Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Άρτος για αρτοκλασία

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αρτοκλασία σημαίνει το κόψιμο, ο τεμαχισμός του άρτου (άρτος+κλάσις) και αυτός είναι ο σωστός όρος έναντι του όρου αρτοπλασία που πολλοί συνηθίζουμε να λέμε. Οι άρτοι είναι πάντα 5, τους πηγαίνουμε στην Εκκλησία για να ευλογηθούν από τον ιερέα στη Θεία Λειτουργία εις ανάμνησιν του θαύματος που έκανε ο Χριστός όταν ευλόγησε τους 5 άρτους στην έρημο και χόρτασαν 5.000 άντρες (χώρια ο αριθμός των γυναικών και των παιδιών που βρίσκονταν μαζί, άρα ίσως και 20.000 άνθρωποι ή και περισσότεροι ακόμη). 

 Ο λόγος που κάνουμε την αρτοκλασία σήμερα εμείς, και κυρίως τις μέρες της ονομαστικής γιορτής μας, είναι για να έχουμε ευλογία στο σπίτι μας αλλά και πολλαπλασιασμό των υλικών και των ψυχικών αγαθών της οικογένειάς μας. Μπορούμε βέβαια να κάνουμε αρτοκλασία κι άλλες μέρες του έτους όταν το κρίνουμε αναγκαίο εμείς ή ο πνευματικός μας με την προτροπή του. 

 Μαζί πρέπει να πάμε στην Εκκλησία ένα μπουκάλι λάδι κι ένα μπουκάλι κρασί Νάμα, αν όμως κάποιος θέλει, μπορεί προαιρετικά να δώσει και άλλα "δώρα" όπως λιβάνι, καρβουνάκια και φυτίλια, λουλούδια για τις εικόνες. Πάνω στους άρτους θα βάλουμε από ένα κερί από αγνό κερί μέλισσας κι όχι παραφίνης και θα το ανάψουμε εμείς ή ο νεωκόρος στη Θεία Λειτουργία. 





Υλικά: 

Οι άρτοι αυτοί δεν είναι μεγάλοι, βγαίνουν όσο ένα μέτριο σε μέγεθος καρβέλι. Η γεύση τους όμως είναι πολύ ωραία και θυμίζει πολύ το τσουρέκι.


1750 γρ. αλεύρι 

600 γρ. ζάχαρη 

1 1/4 φλ. καλαμποκέλαιο 

ξύσμα και χυμό 1 πορτοκαλιού 

1 κοφτό κ.γ. μαστίχα 

1 κ.γ. γλυκάνισο 

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 

1 1/2 φακελάκι μαγιά 

νερό όσο πάρει 


Εκτέλεση: 


 Ζεσταίνουμε ένα φλιτζάνι νερό να γίνει χλιαρό και διαλύουμε τη μαγιά μέσα. Ρίχνουμε και μια κουταλιά ζάχαρη απ' αυτή που θα χρησιμοποιήσουμε.

 Βάζουμε 1 - 2 κ.σ. αλεύρι για να γίνει ένας χυλός και το βάζουμε για 20' στο φούρνο στους 40'. Αυτό θα φουσκώσει μέχρι πάνω, γι' αυτό βάλτε το σε μπολ που να έχει πολύ περιθώριο. 

 Σε ένα μπρίκι βάζουμε 2 - 3 κ.σ. νερό και βράζουμε σ' αυτό το γλυκάνισο. Μόλις πάρει 1-2 βράσεις το σβήνουμε και το κρατάμε στην άκρη.

 Στο μίξερ χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη να γίνουν σαν κρέμα. 

 Βάζουμε το χυμό στο μίξερ.

Προσθέτουμε και το ξύσμα του. 



 Μέσα στον κάδο του μίξερ σουρώνουμε το νερό από το γλυκάνισο και πετάμε τους σπόρους που βράσαμε. 

Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και τη μαστίχα που την έχουμε ήδη κόψει στο μούλτι μαζί με λίγη ζάχαρη ή λίγο αλεύρι για να μπορεί να κοπεί. 

 Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε τη φουσκωμένη μαγιά. Τη σκεπάζουμε να ανακατευτεί λίγο με το αλεύρι.

 Ρίχνουμε μέσα και το μείγμα από το μίξερ. Τα ανακατεύουμε λίγο.

 Τώρα ζεσταίνουμε περίπου 2 - 3 φλ. νερό και ρίχνουμε ένα ένα στο αλεύρι ξεκινώντας το ζύμωμα. Δεν ξέρουμε πόσο θα πάρει γι' αυτό καλό θα είναι να ζυμώνουμε για 1' - 2' και μετά να ξαναρίχνουμε λίγο λίγο το νερό μέχρι να δούμε πόσο θα πάρει.

 Θέλουμε να πετύχουμε μια ζύμη ελαστική που να βουλιάζει στο πάτημα του χεριού.

 Αν θέλετε τα ψωμάκια να είναι ομοιόμορφα τότε ζυγίστε τη ζύμη και διαιρέστε το βάρος της δια 5. Κόψτε τη σε κομμάτια ώστε να είναι όλα ίδια και κάντε τα μπάλες.

 Λαδώνουμε τα ταψάκια που θα χρησιμοποιήσουμε στο ψήσιμο.













Βάζουμε την κάθε μπάλα ζύμης στο ταψί και τη στρώνουμε γύρω γύρω να έχει ωραίο σχήμα.

 Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος περίπου 1 ώρα για να φουσκώσει. 

 Ψήνουμε δύο δύο τα ταψιά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα. 

Όταν τελειώσει η ευλογία των άρτων ο ιερέας θα σας δώσει τον έναν για το σπίτι και τους υπόλοιπους θα τους κόψετε και θα τους μοιράσετε στους πιστούς της Εκκλησίας. 

Εύχομαι το σπίτι σας να είναι πάντα γεμάτο. Βοήθειά σας!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...