Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Μελιτζάνες κοκκινιστές με μορταδέλα και μανιτάρια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


 Με λίγο παριζάκι μέσα στην κατσαρόλα αυτές οι μελιτζάνες γίνονται ακόμα πιο επιθυμητές, ειδικά για όσους δυσκολεύονται να τις φάνε σκέτες.







Υλικά: 


1 μεγάλη μελιτζάνα φλάσκα 

200 γρ. μορταδέλα σε κομμάτι 

4 - 5 μεγάλα μανιτάρια στρογγυλά 

1/3 φλ. λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

1 σκ. σκόρδο 

1/2 φλ. σάλτσα 

1 ποτηράκι κρασί 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

πάπρικα 


Εκτέλεση:


Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε στο λάδι μέχρι να γυαλίσουν.

 Κόβουμε τη μελιτζάνα σε κύβους και τη βάζουμε κι αυτή στο λάδι.

 Κόβουμε τη μορταδέλα σε μεγάλους κύβους και την προσθέτουμε στο τσιγάρισμα γυρίζοντας με την κουτάλα αρκετές φορές μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.

 Σβήνουμε το τσιγάρισμα με το κρασί.

 Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες κάπως χοντρές και τα προσθέτουμε μέσα. 

 Βάζουμε τη σάλτσα και λίγο νερό. 

 Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό μέσα κι ανακατεύουμε. 

 Ρίχνουμε κανέλα.

 Αλατοπιπερώνουμε.

 Και τέλος, βάζουμε και λίγη πάπρικα.

 Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για 30' - 40' και φροντίζουμε να εξατμιστεί το νερό και να μείνει το φαγητό με μια πυκνή σάλτσα. 

Αν σας αρέσει προτείνω να το συνοδεύσετε με κίτρινο ρύζι τηγανητό. Άλλες προτάσεις είναι ο πουρές, οι τηγανητές πατάτες ή πατάτες κοκκινιστές στην κατσαρόλα τις οποίες μπορείτε να βάλετε και μέσα στην κατσαρόλα με τις μελιτζάνες. 

Καλοκαιρινή σαλάτα με κολοκυθάκια και κόκκινα φασόλια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Σ' αυτή τη σαλάτα έβαλα το καλοκαίρι και το χειμώνα μαζί. Όταν δε θέλετε να τρώτε τα όσπρια σε μαγειρεμένο φαγητό καλό θα είναι να τα εντάξετε στη σαλάτα σας για να τα καταναλώνετε συχνά ακόμα και το καλοκαίρι.





Υλικά: 


1 κολοκυθάκι 

1 ντομάτα 

1/2 φλ. βρασμένα κόκκινα φασόλια 

1 κομμάτι φέτα 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

λίγο μαϊντανό 

λάδι 

1 κ.σ. κρέμα βαλσαμικού ξυδιού 

1 κ.γ. μουστάρδα 

1 κ.σ. χυμό λεμονιού 


Εκτέλεση:


 Σε μια σαλατιέρα κόβουμε το κολοκυθάκι και το κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες, τη ντομάτα σε κομμάτια, τη φέτα σε μικρούς κύβους και ψιλοκόβουμε το μαϊντανό. Βάζουμε και τα βρασμένα φασόλια.

 Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε την κρέμα βαλσαμικού ξυδιού, τη μουστάρδα και το χυμό λεμονιού.

Ρίχνουμε και μια κανονική ποσότητα λαδιού κι ανακατεύουμε καλά. 

Περιχύνουμε μ' αυτή τη σάλτσα τη σαλάτα κι έτοιμη.

Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά αυγολέμονο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Άλλο ένα από τα αγαπημένα οικογενειακά πιάτα και αγαπημένο του καλοκαιριού που υπάρχουν φρέσκα κολοκυθάκια.





Υλικά: 


3 - 4 κολοκυθάκια χοντρά 

250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο 

1/3 φλ λάδι για το τσιγάρισμα 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

1 ποτηράκι λευκό κρασί 

4 - 5 κ.σ. ρύζι καρολίνα ή γλασέ 

λίγο μαϊντανό 

λίγο άνηθο 

αλάτι, πιπέρι 

1/2 φλ. λάδι για την κατσαρόλα 


Για το αυγολέμονο: 

1 αυγό 

το χυμό 1 λεμονιού


Εκτέλεση:


 Στο λάδι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει λίγο.

Βάζουμε μέσα τον κιμά και τον γυρίζουμε συχνά να τσιγαριστεί κι αυτός. 

 Σβήνουμε με το κρασί.

 Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε μέσα το ρύζι. Το ανακατεύουμε και το αφήνουμε να πάρει κι αυτό λίγο από το τσιγάρισμα.

 Ψιλοκόβουμε και βάζουμε μέσα το μαϊντανό και τον άνηθο.

 Ρίχνουμε αλατοπίπερο.












 Αδειάζουμε τα κολοκυθάκια από την ψίχα τους. Τα αλατίζουμε λίγο με προσοχή στο εσωτερικό τους και μετά τα γεμίζουμε.

 Κλείνουμε το καπάκι τους ρίχνουμε νερό στην κατσαρόλα μέχρι τη μέση των κολοκυθιών και το λάδι και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για περίπου 30' σε σιγανή φωτιά. 

 Μόλις γίνουν φροντίζουμε το νερό που υπάρχει μέσα να λιγότερο από τη μέση των κολοκυθιών αλλά όχι αρκετά χαμηλά, ώστε να υπάρχει αρκετό να γίνει το ωραίο χυλωμένο ζουμί μαζί με το αυγολέμονο.

 Φτιάχνουμε το αυγολέμονο χτυπώντας το ασπράδι του αυγού σε μαρέγκα και μετά προσθέτουμε τον κρόκο, το λεμόνι και σιγά σιγά το ζουμί του φαγητού. Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.














Σερβίρουμε το φαγητό μαζί με αρκετό ζουμί.



Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Ριζότο με frutti di mare (ανάμεικτα θαλασσινά)

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Ένα νόστιμο καλοκαιρινό πιάτο με θαλασσινά και ρύζι, πανεύκολο στην παρασκευή του.




Υλικά: 


1 σακουλάκι Frutti di mare 500 γρ. (η συσκευασία περιέχει μικρά κομμάτια από χταποδάκι, καλαμαράκι, μικρές γαρίδες και μύδια)

1/2 κρεμμύδι ξερό 

1 σκ. σκόρδο 

1/3 φλ. λάδι 

1 ποτηράκι λευκό κρασί

αλάτι, πιπέρι 


1 φλ. κίτρινο ρύζι 

λίγο λάδι για το τσιγάρισμά του 

1 ποτηράκι λευκό κρασί 

2 κ.γ. ζωμό λαχανικών σε σκόνη 

2 φλ. νερό 

1 γεμάτη κ.σ. βούτυρο 

αλάτι, πιπέρι 

λίγο μαϊντανό 


Εκτέλεση:


Στο λάδι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν.

 Βάζουμε μέσα τα ανάμεικτα θαλασσινά να τσιγαριστούν κι αυτά για 10'. Τα ανακατεύουμε καλά. 

 Βάζουμε το κρασί.

 Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι κι αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να μαγειρευτούν με το νερό που έχουν ήδη βγάλει.

 Μόλις εξατμιστεί το νερό τους τα αφήνουμε στο υπάρχον λάδι να πάρουν χρώμα. Τα ανακατεύουμε για να μην κολλήσουν.

 Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι και τσιγαρίζουμε το ρύζι ανακατεύοντάς το.  

 Το σβήνουμε με το κρασί.

 Ρίχνουμε αλατοπίπερο.

 Διαλύουμε το ζωμό σε ένα φλιτζάνι νερό και το ρίχνουμε στο ρύζι λίγο λίγο περιμένοντας μέχρι να το πιει για να ξαναβάλουμε. Συνεχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο κι άλλο νερό μέχρι να δούμε ότι έγινε το ρύζι. Θα χρειαστεί περίπου 20' μαγείρεμα.

 Όταν θα είναι έτοιμο και σπυρωτό του βάζουμε το βούτυρο κι ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε μέσα τα ανάμεικτα θαλασσινά κι ανακατεύουμε να αναμειχθούν καλά.  

 Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και τον ανακατεύουμε στο τηγάνι. 

Στο σερβίρισμα αν θέλετε προσθέτετε λίγο ακόμη ψιλοκομμένο μαϊντανό από πάνω. 










Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Πράσινα φασολάκια με πιπεριές

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Ένα ωραίο καλοκαιρινό φαγητό γεμάτο χρώμα από τις πιπεριές και πολύ γεύση.





Υλικά: 


700 γρ. φασολάκια τσαουλιά ή άλλα 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

1/3 φλ. λάδι 

1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά 

2 μέτριες πατάτες 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 

1 φλ. σάλτσα 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 


Εκτέλεση:

 Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε στο λάδι μαζί με τα φασολάκια. Τα γυρίζουμε με την κουτάλα όλα μαζί για 2' - 3'.

Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό, κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια και τις πιπεριές σε κάπως φαρδιές λωρίδες και τα βάζουμε μέσα.  

Προσθέτουμε τη σάλτσα. 

 Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

 Βάζουμε κανέλα.

 Ρίχνουμε νερό στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε το φαγητό για περίπου 30' - 40'.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...