Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Νηστίσιμα στριφτάρια με ντομάτα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Μια νηστίσιμη στριφτή πιτούλα είναι ό,τι πρέπει για να στυλωθούμε. Μόνο με ελάχιστα υλικά, οικονομική και νόστιμη.




Υλικά: 


Για το φύλλο:

2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ.γ. αλάτι 

1 κ.σ. λάδι 

περίπου 3/4 φλ. νερό 


Για τη γέμιση

1 - 2 ντομάτες σε φέτες 

1/3 φλ. ελιές 

1/2 κρεμμύδι ξερό σε φέτες 

ρίγανη


Εκτέλεση:



 Βάζουμε το αλεύρι σε λεκάνη και ρίχνουμε το αλάτι.

 Βάζουμε το λάδι κι ανακατεύουμε με το αλεύρι να κρυφτεί το λάδι.

 Ρίχνουμε το νερό αρχικά το μισό και μετά το υπόλοιπο ανάλογα με το αλεύρι και το αν χρειάζεται.

 Αρχίζουμε το ζύμωμα να πετύχουμε ένα ζυμάρι μαλακό που να μην κολλάει στα χέρια.

Κάνουμε το ζυμάρι μία μπάλα και το αφήνουμε για 30' να ξεκουραστεί. 

 Αλευρώνουμε το τραπέζι και κόβουμε το ζυμάρι σε 4 κομμάτια. Ανοίγουμε το πρώτο.

 Κάνουμε ένα λεπτό φύλλο αλευρώνοντας ενδιάμεσα με το άνοιγμα που κάνουμε με τον πλάστη.


Βάζουμε στην άκρη του φύλλου τις φέτες ντομάτας κι από πάνω τις φετούλες του κρεμμυδιού. 

 Βγάζουμε τα κουκούτσια από τις ελιές και τις βάζουμε από πάνω. Πασπαλίζουμε με ρίγανη.

Κλείνουμε πρώτα τις πλαϊνές άκρες. 

Αρχίζουμε να τυλίγουμε το μασούρι περίπου δύο στροφές.





Στο σημείο που θα κόψουμε το φύλλο βρέχουμε με νερό με ένα πινέλο για να κολλήσει η άκρη στο υπόλοιπο μασούρι.

 

 Λαδώνουμε ένα ταψί και βάζουμε στο κέντρο του το μασούρι στρίβοντάς το σαν σαλιγκάρι.

Συνεχίζουμε βάζοντας το επόμενο μασουράκι εκεί που τέλειωσε το πρώτο. 

Γεμίζουμε το ταψί μέχρι να μη χωράει άλλα. 

 Με το πινέλο περνάμε όλα τα στριφτάρια με λάδι.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 45' - 50'.  




6 σχόλια:

  1. Λιώνω πρέπει να είναι πολύ νόστιμη η πιτούλα σου !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Χαρά μου. Για τη νηστεία είναι μεγάλη αρμυρή λιχουδιά.

      Διαγραφή
  2. Μπορούσες να βάλεις και μανιτάρια και πιπεριές...
    Είναι σπέσιαλ πάντως, και έτσι...
    :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι G&M πολύ σωστό το σχόλιό σου, θα ήταν πολύ πιο νόστιμο. Στην πραγματικότητα το ζυμάρι το ξεκίνησα για να φτιάξω τυρόπιτα στην κόρη μου και με το περίσσεμά του έφτιαξα αυτές τις στριφτόπιτες, Δυστυχώς δεν είχα εκείνη τη βραδιά τα υπόλοιπα υλικά.
      Σ' ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...