Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Φακές σούπα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Από τα πιο θρεπτικά όσπρια επειδή περιέχει σίδηρο, αλλά και από τα πιο οικονομικά φαγητά καθώς με λίγα γραμμάρια βγαίνουν αρκετές μερίδες. 





Υλικά: 


Για 3 - 4 άτομα 

1/2 φλ. φακές 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 μέτρια πατάτα 

1/2 φλ. σάλτσα 

1 φύλλο δάφνης 

1 κομμάτι φλούδας πορτοκαλιού 

αλάτι, πιπέρι 

λάδι 

1 - 2 κ.γ. τριμμένη φρυγανιά 

ξύδι για το σερβίρισμα



Εκτέλεση:


 Βάζουμε τις φακές σε πολύ νερό να βράσουν.

 Ρίχνουμε στις φακές το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και την πατάτα κομμένη σε μικρά κομματάκια.

 Προσθέτουμε τη σάλτσα...

Βάζουμε ένα φύλλο δάφνης, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε να βράσουν για λίγη ώρα.

 Μετά προσθέτουμε ένα κομμάτι φλούδας πορτοκαλιού, το λάδι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα. 

 Όταν οι φακές είναι έτοιμες αν τις θέλουμε πιο πηχτές και χυλωμένες ρίχνουμε μέσα από ένα έως δύο κουταλάκια φρυγανιά τριμμένη και την αφήνουμε να μαγειρευτεί για 2' - 3' και σβήνουμε το μάτι.

Σερβίρουμε με λίγο ξύδι κι αν σας αρέσει δοκιμάστε το μπαλσάμικο.

8 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρουσα πρόταση...!
    Αν και τις βαριέμαι, διότι βγαίνει κάμποση ποσότητα από την κατσαρόλα, δεν της έχει κόψει να μου τις μαγειρέψει έτσι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ. Η αλήθεια είναι ότι με λίγες φακές βγαίνει μια μεγάλη ποσότητα στην κατσαρόλα. Αν τις δοκιμάσεις μ' αυτό τον τρόπο πες μου τη γνώμη σου. Καλό ξημέρωμα να έχεις.

      Διαγραφή
  2. Πολυ ωραιες,νπστιμες και μαγειρεμενες υγειινα,αλλα σκορδο δε πηγανει στις φακες;εγω παντα το βαζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και βέβαια Παναγιώτη, ταιριάζει και πολύ ωραία μάλιστα. Εγώ το απέφυγα γιατί να μη μας πειράξει στο στομάχι το φαγητό. Αλλά η επισήμανσή σου είναι πολύ σωστή. Σ' ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  3. Σε ποση ωρα είναι ετοιμες περίπου οι φακες; κσι πως θα τις καταλαβω; δεν το εχω και πολυ εως καθόλου με την κουζίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα,
    πάνω κάτω οι φακές σε απλή κατσαρόλα χρειάζονται 1 ώρα για να γίνουν. Αυτό εξαρτάται από το πόσο βραστερά είναι τα όσπρια. Υπάρχουν καλές σοδειές φακής που βράζουν ακόμα γρηγορότερα. Μου έχει τύχει να βράσουν ακόμη και σε 20'. Οι ελληνικές φακές όμως θεωρώ ότι χρειάζονται από 40' - 60'.
    Μπορείς μόλις περάσουν τα πρώτα 30', για σιγουριά, να δοκιμάσεις με ένα κουτάλι λίγες και να δεις αν έχουν μαλακώσει καλά και μετά τις αφήνεις αν χρειάζονται κι άλλο βράσιμο.
    Οπτικά οι φακές όταν κοντεύουν να γίνουν ανοίγουν και σκάνε. Άλλες μοιάζει ότι βγάζουν φύτρα. Έτσι θα καταλάβεις με το μάτι ότι πλησιάζει η ώρα που θα είναι έτοιμες.
    Σ' ευχαριστώ πολύ για τη συμμετοχή. Καλό βράδυ σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ακόμη μία πολύ νόστιμη συνταγή, πολύ πετυχημένη, μου βγήκαν άψογες. Την ακολούθησα κατά γράμμα εκτός από την φλούδα πορτοκαλιού, που δεν έβαλα γιατί το φοβήθηκα. Λέτε να τη βάλω την επόμενη φορά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Σου συνιστώ το εξής, επειδή δεν είσαι σίγουρος/-η για το αποτέλεσμα και για το αν θα σας αρέσει η γεύση, βγάλε μια μερίδα από τις φακές που έχεις ήδη φτιάξει σε ένα μικρό κατσαρολάκι ρίξε ένα μικρό κομμάτι φλούδας και βράστο για 5' περίπου ίσα να πάρει τη γεύση. Δοκίμασε και την επόμενη φορά θα ξέρεις αν σου αρέσει ή όχι.
      Καλό βράδυ να έχεις και καλή ξεκούραση.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...