Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Πίτσα Βαλεντίνου με αφράτη ζύμη

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αυτή η πίτσα είναι κομμένη και ραμμένη για όσους δε τρώνε τα θαλασσινά, που συνηθίζονται τη μέρα του Βαλεντίνου, αλλά και για όσους θέλουν κάτι απλό και καθημερινό με μια νότα για τους ερωτευμένους. Θα φτιάξουμε πίτσα σε σχήμα καρδιάς και θα μείνουν όλοι ευχαριστημένοι.





Υλικά: 


Για τη ζύμη: 

2 φλ. αλεύρι 

1/2 κύβο νωπής μαγιάς ή 1 1/2 κ.γ. ξηρή 

1/2 φλ. γάλα 

1 κ.γ. ζάχαρη 

1 γεμάτη κ.σ. βούτυρο 

1 1/2 κ.γ. αλάτι 


Για τη γέμιση: 

Για τη σάλτσα: 

1/3 φλ. σάλτσα 

λίγο λάδι 

αλάτι 

κανέλα

ρίγανη

150 γρ. τυρί γκούντα τριμμένο 

περίπου 50 γρ. φετούλες σαλαμάκι λεπτοκομμένες 


Εκτέλεση: 


 Βάζουμε το αλεύρι στη λεκάνη.

 Ζεσταίνουμε το γάλα να γίνει χλιαρό κι όχι να καίει. Διαλύουμε μέσα σ' αυτό τη μαγιά μαζί με τη ζάχαρη.

Κάνουμε μια λακκούβα στο αλεύρι και το ρίχνουμε μέσα. Ανακατεύουμε λίγο να καλυφθεί το υγρό.

 Ρίχνουμε το αλάτι.

 Λιώνουμε λίγο το βούτυρο και το ρίχνουμε κι αυτό μέσα.

 Ανακατεύουμε κι αρχίζουμε το ζύμωμα. Να γίνει μια ζύμη μαλακή κι ελαστική.

 Τη μαζεύουμε σε μία μπάλα και τη βάζουμε στους 40ο στο φούρνο να φουσκώσει για 1 ώρα.

 Αλευρώνουμε το τραπέζι κι ανοίγουμε ένα στρογγυλό φύλλο, όχι πολύ χοντρό αλλά ούτε και λεπτό.

Ένα απλό συνηθισμένο στρογγυλό φύλλο μετρίου πάχους. 

 Για να κάνουμε το σχήμα της καρδιάς κόβουμε κι αφαιρούμε από το πάνω μέρος ένα τριγωνάκι κάνοντας δύο λοξά κοψίματα.

 Τραβάμε προς τα κάτω και τσιμπάμε το κάτω μέρος του φύλλου να γίνει πιο μυτερό.

 Ήδη η καρδιά σχηματίστηκε.

 Αν θέλετε λίγο πιο βελτιωμένο σχήμα κόβετε μια λωρίδα από τα πλαϊνά. 

Σμιλεύουμε με τα χέρια μας το πάνω μέρος της καρδιάς να γίνει πιο στρογγυλό.... 

 αλλά και λίγο τα πλαϊνά όπου χρειάζεται.

 Τα περισσέματα που κόψαμε τα κάνουμε ένα μπαλάκι τα ανοίγουμε σε φιδάκι και τα βάζουμε για περίγραμμα στην καρδιά. Εναλλακτικά, πατήστε τα σε φύλλο και βάλτε τα σαν μπάλωμα κάπου στο κέντρο της καρδιάς έτσι που δε θα φαίνεται κάτω από τη γέμιση.

 Βάζουμε την καρδιά πάνω σε λαδόκολλα σε ένα ταψί.

 Απλώνουμε τη σάλτσα παντού.

Απλώνουμε το τριμμένο τυρί αλλά κρατάμε μια μικρή ποσότητα για το τέλος. Βάζουμε σε μια σειρά και τα σαλαμάκια. 

 Πάνω από τα σαλαμάκια σκορπάμε και τη μικρή ποσότητα τυριού που κρατήσαμε.

 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20'. 













Μικρές λεπτομέρειες: 


Το πάχος της ζύμης γι' αυτή την πίτσα βγήκε αφράτο και κάπως χοντρό, όμως αυτό εξαρτάται από το μέγεθος που θα φτιάξετε εσείς. Μπορείτε να κάνετε με την ίδια ποσότητα μία μεγαλύτερη με πιο λεπτό φύλλο ή δύο μικρότερες σαν ατομικές. 


Άλλος τρόπος για κάνετε το σχήμα της καρδιάς είναι κόψετε ένα χαρτί σαν πατρόν και να το βάλετε πάνω στο ζυμάρι για οδηγό. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...