Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Φοινίκια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Ένα μικρασιάτικο νηστίσιμο γλυκό που δε διαφέρει και πάρα πολύ από τα μελομακάρονα. Η πιο βασική διαφορά του είναι ότι μετά το ψήσιμο τα τηγανίζουμε για ελάχιστο χρόνο και στη συνέχεια η διαδικασία είναι ίδια.




Υλικά: 


Για τη ζύμη 

1.150 γρ. αλεύρι 

2 κ.γ σόδα μαγειρική 

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 

150 ml ηλιέλαιο 

150 γρ. ζάχαρη 

2/3 φλ. χυμό πορτοκαλιού 

ξύσμα 1 πορτοκαλιού 

1/2 κ.γ. κανέλα 

400 ml. νερό  

ηλιέλαιο για το τηγάνισμα 


Σιρόπι: 

2 λ. νερό 

2 κ. ζάχαρη 

1 κ.σ. γλυκόζη 

χυμό 1/2 λεμονιού 

1 ξύλο κανέλας 



Εκτέλεση: 


Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, τη σόδα.... 

το μπέικιν πάουντερ... 

 τη ζάχαρη...

την κανέλα.... 

 το ξύσμα πορτοκαλιού....

 το ηλιέλαιο.....

 το χυμό πορτοκαλιού....

 και το νερό. 

 Ανακατεύουμε και σιγά σιγά αρχίζουμε να ζυμώνουμε.

 Θέλουμε να πετύχουμε μία ζύμη μαλακή να μην κολλάει στα χέρια. Αν δείτε προς το τέλος του ζυμώματος ότι κολλάει λίγο αλλά έχει καλή υφή βάλτε λίγο λάδι στα χέρια και συνεχίστε το ζύμωμα. 

 Πλάθουμε μακρόστενα σχήματα σαν το χουρμά ή κάπως σαν αυγό και τα βάζουμε σε αποστάσεις σε ένα ταψί με λαδόκολλα. 












Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 20' στη μεσαία σχάρα.

Βάζουμε το σιρόπι να γίνεται. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού....

τη φλούδα λεμονιού, 2-3 γαρύφαλα, το ξύλο κανέλας και τη γλυκόζη. Το αφήνουμε να βράσει για 10'. 

Τηγανίζουμε τα φοινίκια για ελάχιστο χρόνο περίπου όπως κάνουμε και στις δίπλες που τις βγάζουμε γρήγορα. Θα χρειαστεί συνολικά το πολύ 1' και για τις δύο πλευρές μαζί.

Μόλις αλλάξουν λίγο χρώμα τα βγάζουμε. 

 Τα αφήνουμε για λίγη ώρα σε ένα ταψί με χαρτί κουζίνας.

 Μόλις στραγγίσουν τα λάδια τα βουτάμε στο ζεστό σιρόπι και τα αφήνουμε αρκετή ώρα από την κάθε πλευρά μέχρι να ρουφήξουν σιρόπι αλλά όχι να λιώσουν και να μαλακώσουν. Το σιρόπι το κατεβάζουμε σε αρκετά χαμηλή φωτιά ίσα να το διατηρούμε ζεστό.

Τα βάζουμε σε πιατέλα και τους ρίχνουμε καρύδι τριμμένο. Αν θέλετε, μπορείτε να βάλετε σε ένα μπολ λίγο καρύδι και να τα βουτάτε ένα ένα για να κολλάει καλύτερα. 

Βγαίνουν 65 κομμάτια μεγάλου μεγέθους, αν τα φτιάξετε αρκετά μικρότερα θα βγάλετε πολύ περισσότερα.


2 σχόλια:

  1. Mπραβο για τισ συνταγες σας - επιτελους γνησιες παραδοσιακες οικογενειακες συνταγες.
    πολυ χρησιμες οι φωτο και οι αναλυσεις/σχολια. Θερμα συγχαρητηρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Ντίνο για τα καλά σου λόγια, να είσαι καλά και να περνάς όμορφα.
      Στο Λονδίνο βρίσκεσαι;

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...