Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016

Άρτος νηστίσιμος χωρίς λάδι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 

 

Για την ημέρα του Σταυρού έφτιαξα άρτους εντελώς νηστίσιμους για όσους τηρούν τη θρησκευτική παράδοση και δεν τρώνε ούτε λάδι. Είναι εύκολοι και πεντανόστιμοι. 

 


 

 

Υλικά: 

 

2κ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

περίπου 3 φλ. νερό

2 φακ. μαγιά ξηρή 

1/2 κ.γ. αλάτι 

ξύσμα 1 πορτοκαλιού 

1 φλ. χυμό πορτοκαλιού 

1/2 κ.γ μαχλέπι  σε σπόρους ή σκόνη

1 κ.γ. κανέλα 

1/2 κ.γ δάκρυα μαστίχας 

500 γρ. ζάχαρη 

 

Εκτέλεση: 

 

 

Ζεσταίνουμε 1 φλ. νερό να γίνει χλιαρό και διαλύουμε μέσα τη μαγιά μαζί με 1 κ.σ. ζάχαρη.

 

Προσθέτουμε μερικές κουταλιές αλεύρι για να γίνει ένας χυλός.

 

Κάπως έτσι θα δείχνει ο χυλός. Το βάζουμε στους 40 βαθμούς στο φούρνο ή σε ένα ζεστό μέρος για να φουσκώσει.

 Έχει φουσκώσει μέχρι το χείλος του μπολ και τώρα είναι έτοιμο για χρήση.

 Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε μέσα τη μαγιά.

 Ανακατεύουμε το μείγμα για να καλύψουμε τη μαγιά.

 Βάζουμε το αλάτι.

 Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού.

Βάζουμε και το ξύσμα.

 Αρωματίζουμε με την κανέλα....

 Βάζουμε το γλυκάνισο. Κόβουμε τη μαστίχα με 1 κ.σ. ζάχαρη στο μούλτι και τη ρίχνουμε μέσα.

 Προσθέτουμε τη ζάχαρη.

 Αν το μαχλέπι που έχουμε είναι σε σπόρους τους βράζουμε για 1' - 2' με 2 κ.σ. νερό. Το σουρώνουμε από τα σποράκια και το ρίχνουμε στο μείγμα. Διαφορετικά βάζουμε το μαχλέπι σε σκόνη χωρίς να το βράσουμε.

 Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο νερό και το προσθέτουμε σταδιακά στο αλεύρι μέχρι να διαπιστώσουμε αν θα το πάρει όλο ή αν θα χρειαστεί κι άλλο.

 Ξεκινάμε το ζύμωμα και προσπαθούμε να πετύχουμε μια ζύμη εύπλαστη, μαλακή που να μην κολλάει στα χέρια.

 Ζυγίζουμε όλη την ποσότητα της ζύμης και τη διαιρούμε δια 5. Κάνουμε μπάλες τα ισόβαρα κομμάτια σε 5 ταψάκια και τα τοποθετούμε με χαρτί ψησίματος. Τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος όπως είναι ο φούρνος στους 40 βαθμούς και όσα δε χωράνε τα σκεπάζουμε με πετσέτα σε ένα ζεστό σημείο του δωματίου.

 Μόλις διπλασιαστεί σε όγκο το χαράζουμε σε σχήμα σταυρού στην επιφάνεια και το ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 40' - 45'.

Όταν ψήσουμε όλους τους άρτους και κρυώσουν τους τοποθετούμε σε ένα καλαθάκι με άσπρη, καθαρή πετσέτα. Όπως έχω αναφέρει ξανά, δίνουμε μαζί 1 μπουκάλι λάδι, 1 μπουκάλι νάμα κι ένα χαρτί με τα ονόματα της οικογένειας Υπέρ Υγείας. Όταν τα πάμε στην Εκκλησία θα βάλουμε σε κάθε ψωμάκι από ένα κερί που θα τα ανάψουμε λίγο πριν ξεκινήσει ο ιερέας να τα ψάλλει.



2 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...