Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

Πρωτοχρονιάτικο χοιρινό με κυδώνια




Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αυτή η συνταγή είναι πολύ επιτυχημένη. Έχω ξαναφτιάξει σχεδόν την ίδια με κάποιες βασικές διαφορές στα υλικά και στη διαδικασία. Το βέβαιο είναι ότι τα αρώματα και οι γεύσεις που ξεχύνονται από την κατσαρόλα είναι ασύλληπτα. 




Υλικά: 


Για το κρέας: 

1 κ. χοιρινό μπούτι 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

2 σκ. σκόρδο 

1/3 φλ. λάδι 

1 φλ. κόκκινο κρασί 

1/2 φλ. αλεύρι 

1 κ.γ κόλιανδρο 

κανέλα σε σκόνη ή 1 ξύλο κανέλας

λίγο μπαχάρι σκόνη 

2 κ.σ. ζωμό κότας σε σκόνη ή 1 κύβο 

αλάτι, πιπέρι 


Για τα μανιτάρια:

300 - 400 γρ. καφέ μανιτάρια (μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με άσπρα αν θέλετε) 

1/3 λάδι 


Για τα κυδώνια: 

1 1/2 κ. κυδώνια (περίπου 4 μεγάλα κυδώνια) 

100 γρ. βερίκοκα αποξηραμένα 

100 γρ. δαμάσκηνα αποξηραμένα 

1 μήλο 

1 1/2 φλ. χυμό πορτοκαλιού 

1 κ.σ. ζάχαρη 

1 γεμάτη κ.σ. βούτυρο αγελαδινό 


Για το ρύζι: 

1 ποτήρι κίτρινο ρύζι 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

λάδι 

1/3 κ.γ. κιτρινόριζα 

αλάτι, πιπέρι 

2 ποτήρια νερό



Εκτέλεση:



 Από το αλεύρι που θα αλευρώσουμε το κρέας βάζουμε μια ποσότητα στο μούλτι για να κόψουμε το κόλιανδρο όσο περισσότερο γίνεται. 


 Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια και τα αλατοπιπερώνουμε.

 Τα αλευρώνουμε καλά με το μείγμα αλεύρου-κόλιανδρου και τινάζουμε το περίσσιο αλεύρι.


 Στο λάδι τσιγαρίζουμε τα κομμάτια. Με αυτό τον τρόπο το κρέας θα μελώσει.

 Τα ανακατεύουμε λίγο να ξεκολλήσουν και τα αφήνουμε μέχρι να πάρουν αυτό το ωραίο χρυσό χρώμα.

 Προσθέτουμε μέσα το κρεμμύδι και τα σκόρδα ψιλοκομμένα να τσιγαριστούν μαζί.

 Μετά από λίγο ρίχνουμε το κρασί.

 Βάζουμε το ζωμό κότας ή τον κύβο.

 Προσθέτουμε το μπαχάρι σε σκόνη.

 Ρίχνουμε αρκετή κανέλα και ίσως λίγο ακόμη αλατοπίπερο με προσοχή. 

 Βάζουμε και λίγο νερό στην κατσαρόλα κι αφήνουμε το φαγητό σε σιγανή φωτιά για 1 - 1 1/2 ώρα να σιγομαγειρευτεί μέχρι να μαλακώσει.

 Στο μεταξύ κόβουμε τα μανιτάρια στα 2 ή στα 4 ανάλογα το μέγεθός τους ώστε να μη γίνουν πολύ μικρά. Λαμβάνουμε υπ' όψιν ότι κατά το τηγάνισμά τους θα συρρικνωθούν αρκετά.

 Τα τηγανίζουμε λίγο σε δυνατή φωτιά μέχρι να σκουρύνουν. Όταν γίνουν τα βγάζουμε στην άκρη ώστε αργότερα να τα ενώσουμε με το κρέας.

Κόβουμε τα κυδώνια σε χοντρές φέτες, τρίβουμε το μήλο και τα βάζουμε μαζί σε μια κατσαρόλα. 

 Βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού. 

 Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και τα βερύκοκα. Βράζουμε τα φρούτα στο χυμό πορτοκαλιού (χωρίς νερό) για 20' - 30'. Προσέχουμε όμως να μην τα αφήσουμε να λιώσουν. 

 Τα τελευταία 5' πριν γίνουν ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη....

 ....και το βούτυρο μέχρι τον οριστικό χρόνο μαγειρέματος. 

 Όταν είναι όλα έτοιμα βάζουμε το κρέας με τα μανιτάρια χωρίς τα λάδια και τα κυδώνια σε μία κατσαρόλα και τα αφήνουμε σε πολύ σιγανή φωτιά για 10' να ενωθούν οι γεύσεις.








 Τσιγαρίζουμε στο λάδι το ρύζι με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε την κιτρινόριζα κι ανακατεύουμε.

 Βάζουμε το νερό.

 Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και το βράζουμε για 20'. 

 Πρέπει να πιει εντελώς το νερό. Στο τέλος μόλις σβήσουμε το μάτι το αφήνουμε για λίγο πάνω ανακατεύοντας συχνά για να εξατμιστεί εντελώς και το ελάχιστο νερό που υπάρχει χωρίς να κολλήσει.

Σε μια μεγάλη στρογγυλή πιατέλα σερβίρουμε σε στρογγυλή πομπέ φόρμα το ρύζι και περιμετρικά γύρω του βάζουμε λίγο από όλα τα υλικά της κατσαρόλας με το κρέας.

Χρόνια πολλά και Καλή Χρονιά σε όλους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...