Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Ρύζι λαπάς για αρρώστους

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Ποιος είναι αρρωστούλης; Ποιος υποφέρει από γαστρεντερίτιδα ή άλλα κοιλιακά προβλήματα και πρέπει να φάει ρύζι λαπά; Αν κάποιος δε θυμάται ή δε γνωρίζει πώς το φτιάχνουμε έρχεται η λύση παρακάτω.




Υλικά: 


1 1/2 φλ. νερό 

1/2 φλ. ρύζι γλασέ άπλυτο 

αλάτι, λίγο πιπέρι 

1/2 κ.σ. λάδι 

αρκετό χυμό λεμονιού 


Εκτέλεση:


 Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό, το λάδι, αλάτι και λίγο πιπέρι.

 Μόλις πάρει βράση το νερό ρίχνουμε το ρύζι χωρίς να το πλύνουμε, επειδή αυτή η κόλλα που έχει κάνει το στομάχι να ηρεμεί και σταματάει και τη διάρροια.

 Το αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά για 20' μέχρι να πιει όλο το νερό που υπάρχει στην κατσαρόλα.

 Μόλις κατεβάσουμε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας ρίχνουμε το χυμό λεμονιού. 

 Η φρυγανιά είναι απαραίτητη για να απορροφήσει τα υγρά του στομάχου και να ενισχύσει την ξεροφαγία που πρέπει να ακολουθήσουμε.

52 σχόλια:

  1. Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια ��

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπορούμε να βάλουμε κ κομματάκια κοτόπουλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Θεοδώρα, αν φτιάξεις το κοτόπουλο χωριστά λόγω του διαφορετικού χρόνου βρασμού και βέβαια μπορείς να βάλεις. Ιδανικό θα ήταν μετά στο ζουμί του κοτόπουλου να γίνει το ρύζι. Θα είναι ένα ωραίο και ελαφρύ γεύμα για άρρωστο αλλά και για όποιον επιθυμεί να φάει κάτι πολύ ελαφρύ με λίγες θερμίδες.
      Ευχαριστώ για τη συμμετοχή σου. Καλή συνέχεια στη μέρα σου.

      Διαγραφή
  3. ευχαριστώ πολύ για τις οδηγιες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πρώτη φορά μαγειρεύω ρύζι (είμαι 15) επειδή είμαι άρρωστη και είμαι μόνη μ σπίτι και βγηκε πολυ ωραίο τελικά ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Μαρία, να είσαι καλά και να μην αρρωσταίνεις.

      Διαγραφή
  5. Τι είναι το 1/2 φλυτζ νερό που λέτε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λυπάμαι που βλέπω τόσες μέρες μετά το σχόλιο αυτό για να απαντήσω έγκαιρα. Δε λέω 1/2 φλ. αλλά ενάμιση φλιτζάνι νερό. Θα δεις τον αριθμό 1 δυο φορές που σημαίνει ενάμιση.

      Διαγραφή
  6. Τι εννοείτε το 1/2 φλυτζάνι τσαγιου για πόσο ποσότητα μίλαμε ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευχαριστώ πολύ! Πολύ χρήσιμο, μου θύμισε παιδικά χρόνια, και τώρα που το χρειάζομαι είναι ότι πρέπει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ σ' ευχαριστώ για το σχόλιο Καλλιόπη.
      Περαστικά να είναι και να μη χρειάζεται ο λαπάς συχνά.

      Διαγραφή
  8. Σε ευχαριστώ για τη συνταγή it works !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη στσο μπλογκ. Να είσαι καλά.

      Διαγραφή
  9. Εξαιρετικο, απλό γρήγορο και αποτελέσματικο....σ ευχαριστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ χαίρομαι που ήταν χρήσιμη η συνταγή. Να είσαι καλά και πάντα υγεία εύχομαι.

      Διαγραφή
  10. Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ. Είναι δική μου χαρά που έγινα χρήσιμη έτσω και στο ελάχιστο.

      Διαγραφή
  11. Ευχαριστώ πολύ!!! Καλή δύναμη σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Έπρεπε να προσθέσω κι άλλο νερό άλλη μια κουπιτσα για να βγει σωστός λασπωτός λαπάς. Μάλλον πήρε πολλή βράση στην αρχή. Ευχαριστώ και περαστικά σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως το είχες σε δυνατή φωτιά αρκετή ώρα μόλις έριξες το ρύζι; Θέλει μέτρια θερμοκρασία το μάτι της κουζίνας.
      Κι εγώ ευχαριστώ που διάβασες το μπλογκ.

      Διαγραφή
  14. Καλησπέρα! Ζω στο εξωτερικό και δεν βρίσκω ρύζι γλασε, μπορώ να χρησιμοποιήσω αρμπόριο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Σοφία. Δυστυχώς δεν ξέρω να σου πω, αλλά υποψιάζομαι ότι ίσως να μην κάνει το αρμπόριο για τη χρήση που το θες. Ψάξε να βρεις ένα ρύζι που να είναι πλατύ και κι όχι μακρύκοκκο.

      Διαγραφή
  15. Κάθε φορά που αρρωσταίνει κάποιος και πρεπει να φτιάξω λαπα, πάντα ψάχνω για την δικη σου συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ να είσαι καλά και να έχετε όλοι υγεία.

      Διαγραφή
  16. Σε 10 λεπτά το ρύζι είναι αβραστο, μήπως κάνω εγώ κάτι λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχουν και ρύζια που βράζουν γρήγορα. Τα 10' για το γλασέ δεν είναι λίγο. Αν όμως θες το ρύζι λίγο πιο μαλακό το βράζεις λίγο ακόμη μέχρι 12' - 15' το πολύ. Μου έχει τύχει από μάρκα σε μάρκα να χρειάζεται ο διπλάσιος χρόνος. Εντάξει, ακόμη κι έτσι διορθώνεται το κακό όταν δεν έχει βράσει ακόμη, ενώ το παραβρασμένο δε διορθώνεται.

      Διαγραφή
  17. Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια🌹

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ σ' ευχαριστώ πολύ που διάβασες τη συνταγή. Να είσαι καλά.

      Διαγραφή
  18. Τα τρώω όλα στο μπλέντερ γιατί κάνω θεραπεία στα δόντια. Έχω αρκετό καιρό διάρροια. Θα το φτιάξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύχομαι να τελειώσει σύντομα η θεραπεία και να βρεις και πάλι την υγεία σου. Ευχαριστώ για το σχόλιο. Καλό βράδυ.

      Διαγραφή
  19. Αδερφέ μου το ρύζι γλασέ δεν βράζει σε 10' σε χαμηλή φωτιά ούτε με σφαίρες.
    Τουλάχιστον 20'-30' αλλιώς θα είναι αλ ντεντε κάτι το οποίο δεν θέλουμε στον λαπα
    Πρέπει κατά κάποιο τρόπο να ακολουθήσεις τον τρόπο που μαγειρεύεις το ριζότο, χωρίς το δέσιμο στο τέλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιστεύω πως εξαρτάται κι από τη μάρκα του ρυζιού. Κάποια βράζουν αρκετά γρήγορα. Τα 30' είναι πάρα πολλά για το ρύζι. Τα 20' είναι κυρίως για το κίτρινο που είναι κατάλληλο για πιλάφι. Ίσως η δική μου κουζίνα έχει διαφορετική διαβάθμιση ή μαγειρεύει πιο γρήγορα σε σχέση με άλλες.
      Βέβαια, ο καθένας μπορεί να προσαρμόσει τους χρόνους βρασίματος και τη θερμοκρασία της εστίας του σύμφωνα με τις δικές του συνήθειες.
      Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο.

      Διαγραφή
  20. Έχω φτιάξει και πιο παλιά το ρυζάκι με τις οδηγίες σου. Σωτήριο από αδιαθεσία μέχρι και hangover! Αυτή τη φορά μπήκα να σου πω την καλησπέρα μου, εύχομαι να είστε καλά. Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ που σας έχει σώσει στην κατάλληλη στιγμή. Είμαστε όλοι καλά και σ' ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Διαγραφή
  21. Ευχαριστούμε πολύ. Πάντως τα 10 λεπτά δεν είναι αρκετά για κανενός είδους γλασέ. Χρειάζονται απαραίτητα 20 λεπτά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ ευχαριστώ για το σχόλιο. Έχεις δίκιο για το χρόνο βρασμού θα το αλλάξω στις οδηγίες που δίνω. Όταν έβαλα τη συνταγή, όπως την πλειοψηφία των συνταγών, δεν έμενα στην Ελλάδα και το ρύζι μου έβραζει γρήγορα, δεν ξέρω αν ήταν θέμα της μάρκας που έπαιρνα ή αν η κουζίνα που είχα στο εξωτερικό έφτιαχνε πιο γρήγορα το φαγητό.

      Διαγραφή
  22. Ιος γαστρεντεριτηδας, η συζυγος με πυρετο, εγω περασα το σταδιο πυρετου και εψαξα για να φτιαξω πρωτη φορα λαπα. Βρηκα το μπλοκ και ολα καλα. Ευχαριστω για τις οδηγιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που φάνηκε χρήσιμη η συνταγή σε μια δύσκολη στιγμή για εσάς. Πάντα υγεία να έχετε όλοι. Σ' ευχαριστώ κι εγώ.

      Διαγραφή
  23. Μόλις γύρισα από τον γιατρό. Μου είπε Όχι φρυγανιές. Πείνας?Λαπα. Διψάς?Νερό. Τίποτα άλλο. Υπομονή μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάποιες φορές κι ο λαπάς γίνεται το καλύτερο φαγητό όταν λόγω ασθένειας δε σε αφήνουν να φας κάτι άλλο. Περαστικά!!!

      Διαγραφή
  24. Υπέροχη η συνταγή σου και ιδιαιτέρως εύκολη και κατανοητή από αρχάριο. Συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...