Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016
Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016
Κολοκυθόσουπα σερβιρισμένη στην κολοκύθα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αυτή τη φορά μια απλή κολοκυθόσουπα θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας γιατί είναι σερβιρισμένη μέσα στην κολοκύθα. Μπορείτε να τη βγάλετε σαν πρώτο πιάτο σε οποιοδήποτε γεύμα σας.
Υλικά:
500 - 700 γρ. ψίχα κολοκύθας
1/2 κρεμμύδι ξερό
1 πράσο ή 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
3 μεγάλα καρότα
1 κ.γ. ξερό θυμάρι
ξύσμα 1 λεμονιού
1 κ.σ. ζωμό λαχανικών σε σκόνη
1 κ.σ. μαργαρίνη
3 κ.σ. λάδι
αλάτι, πιπέρι
1/2 φλ γιαούρτι
προαιρετικά κρουτόν από 2 φέτες ψωμιού του τοστ
Εκτέλεση:
Μωρέ μήπως έπρεπε να βρω τρόπο να την κάνω άμαξα αντί σουπιέρα;
Κόβουμε το πάνω μέρος για να γίνει καπάκι.
Χαράζουμε εσωτερικά την ψίχα γύρω γύρω.
Αδειάζουμε το κέντρο του εσωτερικού από τα σπόρια και τις κλωστές.
Ξύνουμε με μια κουτάλα την ψίχα όσο το δυνατόν περισσότερο και την κρατάμε σε ένα πιάτο.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο με το λάδι να κάψουν.
Τσιγαρίζουμε για λίγο μέσα το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι, το πράσο ή το φρέσκο κρεμμυδάκι επίσης ψιλοκομμένο το θυμάρι και το ξύσμα λεμονιού για να βγάλουν όλα τα αρώματά τους.
Βάζουμε μαζί την ψίχα της κολοκύθας και τα καρότα κομμένα σε χοντρά κομμάτια ώστε να τσιγαριστούν κι αυτά μαζί. Τα γυρίζουμε με την κουτάλα αρκετά.
Βάζουμε το ζωμό των λαχανικών.
Ρίχνουμε περίπου 1 λίτρο νερό, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε τη σούπα να γίνει για περίπου 40'.
Την κόβουμε στο μούλτι ή με τη ράβδο.
Βάζουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε. Αν τη θέλετε νηστίσιμη μπορείτε να το παραλείψετε.
Τη σερβίρουμε μέσα στην κολοκύθα.
Για περισσότερη εμφάνιση και συνοδεία ψήνουμε μερικά κρουτόν και τα βάζουμε στο κέντρο μαζί με μια φουντίτσα μαϊντανού.
Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016
Μους γιαουρτιού με μέλι και καρύδια
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αυτό το επιδόρπιο το προτείνω μετά από ένα γεύμα που θα είναι κάπως βαρύ ή μετά από το γεύμα που περιέχει ψητά στα κάρβουνα για να μην επιβαρύνουμε το στομάχι με κάτι που χωνεύεται δύσκολα.
Υλικά:
400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
200 ml. κρέμα γάλακτος
1/3 φλ. άχνη ζάχαρη
μέλι
καρύδια χοντροκοπανισμένα
Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με την άχνη, μέχρι να γίνει σαντιγύ.
Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε λίγο λίγο το γιαούρτι ανακατεύοντας απαλά για να μην "κάτσει" το μείγμα.
Σερβίρουμε σε κολωνάτο ποτήρι κατά τα 2/3.
Ρίχνουμε μέλι έτσι που να καλύψει τέλεια την επιφάνεια.
Από πάνω βάζουμε λίγο ακόμη γιαούρτι σε σχήμα λουλουδιού ή ό,τι άλλο σκεφτείτε που χρησιμεύει μόνο για τη διακόσμηση.
Πασπαλίζουμε με χοντροκομμένα καρύδια.
Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016
Πατατούλες βουτύρου
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αυτές είναι οι πατάτες βουτύρου που έβαλα σαν συνοδεία στα ρολάκια μοσχαρίσια γεμιστά στο τηγάνι. Μπορούν άνετα να συνοδεύσουν όχι μόνο το κρέας αλλά και το ψάρι σας.
Υλικά:
περίπου 1 κ. πατατούλες μικρές
1 κ.σ. βούτυρο
αλάτι, πιπέρι
λίγο μαϊντανό
1 ποτηράκι λευκό κρασί
Εκτέλεση:
Βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 5' τις πατάτες σε δυνατή φωτιά και τις στραγγίζουμε.
Ρίχνουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα να κάψει και τις γυρίζουμε προσεκτικά σ' αυτό με την κουτάλα μέχρι να θωρακιστούν.
Αλατοπιπερώνουμε.
Σβήνουμε με το κρασί. Βάζουμε λίγο νερό και τις μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για 20' - 30'.
Μόλις σβήσουμε το μάτι ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και αποσύρουμε την κατσαρόλα. Τώρα είναι έτοιμες για σερβίρισμα.
Ρολάκια μοσχαρίσια γεμιστά στο τηγάνι
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Έχουμε συνηθίσει τα ρολά κρέατος να τα βάζουμε στο φούρνο. Δοκιμάστε να τα φτιάξετε στο τηγάνι και θα γίνουν απρόσμενα νόστιμα. Το πιο σπουδαίο είναι ότι είναι πολύ οικονομικά. Αυτό το κρέας ήταν 382 γρ. όταν τα αγόρασα. Μου στοίχισε 3 ευρώ σε γερμανικό σούπερ μάρκετ (κατοικώ στη Γερμανία) και με τη γέμιση που τους έβαλα και το συμπλήρωμα από πατάτες φάγαμε 3 άτομα.
Υλικά:
4 πολύ λεπτά φιλετάκια μοσχαρίσια
αλάτι, πιπέρι
4 κ.γ. μουστάρδα
150 - 200 γρ. φέτα
ρίγανη
1 ντομάτα
1/4 κρεμμύδι ξερό
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
1 γεμάτη κ.σ. μαργαρίνη
λίγο καλαμποκέλαιο ή άλλο σπορέλαιο
1 ποτηράκι λευκό κρασί
Εκτέλεση:
Αλατοπιπερώνουμε τα φιλετάκια από τη μία πλευρά.
Τα γυρίζουμε από την άλλη και τα αλείφουμε με 1 κ.γ. μουστάρδα για κάθε φιλέτο.
Σπάμε τη φέτα σε τρίμματα και βάζουμε από λίγο πάνω στο κάθε ρολό, πασπαλίζουμε με ρίγανη και πιπέρι.
Κόβουμε τη ντομάτα σε κομματάκια ή σε φέτες και απλώνουμε από λίγη πάνω στο καθένα μαζί με τις φέτες κρεμμυδιού.
Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Τυλίγουμε το κάθε ρολό.
Βάζουμε οδοντογλυφίδες στο ένωμα αλλά και στα πλαϊνά για να μην ανοίξουν κατά το μαγείρεμα και χυθεί η γέμιση. Αν θέλετε μπορείτε να τα δέσετε με σπάγκο αντί για οδοντογλυφίδες.
Στο τηγάνι βάζουμε το βούτυρο μαζί με το σπορέλαιο να κάψουν.
Ροδίζουμε τα ρολάκια.
Τα γυρίζουμε κι από τις δύο πλευρές να πάρουν αρκετό χρώμα.
Σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε το κρέας να μαγειρευτεί για 1 1/2 - 2 ώρες σε σιγανή φωτιά μέχρι να πιει όλο το νερό που θα βγάλει από μόνο του. Μόλις το πιει το γυρίζουμε άλλη μια φορά για να πάρει ισάξιο χρώμα κι από την άλλη.
Δεν ξεχνάμε να βγάλουμε τις οδοντογλυφίδες από το κρέας.
Το σερβίρουμε με πατατούλες βουτύρου κατσαρόλας ή με το συμπλήρωμα της αρεσκείας σας.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)