Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Κοτόπουλο πιλάφι με στακοβούτυρο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Ένα πιλάφι όπως το γαμοπίλαφο που φτιάχνουν στην Κρήτη. Μόνο που εδώ είναι με σκέτο κοτόπουλο αντί για τα 2 ή 3 είδη κρεάτων.





Υλικά: 


2 στήθη κοτόπουλου ή άλλα κομμάτια του αν τα προτιμάτε 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

αλάτι, πιπέρι 

1 - 1 1/2 φλ. ρύζι νυχάκι ή γλασέ 

χυμό 1 λεμονιού 

2 κ.σ. στακοβούτυρο 


Εκτέλεση: 


 Κόβουμε σε μικρά κομμάτια το κοτόπουλο και το βράζουμε σε νερό ξαφρίζοντάς το όση ώρα χρειάζεται.

 Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε μέσα μαζί με αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε το κοτόπουλο για περίπου 1 ώρα μέχρι να βράσει και να μαλακώσει κανονικά. 

 Μόλις γίνει το κοτόπουλο το βγάζουμε σε πιάτο και σουρώνουμε το ζουμί του, σε περίπτωση που έχουμε βάλει κομμάτια που είχαν κόκαλο ή αν δεν έχει απλώς μετράμε με ένα φλιτζάνι πόσο ζουμί έχουμε και αν λείπει το συμπληρώνουμε με νερό.  

 Για κάθε φλιτζάνι ρυζιού χρειαζόμαστε 3 φλιτζάνια ζωμού. Επομένως, αν η κατσαρόλα δεν έχει τόσο θα ρίξουμε και λίγο νερό για να επαρκέσει για το ρύζι. Αφήνουμε το ζουμί να πάρει βράση και ρίχνουμε το ρύζι.

 Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κι αφήνουμε το ρύζι να μαγειρευτεί για 15' - 20'. 

 Μόλις πιει το νερό του ρίχνουμε και το χυμό λεμονιού.

 Όταν σβήσουμε το μάτι βάζουμε μέσα το στακοβούτυρο και το ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί και να πάει παντού.

Στο σερβίρισμα θα ρίξουμε κι άλλο πιπέρι και φρέσκο χυμό λεμονιού για όποιον προτιμά λίγο παραπάνω.














Μικρές λεπτομέρειες: 


Το στακοβούτυρο αν δεν το έχει το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σας θα το βρείτε σε καταστήματα με κρητικά προϊόντα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...