Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Κόλλυβα 2ος τρόπος

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αυτός ο τρόπος είναι πιο εύκολος από τον προηγούμενο που είχα δημοσιεύσει. Εκτός από το σιτάρι και τη ζάχαρη τα υπόλοιπα υλικά είναι στη δική σας επιλογή αν θα τα βάλετε όλα ή κάποια ή ακόμη και να τα τροποποιήσετε στη δική σας γεύση και γούστο αλλάζοντάς τα.












Υλικά: 


Για ένα βαθύ πιάτο:

1/2 φλ. σιτάρι ολόκληρο 

περίπου 1/2 φλ. τριμμένη φρυγανιά 

λίγο μαϊντανό πολύ ψιλοκομμένο 

λίγους ξηρούς καρπούς με το μάτι (περίπου μισή χούφτα) όπως: 

αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια, ινδοκάρυδο  

λίγους σπόρους ροδιού ή αποξηραμένα κράνμπερις 

μισή χούφτα σταφίδες 

3 κ.σ. σουσάμι 

1/2 φλ. ζάχαρη 

1/2 φλ. άχνη 

1 κ.γ. κανέλα 

1 πρέζα μοσχοκάρυδο 


Για το στόλισμα: 

τα παρακάτω υλικά είναι τα συνηθέστερα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ή περισσότερα σε συνδυασμό σύμφωνα με το σχέδιο που φτιάξετε. 

λευκά κουφέτα 

ασημένα κουφέτα 

ρόδι 

κράνμπερις

σταφίδες 

καρύδια 

κανέλα 


Εκτέλεση:


Βράζουμε το σιτάρι σε πολύ νερό για περίπου 1 1/2 - 2 ώρες. Υπάρχουν παρτίδες που βράζουν αρκετά γρήγορα και άλλες που χρειάζονται και περισσότερο. Το σωστό είναι να βράσει τόσο καλά όσο να ανοίξει η φλούδα του και να σκάσει. 

 Το στραγγίζουμε και το ξεπλένουμε λίγο στη βρύση για να φύγει η κόλλα που έχει. Το αφήνουμε για λίγο στο σουρωτήρι να φύγουν τα πολλά νερά.

 Το βάζουμε πάνω σε βαμβακερό πανί ή χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει πλέον όλα τα νερά. 










 Σε ένα ταψί καβουρδίζουμε τους ξηρούς καρπούς της επιλογής μας (αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια) και το σουσάμι. Μόλις πάρουν λίγο χρώμα τα βγάζουμε. Τα φουντούκια τα ξεφλουδίζουμε τρίβοντάς τα ανάμεσα στις παλάμες μας. Τα αμύγδαλα μπορείτε να τα αφήσετε όπως είναι ή πριν το ψήσιμο να τα ασπρίσετε σε βραστό νερό αφαιρώντας τη φλούδα.










Κόβουμε τους ξηρούς καρπούς και το σουσάμι στο μπλέντερ. Ωραίο θα ήταν να αφήσετε κάποιους ολόκληρους ή μισοσπασμένους. Δεν έχει απόλυτη σημασία ο τρόπος που θα κοπούν.






Βάζουμε το σιτάρι σε μια λεκάνη και το πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά ώστε να απορροφήσει την υγρασία.


 Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά: τον πολύ ψιλοκομμένο μαϊντανό, το σουσάμι, τις σταφίδες, τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα κράνμπερις και το ινδοκάρυδο. 

  

 Ανακατεύουμε λίγο και προσθέτουμε την κανέλα...

  και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε πολύ καλά να αναμιχθούν τέλεια τα υλικά.










 Με μια μεγάλη κουτάλα κάνουμε το σχήμα του Σταυρού με το μείγμα του σιταριού στο πιάτο ή την πιατέλα που θα διαβαστούν. Στη συνέχεια γεμίζουμε κανονικά με το υπόλοιπο της λεκάνης.

Τα πατάμε λίγο με μια χαρτοπετσέτα να είναι ίσια παντού.


Από πάνω στρώνουμε μια ελαφριά στρώση από τριμμένη φρυγανιά έτσι ώστε να λειτουργήσει σαν μόνωση ανάμεσα στο σιτάρι και στη ζάχαρη. Αυτά τα δύο αν έρθουν σε επαφή μετά από λίγες ώρες γίνονται μία μάζα. Γι' αυτό τα κόλλυβα που φτιάχνουμε από το βράδυ δεν κρατάνε μέχρι την επόμενη μέρα που θα τελειώσει η Θεία Λειτουργία, αλλά νερουλιάζουν. Η φρυγανιά θα το αποτρέψει αυτό. 



Τη στρώνουμε κι αυτή ίσια και απαλά με τη χαρτοπετσέτα. 

 Από πάνω βάζουμε τη ζάχαρη η οποία πλέον δεν μπορεί να έρθει σε επαφή με το σιτάρι. Όταν θα έρθει η ώρα να μοιράσουμε τα κόλλυβα θα προσέξουμε έτσι ώστε ή να τα ανακατέψουμε ώστε όλοι να πάρουν ισάξια ζάχαρη και τα υπόλοιπα υλικά ή αλλιώς θα βάζουμε κάθετα το κουτάλι να παίρνουμε ομοιόμορφα ό,τι βάλαμε κι όχι μόνο στην επιφάνεια.







Από πάνω βάζουμε λίγη άχνη που την περνάμε από το σουρωτήρι να είναι αφράτη. Την πατάμε κι αυτή με μια χαρτοπετσέτα για να είναι ομοιόμορφη η επιφάνεια.











Και τώρα είναι έτοιμη η επιφάνεια για να τη στολίσουμε με τη φαντασία μας. Στο κέντρο πάντα βάζουμε με τα υλικά της επιλογής μας ένα Σταυρό. Στο περίγραμμα δεν είναι υποχρεωτικό να κάνετε κάποιο σχέδιο παρά μόνο αν σας αρέσει. Στην Εκκλησία όταν θα τα πάτε θα βάλετε κι ένα κερί μέσα στην πιατέλα που θα το ανάψετε ή όταν πλησιάσει η ώρα του μνημοσύνου ή τρισαγίου ή από την αρχή της Λειτουργίας στο Ψυχοσάββατο.


Εδώ πάνω στην άχνη έχω βάλε στρογγυλά και μακρόστενα ασημένια κουφετάκια σε σχήμα σταυρού με ακτίνες και το περίγραμμα έγινε με αποξηραμένα κράνμπερις.








Όταν έχετε λίγη ποσότητα σιταριού και θέλετε να το μοιράσετε άμεσα και γρήγορα ο πιο εύκολος τρόπος είναι να το βάλετε κατευθείαν σε κυπελλάκια και όλα μαζί μέσα σε ένα σκεύος όπως ένα πυρίμαχο σκεύος ή μια βαθιά πιατέλα και έτσι θα τα διαβάσει ο ιερέας.





Το περίγραμμα του Σταυρού έγινε με αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και καβουρδισμένα στο φούρνο. Το γέμισμα του Σταυρού είναι με καβουρδισμένο, τριμμένο καρύδι και το κέντρο έχει κράνμπερι αλλά μπορεί να αντικατασταθεί από σταφίδα ή κουφέτο ή ολόκληρο καρύδι κλπ.





Το εσωτερικό του σταυρού είναι από τριμμένο ωμό καρύδι πατημένο και το περίγραμμα και ο κεντρικός σταυρός από σταφίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...