Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

Κοτόπουλο γεμιστό με κιμά στη λαδόκολλα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Ήρθαν και πάλι τα λαμπερά Χριστούγεννα. Όλη η οικογένεια μαζεύεται στο γιορτινό τραπέζι για να γιορτάσει τη γέννηση του Θεανθρώπου που ήρθε ξανά να φέρει την αγάπη Του στον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια συνηθίζουμε να φτιάχνουμε γεμιστή γαλοπούλα, παρόλο που δεν είναι ελληνικό έθιμο. Καλό είναι να δοκιμάζουμε συνταγές από όλο τον κόσμο, αλλά καλύτερο είναι να είναι το τραπέζι μας συχνότερα ελληνικό. Χρόνια πολλά σε όλους.




Υλικά: 


1 κοτόπουλο 

1 κ.σ. μουστάρδα 

2 κ.σ. βούτυρο

1 κ.σ. μέλι 

1 σφηνάκι κονιάκ 

το χυμό 1/2 πορτοκαλιού 

το χυμό 1 λεμονιού

1 κ.σ. κρέμα βαλσαμικού ξυδιού 


Για τη γέμιση: 

500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο 

λάδι 

1 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

1 σκ. σκόρδο 

1 ποτηράκι κονιάκ 

1 ποτηράκι κόκκινο κρασί 

1/2 φλ. σάλτσα 

500 γρ. κάστανα βρασμένα 

1 χούφτα αμύγδαλα άψητα ανάλατα 

1 χούφτα κάσιους άψητα ανάλατα 

1 χούφτα καρύδια 

50 γρ. κουκουνάρι 

2 κ.γ. ζωμό κότας σε σκόνη ή 1 κύβο 

1 χούφτα δαμάσκηνα κομμένα στη μέση 

1 χούφτα αποξηραμένα βερίκοκα κομμένα στη μέση 

1 χούφτα σταφίδες 

1 χούφτα αποξηραμένα σύκα κομμένα στη μέση 

1/3 - 1/2 φλ. ρύζι γλασέ 

κανέλα 

πάπρικα 

μοσχοκάρυδο 

2 - 3 γαρύφαλλα

αλάτι, πιπέρι 

προαιρετικά λίγη τριμμένη φρυγανιά


πατάτες για το ταψί 

χυμός 1 πορτοκαλιού 

χυμός 1 λεμονιού

1 κ.σ. μέλι 

1 κ.σ. μουστάρδα 

1 κ.γ. ζωμό κότας σε σκόνη 

1/2 φλ. λάδι 

αλάτι, πιπέρι 

θυμάρι 

ρίγανη 

λίγο αγελαδινό βούτυρο 


Εκτέλεση:


Φτιάχνουμε τη γέμιση του κιμά σύμφωνα με τη συνταγή Γέμιση για πουλερικά.


Σε ένα μπολ φτιάχνουμε τη σάλτσα για το κοτόπουλο. Βάζουμε το μέλι, το βούτυρο, τη μουστάρδα και το κονιάκ.

Ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού...

και την κρέμα βαλσαμικού ξυδιού.

Βάζουμε το κοτόπουλο σε λαδόκολλα και το γεμίζουμε όσο χωράει στην κοιλιά του και στο λαιμό.

Το καλύπτουμε πάνω, κάτω με τη σάλτσα που φτιάξαμε. Δε χρειάζεται ράψιμο.

Κλείνουμε καλά τη λαδόκολλα κι αν χρειαστεί βάζουμε άλλη μία απ' έξω.

Για να μην ανοίξει η λαδόκολλα βάζουμε ένα αλουμινόχαρτο από κάτω αλλά δεν καλύπτουμε και το πάνω μέρος του κοτόπουλου για να μπορεί να περνάει η θερμοκρασία εσωτερικά. Το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 2 ώρες περίπου.

Όταν το ανοίξουμε θα έχει αρκετό ζουμί μέσα στη λαδόκολλα. Εγώ το έβγαλα και το άφησα στο ταψί σκέτο να ψηθεί λίγο ακόμα για να πάρει κι άλλο χρώμα. Του έριξα μερικές κουτάλες από το ζουμάκι που έβγαλε...

και μετά από λίγη ώρα πήρε το τελικό του χρώμα. Βλέπετε στη φωτογραφία ενώ δεν το έραψα δεν έφυγε η γέμιση και γλίτωσα ένα μέρος του κόπου και του χρόνου που θα απαιτούνταν για τη ραφή.

Κάνουμε με το ζουμί από τη λαδόκολλα μία σως. Το μετράμε σε ένα φλιτζάνι και για κάθε φλιτζάνι θα βάλουμε μέσα 1 κοφτή κουταλιά της σούπας αλεύρι ή κορνφλάουρ. Το ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.







Τη σερβίρουμε σε μια σαλτσιέρα.


Για τις πατάτες στύβουμε το πορτοκάλι μαζί με το λεμόνι. 

Σε ένα μπολ βάζουμε το μέλι, τη μουστάρδα, τη σκόνη του ζωμού.

Προσθέτουμε το λάδι...

Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι....

και τους χυμούς που στύψαμε. 

Κόβουμε τις πατάτες στο ταψί και ρίχνουμε τους χυμούς μέσα. Το κενό που βλέπετε στη φωτογραφία είναι γιατί αρχικά ήθελα να βάλω το κοτόπουλο μέσα και στην πορεία ο σύζυγος με έπεισε να το φτιάξουμε στη λαδόκολλα. Όσο για τα όμορφα χέρια είναι της κόρης μου κι όχι δικά μου.

Πασπαλίζουμε με θυμάρι....

και ρίγανη.
















Κόβουμε κομματάκια από το βούτυρο και τα σκορπάμε σε διάφορα σημεία στις πατάτες. Ρίχνουμε νερό στο ταψί.

Τις ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 1 - 1 1/2 ώρα

Σερβίρουμε το κοτόπουλο ολόκληρο με τη γέμιση και τις πατάτες σε μια πιατέλα. Εύχομαι η ευλογία του Χριστού να είναι πάντα στο τραπέζι σας. Χρόνια πολλά.

Υ.Γ. 

Μια φωτογραφία από το δικό μας βασιλικό τραπέζι την ώρα που το ετοιμάζαμε.

4 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Να είσαι πάντα καλά Χαρά μου, σ' ευχαριστώ πολύ.
      Εύχομαι σε σένα και την οικογένειά σου ευτυχισμένες γιορτές με υγεία και χαρές. Καλή σου νύχτα και φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  2. Την γέμιση που απομένει τι την κάνετε?Γιατί ποσοτικά είναι αρκετή και λογικά δεν χωράει όλη μέσα στο κοτόπουλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχεις δύο επιλογές Κατερίνα, η μία να την αφήσεις στην άκρη και να τη σερβίρεις σε μια πιατέλα χωριστά ή έστω να τη φάτε την επόμενη ημέρα. Η άλλη επιλογή είναι αυτό που κάνω κι εγώ : την ψήνω σε ένα πυρεξάκι μόλις βγάλω τη γαλοπούλα και τις πατάτες ή στον αέρα του φούρνου αν χωράνε όλα μαζί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...