Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Καλώς ορίσατε


Εδώ θα βρίσκουμε μαζί λύσεις για το καθημερινό μας τραπέζι με την οικογένεια, καθώς και ιδέες για τραπέζια με φίλους και συγγενείς σε διάφορες περιπτώσεις. 


 Για να μην υπάρχει καθόλου άγχος σχετικά με τη γνωστή ερώτηση: «τι να μαγειρέψω σήμερα;» προτείνω μία τακτική. Να υπάρχουν πάντα μέσα στο σπίτι τρόφιμα αρκετά. Συγκεκριμένα, στα ντουλάπια της κουζίνας να υπάρχει τουλάχιστον ένα είδος ρυζιού, ένα είδος ζυμαρικού, σάλτσα, αλεύρι και σίγουρα 2-3 είδη οσπρίων, ακόμη, για τα βασικά γλυκά της στιγμής απαραίτητη είναι η ζάχαρη και η βανίλια, ενώ τα υπόλοιπα υλικά για ένα γλυκό είναι κατά περίπτωση συνταγής, οπότε τα αγοράζουμε σύμφωνα με την εκάστοτε συνταγή.


 Στους αποθηκευτικούς χώρους της κουζίνας οπωσδήποτε πατάτες, κρεμμύδια και σκόρδα. Στο ψυγείο ένα-δυο είδη λαχανικών, μυρωδικά (μαϊντανό, άνηθο) γάλα, βούτυρο, τυρί και μαγιά. Στην κατάψυξη έστω ένα είδος κρέατος και ένα είδος ψαριού.


 Αν τα έχετε πάντα αυτά, ακόμη κι αν δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία στο σπίτι, σίγουρα δε θα πονοκεφαλιάσετε σχετικά με το καθημερινό μαγείρεμα.




  Καλό είναι να μαγειρεύετε τις ομάδες τροφίμων με τη σειρά. Να ορίσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις της οικογένειας 1-2 φορές τη βδομάδα κρέας, 1-2 φορές ψάρι, και τις υπόλοιπες μέρες εναλλάξ λαχανικά, ζυμαρικά και ρύζι.

 

 Έτσι δεν πρόκειται να φτιάχνετε το ίδιο και το ίδιο φαγητό και δε θα βαριέται κανείς.

Η δική μου πρόταση είναι 2 φορές την εβδομάδα ψάρι που είναι υγιεινότερο από το κρέας και μία φορά κρέας ή έστω μία κοτόπουλο και μία κόκκινο κρέας. Λαχανικά και όσπρια εναλλάξ και μία ως δύο φορές τη βδομάδα ζυμαρικά και ρύζι.


 Κάθε φορά που πρόκειται να φτιάξετε ένα φαγητό καλό θα είναι να θυμάστε με ποιο τρόπο το είχατε φτιάξει την προηγούμενη φορά, ώστε την επόμενη να το μαγειρέψετε με εντελώς διαφορετικό συνοδευτικό και εντελώς διαφορετικά υλικά, π.χ. την προηγούμενο φορά το συγκεκριμένο φαγητό ήταν με σάλτσα, τώρα θα είναι λεμονάτο και την επόμενη ψητό. Μια φορά θα είναι με λαχανικά, την επόμενη με ζυμαρικά ή ρύζι και πάει λέγοντας. Αν η μνήμη σας δε βοηθάει πολύ θα μπορούσατε να κρατάτε σημειώσεις κάτω από μαγνητάκια ή μικρά μπλοκάκια με το φαγητό που φτιάχνετε την κάθε μέρα.

 Πιστέψτε με, με αυτόν τον τρόπο θα αργήσετε πολύ να ξαναφάτε το ίδιο φαγητό.


2 σχόλια:

  1. Καλημέρα και συγχαρητήρια για το blog. Χαίρομαι πολύ που συγκεντρώθηκαν κάπου όλες οι υπέροχες συνταγές σου, είναι πολύ πιο εύκολο να ανατρέχω σε αυτές έτσι. Καλά μας μαγειρέματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Αγγελίνα, εγώ χαίρομαι πάρα πολύ που σε βλέπω εδώ στο μπλογκ.
      Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
      Καλά μαγειρέματα σε όλους μας.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...