Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016
Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016
Μελιτζάνες με κιμά στην κατσαρόλα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Κιμάς και μελιτζάνες σε συνδυασμό θυμίζουν παπουτσάκια, όμως αν θέλουμε κάτι πιο απλό που να γίνεται στην κατσαρόλα τότε φτιάχνουμε αυτό.
Υλικά:
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλη μελιτζάνα φλάσκα
3 κ.σ. λάδι για τον κιμά
1/2 κρεμμύδι ξερό
1 σκ. σκόρδο
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
1/2 φλ. σάλτσα
αλάτι, πιπέρι
κανέλα
2 καρφάκια γαρύφαλου
μοσχοκάρυδο
λάδι για το τηγάνισμα της μελιτζάνας
Εκτέλεση:
Στο λάδι τσιγαρίζουμε για λίγο το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το ψιλοκομμένο σκόρδο.
Βάζουμε και τον κιμά να καβουρδιστεί αρκετά και τον γυρίζουμε με την κουτάλα συχνά.
Σβήνουμε με το κρασί.
Βάζουμε μέσα τη σάλτσα και την κανέλα.
Αλατοπιπερώνουμε.
Ρίχνουμε τα γαρύφαλα.
Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και λίγο νερό και μαγειρεύουμε τον κιμά για 1 ώρα σε σιγανή φωτιά. Προς το τέλος αφήνουμε να εξατμιστεί το νερό και να μείνει μόνο με τη σάλτσα του.
Βάζουμε σε ένα τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα λάδι να κάψει και κόβουμε τις μελιτζάνες σε χοντρά κομμάτια. Τις τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα αλλά όχι σκούρο. Αν δούμε ότι τελικά, έχουν ρουφήξει πολλά λάδια τις βγάζουμε για λίγο σε χαρτί κουζίνας.
Τα τελευταία 5' πριν σβήσουμε το μάτι τις βάζουμε στον κιμά, τις ανακατεύουμε λίγο και μετά σβήνουμε το μάτι.
Δοκιμάστε το φαγητό σκέτο....
....ή με τριμμένο τυρί από πάνω.
Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016
Κολοκυθόσουπα σερβιρισμένη στην κολοκύθα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αυτή τη φορά μια απλή κολοκυθόσουπα θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας γιατί είναι σερβιρισμένη μέσα στην κολοκύθα. Μπορείτε να τη βγάλετε σαν πρώτο πιάτο σε οποιοδήποτε γεύμα σας.
Υλικά:
500 - 700 γρ. ψίχα κολοκύθας
1/2 κρεμμύδι ξερό
1 πράσο ή 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
3 μεγάλα καρότα
1 κ.γ. ξερό θυμάρι
ξύσμα 1 λεμονιού
1 κ.σ. ζωμό λαχανικών σε σκόνη
1 κ.σ. μαργαρίνη
3 κ.σ. λάδι
αλάτι, πιπέρι
1/2 φλ γιαούρτι
προαιρετικά κρουτόν από 2 φέτες ψωμιού του τοστ
Εκτέλεση:
Μωρέ μήπως έπρεπε να βρω τρόπο να την κάνω άμαξα αντί σουπιέρα;
Κόβουμε το πάνω μέρος για να γίνει καπάκι.
Χαράζουμε εσωτερικά την ψίχα γύρω γύρω.
Αδειάζουμε το κέντρο του εσωτερικού από τα σπόρια και τις κλωστές.
Ξύνουμε με μια κουτάλα την ψίχα όσο το δυνατόν περισσότερο και την κρατάμε σε ένα πιάτο.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο με το λάδι να κάψουν.
Τσιγαρίζουμε για λίγο μέσα το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι, το πράσο ή το φρέσκο κρεμμυδάκι επίσης ψιλοκομμένο το θυμάρι και το ξύσμα λεμονιού για να βγάλουν όλα τα αρώματά τους.
Βάζουμε μαζί την ψίχα της κολοκύθας και τα καρότα κομμένα σε χοντρά κομμάτια ώστε να τσιγαριστούν κι αυτά μαζί. Τα γυρίζουμε με την κουτάλα αρκετά.
Βάζουμε το ζωμό των λαχανικών.
Ρίχνουμε περίπου 1 λίτρο νερό, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε τη σούπα να γίνει για περίπου 40'.
Την κόβουμε στο μούλτι ή με τη ράβδο.
Βάζουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε. Αν τη θέλετε νηστίσιμη μπορείτε να το παραλείψετε.
Τη σερβίρουμε μέσα στην κολοκύθα.
Για περισσότερη εμφάνιση και συνοδεία ψήνουμε μερικά κρουτόν και τα βάζουμε στο κέντρο μαζί με μια φουντίτσα μαϊντανού.
Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016
Μους γιαουρτιού με μέλι και καρύδια
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αυτό το επιδόρπιο το προτείνω μετά από ένα γεύμα που θα είναι κάπως βαρύ ή μετά από το γεύμα που περιέχει ψητά στα κάρβουνα για να μην επιβαρύνουμε το στομάχι με κάτι που χωνεύεται δύσκολα.
Υλικά:
400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
200 ml. κρέμα γάλακτος
1/3 φλ. άχνη ζάχαρη
μέλι
καρύδια χοντροκοπανισμένα
Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με την άχνη, μέχρι να γίνει σαντιγύ.
Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε λίγο λίγο το γιαούρτι ανακατεύοντας απαλά για να μην "κάτσει" το μείγμα.
Σερβίρουμε σε κολωνάτο ποτήρι κατά τα 2/3.
Ρίχνουμε μέλι έτσι που να καλύψει τέλεια την επιφάνεια.
Από πάνω βάζουμε λίγο ακόμη γιαούρτι σε σχήμα λουλουδιού ή ό,τι άλλο σκεφτείτε που χρησιμεύει μόνο για τη διακόσμηση.
Πασπαλίζουμε με χοντροκομμένα καρύδια.
Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016
Πατατούλες βουτύρου
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αυτές είναι οι πατάτες βουτύρου που έβαλα σαν συνοδεία στα ρολάκια μοσχαρίσια γεμιστά στο τηγάνι. Μπορούν άνετα να συνοδεύσουν όχι μόνο το κρέας αλλά και το ψάρι σας.
Υλικά:
περίπου 1 κ. πατατούλες μικρές
1 κ.σ. βούτυρο
αλάτι, πιπέρι
λίγο μαϊντανό
1 ποτηράκι λευκό κρασί
Εκτέλεση:
Βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 5' τις πατάτες σε δυνατή φωτιά και τις στραγγίζουμε.
Ρίχνουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα να κάψει και τις γυρίζουμε προσεκτικά σ' αυτό με την κουτάλα μέχρι να θωρακιστούν.
Αλατοπιπερώνουμε.
Σβήνουμε με το κρασί. Βάζουμε λίγο νερό και τις μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για 20' - 30'.
Μόλις σβήσουμε το μάτι ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και αποσύρουμε την κατσαρόλα. Τώρα είναι έτοιμες για σερβίρισμα.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)