Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016
Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016
Γαρίδες με κόκκινη σάλτσα και σπαγγέτι
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αν το θέλετε ως νηστίσιμο ή για οποιαδήποτε μέρα αυτό το πιάτο μπορεί να συντροφεύσει με πολύ νοστιμιά το ουζάκι και το κρασάκι σας.
Υλικά:
500 γρ. γαρίδες
1/2 κρεμμύδι ξερό
1 σκ. σκόρδο
1/3 φλ. λάδι
1 ποτηράκι κρασί
1 φλ. ντοματάκια
1/2 φλ. σάλτσα
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι
κανέλα
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε στο λάδι.
Ρίχνουμε τις γαρίδες να τσιγαριστούν κι αυτές.
Ρίχνουμε το κρασί.
Προσθέτουμε τα ντοματάκια και τη σάλτσα.
Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και τον βάζουμε στο φαγητό μαζί με αλάτι και πιπέρι.
Αρωματίζουμε με κανέλα.
Αφήνουμε τις γαρίδες να μαγειρευτούν σε σιγανή φωτιά για 30' περίπου. Νερό ίσως να μη χρειαστεί να προσθέσετε καθόλου γιατί βγάζουν και οι ίδιες οι γαρίδες αλλά και τα ντοματάκια. Θα δείτε ανάλογα με το χρόνο μαγειρέματος. Στο τέλος, αφήνουμε να πυκνώσει η σάλτσα και να μην έχουν καθόλου νερό.
Βράζουμε και στραγγίζουμε τα μακαρόνια.
Τα καίμε στην κατσαρόλα με λίγο λάδι.
Σερβίρουμε τα μακαρόνια με τις γαρίδες και αρκετή από τη σάλτσα τους από πάνω. Αφήνω στη δική σας προτίμηση αν θα βάλετε τριμμένο τυρί ή όχι.
Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016
Πέστροφα γεμιστή με μαϊντανό στο φούρνο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Η πέστροφα είναι από τα νοστιμότερα ψάρια. Σήμερα θα τη φτιάξουμε στο φούρνο και θα τη γεμίσουμε με μαϊντανό.
Υλικά:
πέστροφες κατεψυγμένες
λάδι
1 ματσάκι μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι
χυμό λεμονιού
ξύσμα λεμονιού
πατάτες για το συμπλήρωμα
Εκτέλεση:
Κόβουμε την κάθε πέστροφα στο πάνω μέρος της ράχης με τομές που φτάνουν μέχρι τη μέση του σώματός της.
Ρίχνουμε λίγο λαδολέμονο πάνω στο ψάρι.
Αλατοπιπερώνουμε.
Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και γεμίζουμε μ' αυτό την κοιλιά τους.
Ρίχνουμε στην επιφάνεια της πέστροφας λίγο ξύσμα λεμονιού.
Κόβουμε τις πατάτες στο ταψί και ρίχνουμε λάδι. Μπορείτε αν θέλετε να επιλέξετε άλλα λαχανικά αντί για πατάτες, όπως πιπεριές, καρότα, κρεμμύδια κλπ.
Στύβουμε λίγο χυμό λεμονιού στις πατάτες.
Τις αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε μόνο λίγο νερό.
Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.
Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016
Σαλάτα με φάβα και τόνο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τώρα σαλάτα το πούμε ορεκτικό το πούμε έχει κοινά στοιχεία και με τα δύο αυτή η φάβα. Και είναι.....γεμάτη γεύση. Όταν σας περισσέψει φάβα από κάποιο γεύμα μπορείτε την επόμενη μέρα να φτιάξετε αυτή τη σαλάτα.
Υλικά:
Για το μαγείρεμα:
1 φλ. φάβα
1/2 κρεμμύδι ξερό
αλάτι, πιπέρι
λάδι
Για τη σαλάτα:
1 κονσέρβα τόνου
μερικές φέτες ξερού κρεμμυδιού
λίγο μαϊντανό
περίπου 1 κ.σ. κάππαρη
μερικές ελιές Καλαμών
Για τη σάλτσα:
1 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό
1 κ.σ. μέλι
1 κ.σ χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
Βράζουμε τη φάβα σε αρκετό νερό και την ξαφρίζουμε μέχρι να σταματήσει να βγάζει αφρό. Στη συνέχεια την αφήνουμε για περίπου 2 ώρες σε σιγανή φωτιά. Όταν χρειάζεται προσθέτουμε βραστό νερό για να μην κόψουμε το βράσιμο.
Μόλις περάσει η πρώτη ώρα βρασμού ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το προσθέτουμε μέσα. Συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλη 1 ώρα μέχρι να λιώσει η φάβα και να πιει το νερό.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Τα τελευταία 10' βάζουμε το λάδι. Την αφήνουμε να πιει εντελώς το νερό και να λιώσει καλά.
Τη βάζουμε στο πιάτο από πάνω βάζουμε τον τόνο, μετά ψιλοκόβουμε το μαϊντανό.
Κόβουμε σε φέτες το κρεμμύδι και το σκορπάμε στην επιφάνεια μαζί με την κάππαρη και μερικές ελιές.
Φτιάχνουμε τη σάλτσα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μουστάρδα, το βαλσαμικό ξύδι, το μέλι....
....και το λεμόνι.
Περιχύνουμε με τη σάλτσα τη φάβα και σερβίρουμε.
Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016
Μουχαμάρα (Muhammara) αραβικό ορεκτικό
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Πρόκειται για ένα αραβικό ορεκτικό σε μορφή αλοιφής στο οποίο μπορείτε να βουτάτε αραβικές πίτες ή ψωμάκι. Είναι λίγο καυτερό αλλά μπορείτε να το φέρετε στα δικά σας τα μέτρα ή να μην το κάνετε καθόλου καυτερό. Πάντως είναι γευστικότατο και ταιριάζει με πάρα πολλά φαγητά.
Υλικά:
500 γρ. κόκκινες πιπεριές (μπορείτε να βάλετε τις στρογγυλές ή τις Φλωρίνης)
2 σκ. σκόρδο
2 φέτες ψωμί του τοστ ψημένο
100 γρ. καρυδόψιχα
2 κ.σ. σιρόπι ροδιού (αν δεν έχετε βάλτε ξύδι ροδιού μαζί με 2 κ.σ. χυμό ροδιού)
1 κ.σ.χυμό λεμονιού
1/2 - 1 κ.γ. χαρίσσα (αραβική καυτερή πάστα από πιπεριές- δείτε *)
1/2 κ.γ. κύμινο
3 κ.σ. λάδι
αλάτι
Εκτέλεση:
Κόβουμε τις πιπεριές στη μέση, τις ξεσποριάζουμε και τις ψήνουμε σε ένα ταψί στους 200 βαθμούς μέχρι να μαυρίσει η επιφάνειά τους.
Μόλις κρυώσουν λίγο για να μπορούμε να τις πιάσουμε τις ξεφλουδίζουμε. Αν θέλετε μεγαλύτερη ευκολία κλείστε τις σε μια νάυλον σακούλα και λίγο αργότερα οι πέτσες θα φεύγουν πολύ εύκολα.
Ψήνουμε το ψωμί του τοστ.
Το τρίβουμε στο μούλτι.
Κόβουμε την καρυδόψιχα.
Λιώνουμε στο μούλτι τις πιπεριές μαζί με το σκόρδο για να κόβεται καλύτερα.
Τώρα θα αναμείξουμε τα υλικά, συνεχίζουμε βάζοντας το σιρόπι ροδιού. Εγώ το αντικατέστησα με ξύδι ροδιού και πρόσθεσα επιπλέον 2 κ.σ. απλό χυμό ροδιού.
Βάζουμε το χυμό λεμονιού.
Ρίχνουμε τη χαρίσσα σύμφωνα με την προτίμηση μας σε καυτερό. Εγώ από αυτή την ποσότητα έβαλα το 1/3 για να γίνει ελαφρά καυτερό.
Η χαρίσσα είναι μια πάστα φτιαγμένη από καυτερές πιπεριές. Τη βρήκα σε τούρκικο μπακάλικο, εσείς ή θα ψάξετε σε ειδικευμένες αγορές ή στη Βαρβάκειο Αγορά όσοι μένετε στην Αθήνα. Δείτε παρακάτω*
Βάζουμε το κύμινο.
Προσθέτουμε το λάδι.
Βάζουμε αλάτι κι ανακατεύουμε πολύ καλά. Μπορείτε εναλλακτικά να τα ανακατέψετε όλα μαζί στο μούλτι ή στο μίξερ.
Το ιδανικό είναι να έχετε αραβικές πίτες ή πίτες από σουβλάκι κομμένες σε τρίγωνα κομμάτια και να βουτάτε κάθε φορά τις άκρες.
Μικρές λεπτομέρειες:
*Τη χαρίσσα μπορείτε να την αντικαταστήσετε με μπούκοβο που θα βάλετε σε ποσότητα που εσείς επιθυμείτε σύμφωνα με το πόσο θέλετε να καίει το ορεκτικό. Επίσης, μπορείτε να την αντικαταστήσετε με τις μικρές κόκκινες καυτερές πιπερίτσες με προσοχή να βάλετε την κατάλληλη ποσότητα.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)