Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Κονσερβοποίηση ντομάτας

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Ο Σεπτέμβριος προσφέρεται για να γίνει κονσερβοποίηση ντομάτας, επειδή υπάρχουν ακόμη φθηνές και κατάλληλες ντομάτες στη λαϊκή αγορά. Διαλέγουμε ώριμες και όσο πιο κόκκινες γίνεται, ακόμη κι αν είναι λίγο λιωμένες. Μόλις τις φτιάξουμε, τις κλείνουμε σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα και σίγουρα με τη σάλτσα αυτή θα περάσουμε για αρκετό καιρό το χειμώνα.




Υλικά: 


6 κιλά ώριμες ντομάτες κατάλληλες για σάλτσα 

1 1/2 φλ. ξίδι 

4 κ.σ. αλάτι 


Εκτέλεση:


 Μετά το πλύσιμο, κόβουμε την κάθε ντομάτα στη μέση κι αφαιρούμε τον αφαλό της.

 Τις κόβουμε μέσα σε λεκάνη σε κομμάτια όσο μικρά ή μεγάλα θέλετε, δεν υπάρχει περιορισμός.

 Αν θέλετε για σιγουριά τις ζυγίζετε για να δείτε πόσο απέμεινε σε περίπτωση που υπήρχαν αρκετά χαλασμένα μέρη.

 Βάζουμε τις κομμένες ντομάτες στην κατσαρόλα να πάρουν βράση αρχικά σε δυνατή φωτιά και μόλις ξεκινήσει να βράζει τη χαμηλώνουμε σε μέτρια.

 Ανακατεύουμε το ξίδι με το αλάτι.

 Το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα κι ανακατεύουμε. Αφήνουμε να βράσουν για μία ώρα. Πού και πού ανακατεύουμε με την κουτάλα κατά τη διάρκεια της βράσης.

 Μετά τη 1 ώρα θα έχει μειωθεί λίγο ο αρχικός όγκος της σάλτσας και θα έχουν λιώσει αρκετά οι ντομάτες.

 Πολτοποιούμε τα κομμάτια με το ηλεκτρικό ποδαράκι (mini pimer) ή σε ένα μπλέντερ, τόσο που να γίνει εντελώς λεία η υφή της σάλτσας και να κοπούν όσο καλύτερα γίνεται οι φλοίδες.

 Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα να βράσει για να εξατμιστεί το υπάρχον νερό που βγάζουν οι ντομάτες και να πετύχουμε όσο το δυνατόν πιο κοντινή υφή σ' αυτή του πελτέ. Ο χρόνος που θα χρειαστεί σ' αυτό το στάδιο είναι ανάλογος προς το νερό που θα βγάλουν από την αρχή. Σίγουρα όμως θα χρειαστούν 1- 2 ώρες βρασμού.

 Όταν η σάλτσα είναι έτοιμη τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Τη φυλάμε στο ψυγείο όπου διατηρείται για αρκετό καιρό. Στο επόμενο φαγητό που θα φτιάξετε με αυτή να προσέξετε μόνο την ποσότητα του αλατιού να είναι λιγότερη από το συνηθισμένο γιατί ήδη θα περιέχει η κονσερβοποιημένη σάλτσα. 

2 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...