Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Κοτόπουλο πιλάφι Μιλανέζα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Πλούσια γεύση και πλούσια υλικά σ' αυτό το πιλάφι με κοτόπουλο. Μια συνταγή που θα αρέσει σε μικρούς και μεγάλους.




Υλικά: 


1 κοτόπουλο ή μερίδες κοτόπουλου από τα αγαπημένα σας κομμάτια 

1 - 2 καρότα σε ροδέλες 

1 κρεμμύδι ξερό σε φετούλες ή ψιλοκομμένο 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 

το χυμό 1/2 λεμονιού 

αλάτι, πιπέρι 


Για το πιλάφι: 

3 - 4 κ.σ. βούτυρο 

1 ποτήρι ρύζι κίτρινο ή άλλο σπυρωτό κατάλληλο για πιλάφι 

3 ποτήρια νερό 

αλάτι, πιπέρι 


Για τη σάλτσα Μιλανέζα: 

1 1/2 φλ. ζωμό κότας σε σκόνη ή κύβο 

1 φλ. γάλα 

2 κ.σ. αλεύρι (όχι γεμάτες) 

2 κ.σ. κορνφλάουρ (όχι γεμάτες) 

2 κ.σ. κεφαλοτύρι τριμμένο 

2 κ.σ. βούτυρο 

2 κρόκους αυγών 

μια πρέζα μοσχοκάρυδο 

αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση: 


Μόλις καψαλίσουμε καλά το κοτόπουλο το κόβουμε σε μικρές μερίδες και το βάζουμε σε αρκετό νερό να βράσει. 

 Το ξαφρίζουμε μέχρι να σταματήσει να βγάζει άλλο αφρό.

Όταν σταματήσουν εντελώς οι αφροί ρίχνουμε τα καρότα σε ροδέλες, το κρεμμύδι σε φετούλες και το μαϊντανό κομμένο. Αν θέλετε το καρότο μπορείτε να το αφήσετε ολόκληρο και να το κόψετε μετά στην πιατέλα. 

Βάζουμε αλάτι και πιπέρι. 

 Προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού κι αφήνουμε σε σιγανή φωτιά για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει καλά.

 Όταν θα είναι έτοιμο βγάζουμε το κοτόπουλο και τα λαχανικά από την κατσαρόλα και τα κρατάμε στην άκρη.

 Σουρώνουμε το ζουμί που έχει η κατσαρόλα. Κρατάμε ό,τι μείνει στο σουρωτήρι για το τελικό γαρνίρισμα.

Συνεχίζουμε με το πιλάφι. Στο τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα το ρύζι. Το γυρνάμε αρκετές φορές με τη σπάτουλα να γυαλίσει λίγο. 

 Του βάζουμε αλατοπίπερο.

 Μετράμε το ζουμί στο οποίο έβρασε το κοτόπουλο ώστε να βγαίνει 3 ποτήρια κι αν δε βγαίνει προσθέτουμε νερό. Το ρίχνουμε με προσοχή στο ρύζι για να μην καούμε από τον ατμό.

 Αφήνουμε το ρύζι να βράσει για 15' - 20' και να πιει όλο το νερό του. Στη συνέχεια το βγάζουμε από το μάτι και ή θα το σκεπάσουμε με μια πετσέτα κουζίνας και το καπάκι από πάνω για να τραβήξει τους ατμούς ή θα το αφήσουμε εντελώς ξεσκέπαστο και θα το ανακατεύουμε πού και πού για να φύγει όσος ατμός βρίσκεται στο εσωτερικό του.

 Φτιάχνουμε τη σάλτσα Μιλανέζα. Σε ένα βαθύ πιάτο ρίχνουμε το γάλα και το αλεύρι.

 Βάζουμε και το κορνφλάουρ.

Διαχωρίζουμε τους κρόκους από τα αυγά και τους ρίχνουμε χτυπώντας λίγο το μείγμα. 

Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο. 

 Ρίχνουμε αλατοπίπερο. Χτυπάμε καλά το μείγμα με το σύρμα των αυγών να γίνει ομοιογενές.

Στην κατσαρόλα ρίχνουμε το 1 1/2 φλ. νερό και τη σκόνη ή τον κύβο κότας κι ανακατεύουμε να διαλυθεί. 

 Μόλις καταλάβουμε ότι ζεστάθηκε ρίχνουμε το μείγμα της σάλτσας.

Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει. 

 Μόλις γίνει κρέμα αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα.

 Τότε ρίχνουμε το τριμμένο κεφαλοτύρι και το βούτυρο. Ανακατεύουμε να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα.

Βάζουμε το ρύζι σε μια φόρμα και το σερβίρουμε σε πιατέλα. 

 Στην κορυφή βάζουμε ψιλοκομμένα τμήματα του κοτόπουλου και μερικά από τα λαχανικά που έβρασαν μαζί του. Τα υπόλοιπα κομματάκια μπορούμε να τα σερβίρουμε ή στο κέντρο του ρυζιού ή περιμετρικά ή σε άλλο πιάτο όπου θα παίρνει ο καθένας όσο θέλει.

Από πάνω καλύπτουμε το ρύζι και τα κομματάκια του κρέατος με τη σάλτσα Μιλανέζα. 

2 σχόλια:

  1. Το μαγειρευα πολυ οταν ειχα τα παιδια μικρα!
    Περασαν χρονια απο τοτε μεχρι κ που ξεχασα κ την συνταγη!
    Επομενο τραπεζωμα κοτοπουλο μιλανεζα για να τους ανασυρω μνημες!
    Σε ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ωραίο με μια μυρωδιά και με μια γεύση να αναμοχλεύονται στο μυαλό μας όλες οι όμορφες αναμνήσεις του παρελθόντος. Χαίρομαι πολύ που το έκανα αυτό και είμαι εγώ εκείνη που θα σ' ευχαριστήσω για τα καλά σου λόγια.
      Φιλιά πολλά καλό βράδυ Πόπη μου.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...