Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Τσουρέκι ροζέτες

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Για μένα δεν έχει τελειώσει ακόμη το Πάσχα. Ήθελα να κάνω μια συνταγή για τσουρέκι με σχήμα τέτοιο που κάθε κομμάτι να χωρίζεται με το τράβηγμα. Το τελικό σχήμα μοιάζει με λουλούδι.




Υλικά: 


650 γρ. αλεύρι 

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 

100 γρ. γάλα 

175 γρ. νερό 

1 κύβο φρέσκιας μαγιάς (42 γρ.) 

2 αυγά 

50 γρ. βούτυρο αγελάδας 

200 - 250 γρ. ζάχαρη 

μια πρέζα αλάτι 

1 κ.γ. μαχλέπι 

1 κ.γ. μαστίχα 

λίγο κακουλέ 

λίγη βανίλια 


Για τα σχήματα 

λίγο σπορέλαιο 

λίγη ζάχαρη 


Για την επιφάνεια 

1 αυγό


Εκτέλεση:


Από το νερό της συνταγής κρατάμε λίγο και το βάζουμε σε ένα μπρίκι. Βάζουμε σε ένα σκεύος το υπόλοιπο νερό με το γάλα και τα ζεσταίνουμε να έχουν χλιαρή θερμοκρασία. Διαλύουμε μέσα τη μαγιά.











Τρίβουμε τη μαστίχα στο μούλτι μαζί με λίγη από τη ζάχαρη που θα χρησιμοποιήσουμε στη συνταγή.



 Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το γάλα με τη διαλυμένη μαγιά, τη ζάχαρη και τη μαστίχα την κοπανισμένη. 

 Προσθέτουμε μέσα τα αυγά. 

 Σε ένα μπρίκι βάζουμε τη μικρή ποσότητα νερού από τη μετρημένη που κρατήσαμε μαζί με το μαχλέπι και τον κακουλέ ίσα να πάρουν μία βράση. Μόλις γίνει χλιαρό το νερό το σουρώνουμε και το βάζουμε στο μίξερ. Αν έχετε μαχλέπι σε σκόνη δε χρειάζεται να το βράσετε. Μπορείτε να το βάλετε κατευθείαν στη ζύμη.

 Λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε μέσα. 

 Τα χτυπάμε όλα μαζί για λίγο.

 Βάζουμε λίγο λίγο το αλεύρι.

 Ενδιάμεσα ρίχνουμε το αλάτι....

 ....το μπέικιν πάουντερ.....

 και τη βανίλια που μπορείτε να τη βάλετε μαζί με τα υπόλοιπα μυρωδικά. Απλά εγώ την ξέχασα πριν και την έβαλα μαζί με το αλεύρι.

 Χτυπάμε στο μίξερ με τα ειδικά εξαρτήματα για ζύμωμα. Θέλει αρκετή ώρα ζύμωμα, περίπου 15' ώστε να μαζευτεί η ζύμη στο κέντρο και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. 

 Μόλις δείτε αυτές τις κλωστές είστε σε καλό δρόμο.

 Η ζύμη βγαίνει αρκετά ελαστική και όλο ίνες. 

 Τη βάζουμε σε κάποιο θερμό μέρος σκεπασμένη με μεμβράνη για 2 ώρες να φουσκώσει μέχρι επάνω. Αν δείτε ότι δεν έχει καλυφθεί η λεκάνη αφήστε τη περισσότερο χρόνο και 3 και 4 ώρες.

 Όταν έρθει η ώρα να πλάσουμε τα σχήματα κόβουμε ένα κομμάτι όσο ένα αυγό και το βάζουμε σε αλευρωμένο τραπέζι. 

 Το ανοίγουμε σε στρογγυλό παχύ φύλλο και το αλείφουμε με λίγο σπορέλαιο.

 Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη την επιφάνεια.

 Με ένα μαχαίρι δημιουργούμε ένα άνοιγμα από τη μέση και προς τα έξω στο δίσκο 

 Πιάνουμε τη μία άκρη και αρχίζουμε να τυλίγουμε μέχρι να φτάσουμε στην άλλη άκρη.

 Έχει δημιουργηθεί μια ροζέτα. 

 Τα βάζουμε σε ένα ταψάκι το ένα δίπλα στο άλλο με μικρές αποστάσεις ανάμεσά τους γιατί από την ώρα που θα φτιάξουμε το πρώτο μέχρι να βάλουμε το τελευταίο αυτά θα αρχίσουν να φουσκώνουν και τα πέφτουν το ένα πάνω στο άλλο.

 Τα αφήνουμε σε θερμό μέρος για 20' να φουσκώσουν. Ήδη οι ροζέτες έσμιξαν.

 Χτυπάμε λίγο το αυγό και τα αλείφουμε με ένα πινέλο.

 Ψήνουμε στους 160 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30' σκεπασμένο με λαδόκολλα. Αν φτιάξετε μεγάλο ταψί ίσως να χρειαστεί 40' ανάλογα πόσο δυνατός είναι ο φούρνος σας.

Μόλις κρυώσουν θα δείτε ότι τραβώντας κάθε ροζέτα βγαίνει χωριστά και δε χρειάζεται μαχαίρι. 

Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Τσιπούρες με ντομάτες και σως μουστάρδας

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ  


Η τσιπούρα είναι από μόνη της νόστιμο ψάρι, αλλά τώρα θα γίνει δυο φορές πιο νόστιμη.




Υλικά: 


2 μεγάλες τσιπούρες 

3 μεγάλες σκ. σκόρδο 

1 κ.γ. ρίγανη 

1 κ.γ. θυμάρι 

2 ντομάτες 


Για τη σάλτσα: 

1/3 φλ. λάδι 

το χυμό περίπου 1 λεμονιού 

1 κ.σ. μουστάρδα

αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση:


 Αλατοπιπερώνουμε τα ψάρια κι από τις δύο πλευρές. 

 Κόβουμε τα σκόρδα σε πολύ λεπτά δοντάκια και τα ανακατεύουμε μαζί με τη ρίγανη και το θυμάρι.

 Βάζουμε από μία κουταλιά στην κοιλιά του κάθε ψαριού και το υπόλοιπο από πάνω στη ράχη του.

 Κόβουμε τη ντομάτα σε ροδέλες και τις τοποθετούμε στη ράχη των ψαριών.

 Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το λάδι, το χυμό λεμονιού και τη μουστάρδα. 

 Περιχύνουμε με αυτό το μείγμα τις τσιπούρες. 

 Στην επιφάνεια ρίχνουμε τα περισσέματα από το μείγμα με το σκόρδο, αν υπάρχουν.

 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα. 

Πρόταση για συνοδευτικό είναι οι πατάτες φούρνου που μπορείτε να βάλετε από την αρχή στο ταψί ή ψητά λαχανικά ή πράσινη σαλάτα. 

Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Φιλέτο κοτόπουλου γεμιστό με σπανάκι και φέτα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ




Αυτό το φαγητό είναι πολύ ωραίο για να κάνετε τα παιδιά να φάνε εύκολα το σπανάκι το οποίο συνήθως αρνούνται. Φυσικά είναι πολύ ευπαρουσίαστο και σε ένα τραπέζι με τους φίλους σας.





 




Υλικά: 


4 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου 

1/3 φλ. λάδι για το κοτόπουλο και λίγο ακόμη για το σπανάκι

περίπου 200 γρ. σπανάκι 

100 γρ. φέτα 

1 φρέσκο κρεμμυδάκι  

αλάτι, πιπέρι 

1 ποτηράκι λευκό κρασί 


Εκτέλεση: 


Ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι και το τσιγαρίζουμε στο λάδι.

 Προσθέτουμε και το σπανάκι και το γυρίζουμε στο λάδι να τσιγαριστεί κι αυτό.

 Ρίχνουμε πιπέρι και μόνο λίγο αλάτι ή ίσως και καθόλου ανάλογα με το πόσο αρμυρή φέτα θα έχουμε. Αφήνουμε το σπανάκι σε μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφηθούν όλα τα νερά που θα βγάλει.

 Θρυμματίζουμε τη φέτα και την ανακατεύουμε στην κατσαρόλα. 

 Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα.

 Εγώ τα ένωσα ως εξής. Στο ένα φιλέτο βάζουμε μια ποσότητα γέμισης αφήνοντας ένα περιθώριο στις άκρες. 

 Από πάνω βάζουμε το δεύτερο φιλέτο και ολόγυρα στις άκρες τα πιάνουμε μαζί με οδοντογλυφίδες σαν να τα ράβουμε.

 Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και τα τσιγαρίζουμε από κάθε πλευρά.

 Περίπου αυτό το χρώμα είναι το επιθυμητό σε κάθε πλευρά.

 Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε το κοτόπουλο να μαγειρευτεί για περίπου 40' σε σιγανή φωτιά. Στο τέλος θα το αφήσουμε να πάρει αρκετό χρώμα κι από τις δύο πλευρές αφού πιει όλα τα υγρά του.

 Μόλις το βγάλουμε δεν ξεχνάμε να βγάλουμε τις οδοντογλυφίδες.

Η πρότασή μου για το συνοδευτικό είναι το ρύζι που ταιριάζει άψογα με το σπανάκι. Αν όμως θέλετε εσείς μπορείτε να το συνοδεύσετε με άλλο συμπλήρωμα.




Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Αχιβάδες γεμιστές με μπέικον και μανιτάρια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Ευπαρουσίαστο και νόστιμο φαγητό το οποίο μπορεί να παρουσιαστεί και ως ορεκτικό συνοδευτικό σε ένα τραπέζι με τους φίλους σας.


 


Υλικά: 


για 10 αχιβάδες 

150 γρ. τυρί κρέμα 

2 κ.σ. λάδι 

4 λωρίδες μπέικον 

5 - 6 φρέσκα μανιτάρια στρογγυλά 

αλάτι, πιπέρι 

λίγο βούτυρο 

λίγο κεφαλοτύρι 



Εκτέλεση:


 Ψιλοκόβουμε το μπέικον και το τηγανίζουμε στο λάδι.

 Ψιλοκόβουμε και τα μανιτάρια και τα βάζουμε κι αυτά μόλις το μπέικον αρχίσει να παίρνει λίγο χρώμα.

 Ρίχνουμε πιπέρι και ελάχιστο αλάτι γιατί το μπέικον είναι ήδη αλατισμένο.

 Μόλις τηγανιστούν και πάρουν αρκετό χρώμα ανακατεύουμε μέσα την κρέμα τυριού. Το αφήνουμε για 1' - 2' και αποσύρουμε το τηγάνι από το μάτι της κουζίνας.

 Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τις αχιβάδες 2' - 3' λιγότερο από τις οδηγίες τους.

 Μετά το στράγγισμα τις λαδώνουμε λίγο και τις ανακατεύουμε για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.

 Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι.

 Γεμίζουμε κάθε αχιβάδα με περίπου 1 κ.σ. γέμιση.

 Τις βάζουμε τη μία δίπλα στην άλλη στο ταψί με τη γέμιση προς τα πάνω.

 Πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι.

 Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 10' - 15' σκεπάζοντας το ταψί με λαδόκολλα. 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...