Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Κυδώνι γλυκό του κουταλιού

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Ένα αρωματικό με όμορφο χρώμα γλυκό του κουταλιού που το φτιάχνουμε το χειμώνα. Εκμεταλλευτείτε τα κυδώνια όσο υπάρχουν για να απολαύσετε αυτό το γευστικότατο γλυκό του κουταλιού.




Υλικά: 


600 γρ. κυδώνια (το βάρος τους ζυγισμένο μετά το καθάρισμα) 

600 γρ. ζάχαρη 

1/2 φλ. αμύγδαλα άψητα 

1 ποτήρι νερό 

1 βανίλια ή λίγη ζάχαρη βανίλιας 

1 κ.σ. χυμό λεμονιού


Εκτέλεση:


 Καθαρίζουμε τα κυδώνια από τη φλούδα και το σκληρό κέντρο τους με τα κουκούτσια και μετά τα ζυγίζουμε. Τις φλούδες και τα κουκούτσια μπορούμε να τις κρατήσουμε για τις βάλουμε μέσα στην κατσαρόλα αν θέλουμε να πήξει πιο γρήγορα το γλυκό.

Κόβουμε το κάθε κομμάτι σε φέτες και μετά σε μπαστουνάκια σαν τηγανητές πατάτες. Μη σας φοβίσει αν μαυρίσουν μέχρι να τα τελειώσετε όλα γιατί στην κατσαρόλα έτσι κι αλλιώς θα αλλάξουν χρώμα προς το κόκκινο. 

Βάζουμε τα κομμάτια του κυδωνιού στην κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και το νερό. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε το μάτι στο 1,5 με διαβάθμιση το 3 (ή αλλιώς χαμηλώνουμε το μάτι στους μισούς βαθμούς απ' όσο φτάνει). Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι γύρω στη 1 - 1 1/2 ώρα.

Στο μεταξύ βράζουμε τα αμύγδαλα για 30'' και μετά τα ξεφλουδίζουμε. 

 Όταν δούμε ότι το σιρόπι κοντεύει να γίνει ρίχνουμε τη βανίλια.

 Προς το τέλος βάζουμε και το χυμό λεμονιού.

Όταν το σιρόπι αρχίζει να βγάζει λίγο αφρό θα πει ότι είναι έτοιμο. Δοκιμάστε σε ένα πιάτο να στάξετε λίγο και μόλις αρχίσει να κρυώνει σηκώστε το πιατάκι κάθετα. Αν το σιρόπι στάζει αργά θα πει ότι έδεσε. Αν φεύγει γρήγορα σαν το νερό θα πει ότι θέλει κι άλλο βράσιμο.  

 Βάζουμε και τα καθαρισμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε το γλυκό. Το αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα αρχικά για 1 μήνα ή και λίγο περισσότερο στο ντουλάπι και μετά μπορούμε να το βάλουμε στο ψυγείο. 








Μικρές λεπτομέρειες: 


Αν θέλετε να πήξει πιο γρήγορα το γλυκό βάλτε σε ένα τούλι τις φλούδες και τα κουκούτσια τα οποία περιέχουν πηκτίνη και δέστε σφιχτά το τούλι να μη φύγουν. Τα βράζετε μέσα στην κατσαρόλα μαζί με το φρούτο και τη ζάχαρη και μετά τα βγάζετε και τα στύβετε καλά. 


Τα αμύγδαλα μπορείτε να τα παραλείψετε αν δεν τα θέλετε. 


Αν θέλετε να πάρει ένα πιο κιτρινωπό χρώμα το γλυκό αφήστε την κατσαρόλα ανοιχτή.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...