Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Η κυρά Σαρακοστή

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Ένα πολύ ωραίο και παλιό έθιμο που αρέσει πολύ στα παιδάκια. Η κυρά Σαρακοστή έχει 7 πόδια γιατί συμβολίζει ένα πρόχειρο ημερολόγιο για τις 7 εβδομάδες της νηστείας. Φοράει μαντήλι γιατί είναι σεμνή, δεν έχει αυτιά για να μην ακούει κουτσομπολιά, δεν έχει στόμα γιατί νηστεύει συνέχεια. Φοράει σταυρό στο στήθος ή στο κεφάλι γιατί πηγαίνει συχνά στην Εκκλησία. Τα χέρια της είναι σταυρωμένα γιατί προσεύχεται συνέχεια. 

Το πρώτο Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα κόβουμε το πρώτο ποδαράκι και συνεχίζουμε κάθε βδομάδα μέχρι που το τελευταίο το κόβουμε το Μ. Σάββατο. Ύστερα το κρύβουμε σε ένα ψωμάκι ή στη λαμπροκουλούρα κι όποιος το βρει είναι ο τυχερός. 

Φτιάξτε τη παρέα με τα παιδάκια σας για να συνεχιστεί το έθιμο και να διασκεδάσετε μαζί. Επίσης, πολύ ωραίο θα ήταν να γίνει και στα νηπιαγωγεία ή στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού σχολείου μαζί με τις δασκάλες.  

Εύχομαι καλή Σαρακοστή σε όλους.!!!
Υλικά: 


2 φλ. αλεύρι 

1/2 φλ. αλάτι 

περίπου 1/2 φλ. νερό 

2 γαρύφαλλα


Εκτέλεση:


 Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και προσθέτουμε το αλάτι. 

 Ρίχνουμε το νερό κι ανακατεύουμε. 

 Φτιάχνουμε ένα σφιχτό ζυμάρι. Το αφήνουμε για 20' να ξεκουραστεί.

 Κόβουμε κάποια κομμάτια που θα χρειαστούν για το μαντήλι, το σταυρό, τα χέρια, την ποδιά, τα σχέδια της ποδιάς και για τα πόδια. 

Με το υπόλοιπο ζυμάρι φτιάχνουμε μια γυναικεία φιγούρα με ένα μπαλάκι κάπως οβάλ για κεφάλι και ένα σώμα περίπου στο σχήμα της καμπάνας. 

 Βάζουμε το ένα φιδάκι που πλάσαμε αντί για μαντήλι στο κεφάλι της και το δένουμε κόμπο. Βάζουμε τα γαρύφαλλα στη θέση των ματιών. Βάζουμε τα χέρια της σταυρωτά και με ένα ψαλίδι κόβουμε μικρές ψαλιδιές για δάχτυλα.

 Βάζουμε στη σειρά τα ποδαράκια της και τα πατάμε λίγο κάτω από το φουστάνι της.

 Τοποθετούμε την ποδιά και μια λωρίδα οριζόντια από πάνω που θα είναι η ζώνη. 


Με μια οδοντογλυφίδα κάνουμε γραμμούλες και σχεδιάκια στην ποδιά. Φτιάχνοντας μικρά μπαλάκια κάνουμε λουλουδάκια για διακόσμηση ή ό,τι άλλο μπορείτε να σκεφτείτε. Επειδή εγώ ξέχασα να βάλω το κομματάκι του ζυμαριού για το σταυρό στο στήθος το ζωγράφισα μετά για να φαίνεται στη φωτογραφία. Εσείς μην το ξεχάσετε.


Την ψήνουμε σε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα στους 160 βαθμούς για περίπου 30'. Μην την αφήσετε να πάρει πολύ χρώμα γιατί δεν είναι απαραίτητο. Αυτό που θέλουμε είναι να μην έχει καθόλου υγρασία εσωτερικά γιατί θα χαλάσει. Αν χρειαστεί σκεπάστε τη με λαδόκολλα.Μικρές λεπτομέρειες: 


Η κυρά Σαρακοστή δεν είναι βρώσιμη γιατί περιέχει πολύ αλάτι αλλά κι επειδή είναι προορισμένη για ημερολόγιο. Η μεγάλη ποσότητα αλατιού θα τη συντηρήσει μέχρι τη Μ. Εβδομάδα. 


Σε περίπτωση που θέλετε να την κάνετε βρώσιμη ώστε να τη φάτε τις πρώτες μέρες που θα τη φτιάξετε, τότε βάλτε μόνο 1 κ.γ. αλάτι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...