Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Γαύρος μαρινάτος

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Να πιούμε ένα κρασάκι με συνοδεία ψαρομεζέ; Τότε να φτιάξουμε γαύρο μαρινάτο να φωνάξουμε και τους φίλους μας και να το ευχαριστηθούμε. Μην περιμένετε βέβαια, πότε θα έρθουν οι φίλοι στο σπίτι, ταιριάζει πολύ ωραία και με τα όσπρια τις καθημερινές.




Υλικά: 


περίπου 200 γρ. γαύρο ή με το μάτι μια μικρή ποσότητα που να γεμίζει ένα πιάτο

χοντρό αλάτι 

περίπου 1/2 φλ. ξύδι 

περίπου 1 φλ. λάδι 


Εκτέλεση:


 Κόβουμε τα κεφάλια στο γαύρο και αφαιρούμε τα έντερα. Όπως τον κρατάμε στο πλάι με τα δάχτυλά μας ανάμεσα στη ράχη και στην κοιλιά πιέζουμε στο σημείο που έχουμε ανοίξει την κοιλιά προχωρώντας την πίεση μέχρι την ουρά. 

 Έτσι θα ανοίξει ο γαύρος σαν πεταλούδα. Δε χρειάζεται να αφαιρέσουμε το κόκαλο. Αυτό θα γίνει μόνο του στη συνέχεια.

 Βουτάμε τα ψαράκια σε πολύ ζεστό νερό, τόσο που με δυσκολία να το δέχεται το χέρι μας και τα κουνάμε μέσα σ' αυτό. Με αυτό τον τρόπο θα φύγουν τα αίματα και αρκετά κόκαλα από μόνα τους. Επίσης, τα ψάρια θα αλλάξουν χρώμα και θα μοιάζουν σαν ψημένα. Κάνουμε αυτό το βούτηγμα για 2 - 3 φορές αλλάζοντας το νερό.

 Σε ένα μπολ με καπάκι που θα τα βάλουμε ρίχνουμε μια στρώση χοντρό αλάτι, αλλά όχι τόσο που να καλυφθεί.

 Ξεκινάμε βάζοντας μία στρώση γαύρου και τον αλατίζουμε από πάνω, πάντα με χοντρό αλάτι σε μέτρια ποσότητα, περίπου όπως αλατίζουμε το φαγητό ή τη σαλάτα κι όχι καλύπτοντάς τον με αλάτι. Συνεχίζουμε τις στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα ψάρια. Τα αφήνουμε έτσι 24 ώρες σκεπασμένα στο ψυγείο. 

 Όταν τα ανοίξουμε θα χύσουμε τα αίματα κι ότι υγρά έβγαλαν. Στη συνέχεια τα καλύπτουμε με απλό ξύδι. Τα αφήνουμε σκεπασμένα στο ψυγείο για δύο μέρες. Αν όμως, το ξύδι σας είναι πολύ δυνατό τότε αφήστε για μία μέρα.

Μόλις περάσουν οι δύο μέρες χύνουμε το ξύδι και καλύπτουμε πολύ καλά τα ψάρια με το λάδι. 

 Τα αφήνουμε για 1 ή 2 μέρες στο λάδι και μετά είναι έτοιμα για σερβίρισμα.

 Λίγες ροδέλες κρεμμυδιού, λίγες ελίτσες μαζί με το μαρινάτο γαύρο κι ένα ποτηράκι κρασί συνθέτουν το πρώτο συστατικό για καλοπέραση. Το δεύτερο είναι η καλή παρέα.


2 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο πιάτο..., αν και δεν το έχουμε φτιάξει ποτές, ίσως επειδή το βρίσκω έτοιμο από φίλους, χαχα!
    Κάνεις λόγο για κρασάκι, θα επέλεγα ούζο ή τσιπουράκι...
    Καλή σου μέρα, όμορφη Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αααα ό,τι τραβάει η όρεξή σου κερασμένο από μένα. Εμείς εκείνη την ημέρα που το φάγαμε ήπιαμε κρασί και το πρότεινα επηρεασμένη. Εννοείται ότι το ουζάκι και το τσιπουράκι είναι δύο τέλειες ιδέες που ταιριάζουν αρωματικά και γευστικά με τέτοια ορεκτικά.
      Σ' ευχαριστώ πολύ φίλε μου και σου συνιστώ να το φτιάξεις γιατί είναι πολύ εύκολο και θα έχεις ανά πάσα στιγμή ένα ορεκτικό και συνοδευτικό στο ψυγείο σου για αρκετό καιρό.
      Καλό βράδυ να έχεις.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...