Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Προζύμι με μαγιά

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Ένας απλός κι εύκολος τρόπος για να φτιάξουμε το δικό μας προζύμι είναι αυτός που θα δείξουμε σήμερα. Θα το χρησιμοποιήσουμε για να ζυμώσουμε το σπιτικό ψωμάκι ή τσουρέκια. Γίνεται γρήγορα και διαρκεί πολύ. 




Υλικά: 


1/2 φλ. χλιαρό νερό 

1/2 κ.γ. νωπή μαγιά ή λιγότερο από 1/2 κ.γ. ξηρή 

3 - 4 κ.γ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή όσο χρειαστεί για ένα χυλός 


Εκτέλεση: 


Ζεσταίνουμε το νερό να γίνει χλιαρό, το βάζουμε σε ένα πλαστικό δοχείο με καπάκι και διαλύουμε μέσα τη μαγιά. 

 Βάζουμε λίγα λίγα τα κουταλάκια του αλευριού ανακατεύοντας να διαλυθεί και μέχρι να πετύχουμε ένα χυλό παχύρευστο .

Να μοιάζει με ρευστή κρέμα. 

Σκεπάζουμε με το καπάκι το δοχείο και το αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μέχρι να φουσκώσει και να κάνει φουσκάλες στην επιφάνεια. Αν θέλετε να φουσκώσει γρηγορότερα μπορείτε να το αφήσετε σε ένα σημείο που να έχει λίγη ζέστη αλλά όχι να καίει (π.χ. κοντά σε ένα παράθυρο που έχει ήλιο) ή δίπλα σε μια πηγή θερμότητας.




Μικρές λεπτομέρειες:


Αυτός είναι ο πιο απλός και συντομότερος χρονικά τρόπος για να πιάσουμε ένα προζύμι. 


Κατόπιν, θα ρίξουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε στη ζύμη που θα φτιάξουμε και θα κρατήσουμε, έστω λίγο, ακόμη και όσο είναι μια κουταλιά της σούπας μέσα στο δοχείο αυτό, θα του βάλουμε ξανά αλεύρι και νερό και θα το αφήσουμε να φουσκώσει ξανά. Με αυτό τον τρόπο γίνεται το ανάπιασμα όπως λέγεται. Δε χρειάζεται να ξεπλύνουμε το δοχείο για το νέο προζύμι γιατί οι μύκητες που μένουν μέσα είναι αυτοί που κάνουν όλη τη δουλειά για να φουσκώσει το προζύμι.


 Αν το χρειαστούμε για να φτιάξουμε ψωμί θα χρησιμοποιήσουμε περίπου 200 γρ. προζυμιού στα 4 - 5 φλ. αλευριού με το οποίο θα κάνουμε ζυμάρι. 


Αν δεν το χρειαστούμε την ίδια μέρα τότε θα το φυλάξουμε στο ψυγείο μόλις φουσκώσει. Και κάθε φορά που θα το αναπιάνουμε μπορούμε να το βάζουμε κατευθείαν στο ψυγείο. Αυτό κάποια στιγμή θα φουσκώσει και με το κρύο περιβάλλον αλλά πιο αργά και μετά θα ξεφουσκώσει λίγο. 


Πριν το χρησιμοποιήσουμε θα το αφήσουμε σε θερμό περιβάλλον να φουσκώσει για να το βάλουμε στη ζύμη μας. 


Και μην ξεχνάτε να αφήνετε μέσα στο δοχείο ένα μέρος από το υπάρχον προζύμι στο οποίο θα προσθέτετε ξανά αλεύρι και νερό για να έχετε πάντα προζύμι.

6 σχόλια:

  1. Αυτήν την συνταγή την ήθελα.
    Ευχαριστώ Ρια μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαίρομαι πολύ που έγινα χρήσιμη Πόπη μου. Θα βάλω κι άλλη συνταγή με προζύμι χωρίς μαγιά τις επόμενες μέρες.
    Φιλιά πολλά και σ' ευχαριστώ κι εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στην κατάψυξη διατηρείται; Τί ξέρεις εσύ;, Διίστανται οι απόψεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς δε γνωρίζω να σου απαντήσω G&M γιατί δεν το έχω βάλει ποτέ στην κατάψυξη. Μακάρι να γνώριζα.

      Διαγραφή
    2. ρια-μου-το-προζυμη-διατηρειται-πολυ-καλα-στην-καταψυξη-

      Διαγραφή
    3. Σ' ευχαριστούμε πάρα πολύ φίλη μας για τη διαφωτιστική σου απάντηση. Έβαλα κι εγώ ένα βαζάκι στην κατάψυξη πρόσφατα για να το δοκιμάσω αλλά δεν το έχω χρησιμοποιήσει ακόμη και είχα σκοπό να απαντήσω μόλις θα το έφτιαχνα.
      Αλλά με πρόλαβες.
      Σ' ευχαριστώ για την απάντηση στον G&M αλλά και σε όλους μας. Καλό βράδυ να έχεις. Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...