Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017

Τσουρέκι ροζέτες

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Για μένα δεν έχει τελειώσει ακόμη το Πάσχα. Ήθελα να κάνω μια συνταγή για τσουρέκι με σχήμα τέτοιο που κάθε κομμάτι να χωρίζεται με το τράβηγμα. Το τελικό σχήμα μοιάζει με λουλούδι.




Υλικά: 


650 γρ. αλεύρι 

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 

100 γρ. γάλα 

175 γρ. νερό 

1 κύβο φρέσκιας μαγιάς (42 γρ.) 

2 αυγά 

50 γρ. βούτυρο αγελάδας 

200 - 250 γρ. ζάχαρη 

μια πρέζα αλάτι 

1 κ.γ. μαχλέπι 

1 κ.γ. μαστίχα 

λίγο κακουλέ 

λίγη βανίλια 


Για τα σχήματα 

λίγο σπορέλαιο 

λίγη ζάχαρη 


Για την επιφάνεια 

1 αυγό


Εκτέλεση:


Από το νερό της συνταγής κρατάμε λίγο και το βάζουμε σε ένα μπρίκι. Βάζουμε σε ένα σκεύος το υπόλοιπο νερό με το γάλα και τα ζεσταίνουμε να έχουν χλιαρή θερμοκρασία. Διαλύουμε μέσα τη μαγιά.











Τρίβουμε τη μαστίχα στο μούλτι μαζί με λίγη από τη ζάχαρη που θα χρησιμοποιήσουμε στη συνταγή.



 Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το γάλα με τη διαλυμένη μαγιά, τη ζάχαρη και τη μαστίχα την κοπανισμένη. 

 Προσθέτουμε μέσα τα αυγά. 

 Σε ένα μπρίκι βάζουμε τη μικρή ποσότητα νερού από τη μετρημένη που κρατήσαμε μαζί με το μαχλέπι και τον κακουλέ ίσα να πάρουν μία βράση. Μόλις γίνει χλιαρό το νερό το σουρώνουμε και το βάζουμε στο μίξερ. Αν έχετε μαχλέπι σε σκόνη δε χρειάζεται να το βράσετε. Μπορείτε να το βάλετε κατευθείαν στη ζύμη.

 Λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε μέσα. 

 Τα χτυπάμε όλα μαζί για λίγο.

 Βάζουμε λίγο λίγο το αλεύρι.

 Ενδιάμεσα ρίχνουμε το αλάτι....

 ....το μπέικιν πάουντερ.....

 και τη βανίλια που μπορείτε να τη βάλετε μαζί με τα υπόλοιπα μυρωδικά. Απλά εγώ την ξέχασα πριν και την έβαλα μαζί με το αλεύρι.

 Χτυπάμε στο μίξερ με τα ειδικά εξαρτήματα για ζύμωμα. Θέλει αρκετή ώρα ζύμωμα, περίπου 15' ώστε να μαζευτεί η ζύμη στο κέντρο και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. 

 Μόλις δείτε αυτές τις κλωστές είστε σε καλό δρόμο.

 Η ζύμη βγαίνει αρκετά ελαστική και όλο ίνες. 

 Τη βάζουμε σε κάποιο θερμό μέρος σκεπασμένη με μεμβράνη για 2 ώρες να φουσκώσει μέχρι επάνω. Αν δείτε ότι δεν έχει καλυφθεί η λεκάνη αφήστε τη περισσότερο χρόνο και 3 και 4 ώρες.

 Όταν έρθει η ώρα να πλάσουμε τα σχήματα κόβουμε ένα κομμάτι όσο ένα αυγό και το βάζουμε σε αλευρωμένο τραπέζι. 

 Το ανοίγουμε σε στρογγυλό παχύ φύλλο και το αλείφουμε με λίγο σπορέλαιο.

 Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη την επιφάνεια.

 Με ένα μαχαίρι δημιουργούμε ένα άνοιγμα από τη μέση και προς τα έξω στο δίσκο 

 Πιάνουμε τη μία άκρη και αρχίζουμε να τυλίγουμε μέχρι να φτάσουμε στην άλλη άκρη.

 Έχει δημιουργηθεί μια ροζέτα. 

 Τα βάζουμε σε ένα ταψάκι το ένα δίπλα στο άλλο με μικρές αποστάσεις ανάμεσά τους γιατί από την ώρα που θα φτιάξουμε το πρώτο μέχρι να βάλουμε το τελευταίο αυτά θα αρχίσουν να φουσκώνουν και τα πέφτουν το ένα πάνω στο άλλο.

 Τα αφήνουμε σε θερμό μέρος για 20' να φουσκώσουν. Ήδη οι ροζέτες έσμιξαν.

 Χτυπάμε λίγο το αυγό και τα αλείφουμε με ένα πινέλο.

 Ψήνουμε στους 160 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30' σκεπασμένο με λαδόκολλα. Αν φτιάξετε μεγάλο ταψί ίσως να χρειαστεί 40' ανάλογα πόσο δυνατός είναι ο φούρνος σας.

Μόλις κρυώσουν θα δείτε ότι τραβώντας κάθε ροζέτα βγαίνει χωριστά και δε χρειάζεται μαχαίρι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...