Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Στριφτοτυρόπιτα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Μια τυροπιτούλα με λίγα υλικά, πολύ νόστιμη και ευπαρουσίαστη για ένα τραπέζι με φίλους.




Υλικά: 


Για τη ζύμη του φύλλου:

2 φλ. αλεύρι 

1 κ.σ. λάδι 

1 κοφτό κ.γ. αλάτι

 περίπου 3/4 φλ. νερό 


Για τη γέμιση: 

1 - 1 1/2 φλ. φέτα σε τρίμματα 

1 αυγό 

πιπέρι 


Λίγο λάδι για το άλειμμα του ταψιού και της τυρόπιτας


Εκτέλεση:

Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι και το αλάτι. 

 Ρίχνουμε μέσα το λάδι και το ανακατεύουμε με το αλεύρι πριν βάλουμε το νερό.

 Προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό γιατί ίσως να μη χρειαστεί όλο. Κάθε αλεύρι διαφέρει και άλλες φορές παίρνει περισσότερο, ενώ άλλες λιγότερο νερό. Θα το δείτε αναλόγως.

 Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.

Μόλις πετύχουμε μία εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια και στα τοιχώματα της λεκάνης, την κάνουμε μία μπάλα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μία ώρα. Δε χρειάζεται να τη βάλετε σε κάποιο ζεστό μέρος. 

Για τη γέμιση χτυπάμε ελαφρά ένα αυγό. 

 Ρίχνουμε μέσα τη φέτα σπασμένη σε τρίμματα κι από πάνω βάζουμε πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά.

Κόβουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια και το καθένα το ανοίγουμε σε φύλλο. Αλευρώνουμε το τραπέζι και το κομμάτι της ζύμης.   

Το ανοίγουμε μέχρι να γίνει λεπτό και μεγάλο. 

Στη μία άκρη του βάζουμε στη σειρά μια ποσότητα γέμισης. 

Κλείνουμε τις δύο άκρες προς τη γέμιση. 

 Τυλίγουμε σε ρολό τη γέμιση περίπου δύο στροφές.

 Κόβουμε στο σημείο που θεωρούμε ότι δε χρειάζεται να τυλίξουμε περισσότερο και το χωρίζουμε από το υπόλοιπο φύλλο.

Με ένα πινέλο βρέχουμε την άκρη του φύλλου και μετά το κολλάμε καλά πάνω στο υπόλοιπο ρολό. 

Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί. 

 Βάζουμε το ρολό στο ταψί ξεκινώντας απ' έξω ή και από το κέντρο είναι το ίδιο.

 Συνεχίζουμε με το επόμενο ρολό που το τοποθετούμε στη συνέχεια της άκρης του προηγούμενου ρολό και το προχωράμε προς την εσωτερική πλευρά. 

Έτσι σχηματίζουμε ένα σαλιγκάρι.

Με το πινέλο περνάμε την επιφάνεια με λάδι. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40' - 50'.


4 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...