Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2015

Σπανακοτυρόπιτα με βουτυρένιο φύλλο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Καιρός για σπανάκι; Καιρός για σπανακοτυρόπια!!! Μία πίτα που τρώγεται όλη τη μέρα και για δεκατιανό και για απογευματινό, αλλά για όσους προτιμούν ακόμη και σαν συμπλήρωμα του μεσημεριανού φαγητού.




Υλικά: 


Για το φύλλο: 

500 γρ. αλεύρι 

250 γρ. νερό χλιαρό 

1 κ.σ. καλαμποκέλαιο 

1 κ.σ. ξύδι 

1 κ.γ. αλάτι 

150 γρ. βούτυρο  


Για τη γέμιση:

700 γρ. σπανάκι 

250 γρ. φέτα

1 ματσάκι μαϊντανό 

1 ματσάκι άνηθο 

2 κρεμμυδάκια φρέσκα 

2 αυγά


Εκτέλεση:

 Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και ρίχνουμε το λάδι. Το ανακατεύουμε λίγο με το αλεύρι να καλυφθεί.

 Ρίχνουμε και το ξύδι.

Βάζουμε το αλάτι. 

 Ρίχνουμε το νερό σιγά σιγά ανακατεύοντας και κρατάμε λίγο γιατί μπορεί να μην το πάρει όλο. Ίσως όμως να χρειαστεί να βάλετε και λίγο περισσότερο, κάτι που εξαρτάται από το αλεύρι.

Ξεκινάμε το ζύμωμα και όσο το προχωράμε τόσο θα καταλαβαίνουμε αν χρειάζεται ή όχι το υπόλοιπο νερό του φλιτζανιού. 

 Θέλουμε το ζυμάρι εύπλαστο και μαλακό. 

 Αλευρώνουμε το τραπέζι και ξεκινάμε να ανοίγουμε ένα φύλλο αρκετά μεγάλο.

 Απλώνουμε μια ποσότητα βουτύρου σε όλο το φύλλο.

 Διπλώνουμε τις δύο άκρες προς το κέντρο. Πρώτα τη μία....

 και μετά την άλλη, ώστε να μοιάζει λίγο με φάκελο.

Βουτυρώνουμε την καινούργια επιφάνεια. 

 Διπλώνουμε ξανά την κάτω και την πάνω άκρη μέχρι τη μέση.

 Τώρα μοιάζει περισσότερο με φάκελο.

 Συνεχίζουμε το βουτύρωμα.

 Ξαναδιπλώνουμε και αλείφουμε με βούτυρο μέχρι να τελειώσει όλη η ποσότητα που μετρήσαμε. 












Το βάζουμε σε ένα σακουλάκι και το κρατάμε στην κατάψυξη για 20'. 


Βράζουμε για 10' το σπανάκι.


 Το αφήνουμε για λίγη ώρα στο στραγγιστήρι.

Το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και ρίχνουμε τη φέτα σε χοντρά τρίμματα, το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, τον ψιλοκομμένο άνηθο, το ψιλοκομμένο μαϊντανό και τα αυγά.


 Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε λίγο πιπέρι. Το αλάτι δεν το συνιστώ επειδή υπάρχει η φέτα, αν όμως θεωρείτε ότι δεν είναι και τόσο αρμυρή, τότε βάλτε λίγο μόνο αλάτι.

 Μόλις βγάλουμε τη ζύμη από την κατάψυξη, αλευρώνουμε το τραπέζι και την ανοίγουμε σε ένα μεγάλο φύλλο ξανά. 

 Αν σας κολλάει λίγο το βούτυρο στον πλάστη ρίξτε περισσότερο αλεύρι σ' εκείνα τα σημεία.

 Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε μέσα την άκρη του φύλλου.

 Απλώνουμε μια μικρή ποσότητα από τη γέμιση.

 Διπλώνουμε το φύλλο μέσα στο ταψί από τη μεριά που είναι μεγάλο. Βάζουμε την επόμενη στρώση γέμισης.

 Με τον ίδιο τρόπο συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει η γέμιση και στο τέλος να βάλουμε το τελευταίο κομμάτι φύλλου. Τις άκρες τις γυρίζουμε σε κόθρο.

 Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια.

 Βουτυρώνουμε την επιφάνεια του τελευταίου φύλλου.

 Βουτάμε τα χέρια μας σε ένα φλιτζάνι με λίγο νερό και τη βρέχουμε.

Την ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30' - 40' περίπου. 


 Καλή σας όρεξη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...