Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Μουχαμάρα (Muhammara) αραβικό ορεκτικό

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Πρόκειται για ένα αραβικό ορεκτικό σε μορφή αλοιφής στο οποίο μπορείτε να βουτάτε αραβικές πίτες ή ψωμάκι. Είναι λίγο καυτερό αλλά μπορείτε να το φέρετε στα δικά σας τα μέτρα ή να μην το κάνετε καθόλου καυτερό. Πάντως είναι γευστικότατο και ταιριάζει με πάρα πολλά φαγητά.




Υλικά: 


500 γρ. κόκκινες πιπεριές (μπορείτε να βάλετε τις στρογγυλές ή τις Φλωρίνης) 

2 σκ. σκόρδο 

2 φέτες ψωμί του τοστ ψημένο 

100 γρ. καρυδόψιχα 

2 κ.σ. σιρόπι ροδιού (αν δεν έχετε βάλτε ξύδι ροδιού μαζί με 2 κ.σ. χυμό ροδιού) 

1 κ.σ.χυμό λεμονιού 

1/2 - 1 κ.γ. χαρίσσα (αραβική καυτερή πάστα από πιπεριές- δείτε *) 

1/2 κ.γ. κύμινο 

3 κ.σ. λάδι 

αλάτι


Εκτέλεση:


 Κόβουμε τις πιπεριές στη μέση, τις ξεσποριάζουμε και τις ψήνουμε σε ένα ταψί στους 200 βαθμούς μέχρι να μαυρίσει η επιφάνειά τους.

 Μόλις κρυώσουν λίγο για να μπορούμε να τις πιάσουμε τις ξεφλουδίζουμε. Αν θέλετε μεγαλύτερη ευκολία κλείστε τις σε μια νάυλον σακούλα και λίγο αργότερα οι πέτσες θα φεύγουν πολύ εύκολα.











Ψήνουμε το ψωμί του τοστ.

 Το τρίβουμε στο μούλτι.

 Κόβουμε την καρυδόψιχα.

 Λιώνουμε στο μούλτι τις πιπεριές μαζί με το σκόρδο για να κόβεται καλύτερα.

 Τώρα θα αναμείξουμε τα υλικά, συνεχίζουμε βάζοντας το σιρόπι ροδιού. Εγώ το αντικατέστησα με ξύδι ροδιού και πρόσθεσα επιπλέον 2 κ.σ. απλό χυμό ροδιού.

 Βάζουμε το χυμό λεμονιού.

 Ρίχνουμε τη χαρίσσα σύμφωνα με την προτίμηση μας σε καυτερό. Εγώ από αυτή την ποσότητα έβαλα το 1/3 για να γίνει ελαφρά καυτερό.

 Η χαρίσσα είναι μια πάστα φτιαγμένη από καυτερές πιπεριές. Τη βρήκα σε τούρκικο μπακάλικο, εσείς ή θα ψάξετε σε ειδικευμένες αγορές ή στη Βαρβάκειο Αγορά όσοι μένετε στην Αθήνα. Δείτε παρακάτω*

 Βάζουμε το κύμινο.

 Προσθέτουμε το λάδι.

 Βάζουμε αλάτι κι ανακατεύουμε πολύ καλά. Μπορείτε εναλλακτικά να τα ανακατέψετε όλα μαζί στο μούλτι ή στο μίξερ.

Το ιδανικό είναι να έχετε αραβικές πίτες ή πίτες από σουβλάκι κομμένες σε τρίγωνα κομμάτια και να βουτάτε κάθε φορά τις άκρες.













Μικρές λεπτομέρειες: 


*Τη χαρίσσα μπορείτε να την αντικαταστήσετε με μπούκοβο που θα βάλετε σε ποσότητα που εσείς επιθυμείτε σύμφωνα με το πόσο θέλετε να καίει το ορεκτικό. Επίσης, μπορείτε να την αντικαταστήσετε με τις μικρές κόκκινες καυτερές πιπερίτσες με προσοχή να βάλετε την κατάλληλη ποσότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...