Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Άρτος Νο 2

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αυτός ο άρτος είναι παρόμοιος με τον πρώτο που είχα φτιάξει με μικρές διαφορές μόνο στα υλικά. Η γεύση του θυμίζει επίσης το τσουρέκι και είναι πιο απλό στην παρασκευή του.





Υλικά: 


2 κ. αλεύρι 

2 κύβους νωπής μαγιάς 

650 γρ. ζάχαρη 

1 ποτηράκι του κρασιού  λάδι 

ξύσμα λεμονιού 

λίγο γλυκάνισο 


Εκτέλεση:


Σε ένα μπολ βάζουμε 1 κ.σ. ζάχαρη από αυτή που μετρήσαμε, τους κύβους μαγιάς, λίγο αλεύρι και 1 φλ. νερό. Τα ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά και να πετύχουμε ένα παχύρευστο χυλό. Τον βάζουμε σε θερμό μέρος να φουσκώσει μέχρι πάνω. 

 Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη. Όταν φουσκώσει πολύ ο χυλός με τη μαγιά τον ρίχνουμε μέσα στο αλεύρι και το ανακατεύουμε για να τον σκεπάσουμε.

 Ρίχνουμε το λάδι.

 Προσθέτουμε τη ζάχαρη.

 Βάζουμε το ξύσμα και το γλυκάνισο.

 Ρίχνουμε αρχικά ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό κι ανακατεύουμε. Έχουμε δίπλα μας κι άλλο νερό (πάντα χλιαρό) γιατί δεν είναι σίγουρο πόσο θα χρειαστεί. 

 Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και ελαστική και να μην κολλάει στα χέρια.

 Λαδώνουμε 5 ταψάκια με λίγο λάδι.

 Κόβουμε τη ζύμη σε 5 τεμάχια και καλό είναι να τη ζυγίσουμε από την αρχή και να διαιρέσουμε το βάρος φτιάχνοντας ισόβαρα καρβελάκια. Τα σχηματοποιούμε σε μπάλες και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 1 ώρα στα ταψάκια.


 Μόλις διπλασιαστούν χαράζουμε ένα σταυρό στο κέντρο τους με ένα κοφτερό μαχαίρι. 

Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...