Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Προζύμι με βασιλικό του Σταυρού ή της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Το καλύτερο προζύμι είναι αυτό που θα πιάσουμε με το βασιλικό του Σταυρού ή της Σταυροπροσκυνήσεως ή ακόμη και με λουλούδια από αυτές τις ημέρες. Το βασιλικό ή τα λουλούδια πρέπει να πάρουμε από το χέρι του ιερέα για να έχουμε την ευλογία κι εμείς και το προζύμι.  




Υλικά: 


νερό 

αλεύρι 

βασιλικός ή λουλούδια από την ημέρα του Σταυρού (14/09) ή από την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως (κινητή γιορτή τον Μάρτιο ή Απρίλιο) 


Εκτέλεση:


 Σε ένα μεγάλο γυάλινο δοχείο βάζουμε 1/2 φλ χλιαρό νερό. Βουτάμε μέσα το βασιλικό κάνοντας το σχήμα του Σταυρού στο νερό. Ταυτόχρονα ψέλνουμε 3 φορές το "Σώσον Κύριε τον λαόν σου...."* και το "Κοντάκιον της Εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού"*. Αν θέλετε μπορείτε να ανάψετε και το λιβανιστήρι πριν το φτιάξετε.

 Ρίχνουμε μέσα περίπου 4 κ.σ. αλεύρι και το ανακατεύουμε καλά μέχρι να σχηματιστεί ένας παχύρευστος χυλός σαν παιδική κρέμα. Ανάλογα το αλεύρι μπορεί να πάρει περισσότερες ή λιγότερες κουταλιές.

 Κάπως έτσι πρέπει να μοιάζει ο χυλός. Το σκεπάζουμε με το καπάκι του ή με καθαρή πετσέτα.

 Μετά το καλό ανακάτεμα σημειώνουμε μια γραμμή στο δοχείο για να θυμόμαστε την πρόοδό του. Το βάζουμε σε ένα θερμό μέρος όπως π.χ. ο φούρνος στους 40 βαθμούς ή το σκεπάζουμε με μια χοντρή πετσέτα και το αφήνουμε σε μια ζεστή γωνιά να φουσκώσει.

 Την επόμενη μέρα φαίνεται μόνο ένα δυο χιλιοστά η διαφορά από τη γραμμή. 

 Αν το δούμε όμως μέσα θα παρατηρήσουμε τις φουσκάλες που έχουν δημιουργηθεί. Αυτό θέλουμε. Άρχισε να δουλεύει η καλλιέργειά μας. 

 Ξαναρίχνουμε λίγο μόνο νερό και πάλι 2- 3 κ.σ. αλεύρι να αυξήσουμε το χυλό που είχαμε φτιάξει, ψάλλοντας και πάλι τα προηγούμενα.

 Σημειώνουμε και πάλι το καινούργιο ύψος του χυλού. Το αφήνουμε και πάλι σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει.

 Αν δείτε αυτό θα λάβετε μεγάλη χαρά γιατί το προζύμι θα έχει φουσκώσει αρκετά σε σχέση με τη γραμμή. Αν όμως δεν το δείτε μην απογοητεύεστε και ξαναρίξτε λίγο χλιαρό νερό κι αλεύρι και ξανά σε ζεστό μέρος. 

Αυτό ήταν το τελικό του ύψος και είναι έτοιμο προς χρήση. Αν όμως τη δεύτερη μέρα δε φουσκώσει πολύ μπορείτε να το επαναλάβετε άλλη μία φορά με ελάχιστο νερό και το ανάλογο αλεύρι να ξαναγίνει χυλός και πάλι το αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει αρκετά. Όταν το ανοίξετε θα δείτε ότι στην επιφάνεια έχουν σχηματιστεί πολλές φουσκάλες και η μυρωδιά του ίσως να σας θυμίσει κάτι από γιαούρτι. Τώρα πλέον είναι έτοιμο για να φτιάξετε πρόσφορο ή ψωμί. 



Μικρές λεπτομέρειες:


*Οι προσευχές που πρέπει να πούμε:


Σῶσον Κύριε τὸν λαόν σου καὶ εὐλόγησον τὴν κληρονομίαν σου, νίκας τοῖς Βασιλεῦσι κατὰ βαρβάρων δωρούμενος καὶ τὸ σὸν φυλάττων διὰ τοῦ Σταυροῦ σου πολίτευμα.


Κοντάκιον της Εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού

Ὁ ὑψωθεὶς ἐν τῷ Σταυρῷ ἑκουσίως, τῇ ἐπωνύμῳ σου καινὴ πολιτεία, τοὺς οἰκτιρμούς σου δώρησαι, Χριστὲ ὁ Θεός, Εὔφρανον ἐν τῇ δυνάμει σου, τοὺς πιστοὺς Βασιλεῖς ἡμῶν, νίκας χορηγῶν αὐτοῖς, κατὰ τῶν πολεμίων, τὴν συμμαχίαν ἔχοιεν τὴν σήν, ὅπλον εἰρήνης, ἀήττητον τρόπαιον.










2 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...