα βάλουμε. Το κόβουμε σε λεπτές φετούλες. Αν όμως θέλετε να γίνει πιο λεία τότε τρίψτε τα στον τρίφτη.


Βάζουμε τις φετούλες του κυδωνιού στην κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και το νερό.




Τα βράζουμε με κλειστό καπάκι για 1 1/2  ώρα περίπου σε χαμηλή φωτιά (στο 1,5 με διαβάθμιση το 3). Αν θέλετε να πήξει πιο γρήγορα βάλτε σε ένα τούλι τα κουκούτσια και τις φλούδες και βράστε τα μαζί.

Όταν κοντεύει να γίνει βάζουμε το χυμό λεμονιού.

Το ίδιο και τη βανίλια, τη βάζουμε προς το τέλος για να κρατήσει τη γεύση της.










 


Πριν βγάλουμε τη μαρμελάδα δοκιμάζουμε λίγο το σιρόπι αν έχει δέσει. Σε ένα πιάτο αφήνουμε μια σταγόνα να κρυώσει και σηκώνουμε το πιάτο. Αν η σταγόνα δεν τρέχει γρήγορα κι έχει πυκνή σύνθεση τότε είναι έτοιμο. Αν όμως τρέχει γρήγορα τότε δεν έχει δέσει ακόμα.

Η μαρμελάδα κρατάει πολύ καιρό σε αποστειρωμένα βάζα. Ακόμα και έξω από το ψυγείο κρατάει περίπου 2 μήνες ίσως και περισσότερο. Αν όμως θέλετε μεγαλύτερη σιγουριά μπορείτε να τη φυλάξετε στο ψυγείο που κρατάει σίγουρα ένα χρόνο.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...