Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Σουτζουκάκια με ρύζι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Αααχ σουτζουκάκια!!!!! Αυτό το φαγητό σίγουρα αρέσει σε όλη την οικογένεια. Δύσκολο; Όχι βέβαια. Είναι πολύ εύκολο, αρκεί να κάνετε σωστή διαχείριση του χρόνου σας. Θα βοηθήσω κι εγώ. 




Υλικά:


500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος

1/2 κρεμμύδι ξερό

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό

1 μικρό ματσάκι δυόσμο

3 σκελίδες σκόρδο

1 αυγό

αλάτι, πιπέρι

κύμινο

κανέλα

λάδι

1 χούφτα φρυγανιά τριμμένη

1 μικρό μπολάκι αλεύρι για το αλεύρωμα

λάδι για το τηγάνισμα


Για τη σάλτσα:

λάδι

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

περίπου 1 φλ. σάλτσα 

1 ποτηράκι κρασί 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

λίγη ζάχαρη


Για το ρύζι:

1 - 1 1/2 ποτήρι κίτρινο ρύζι 

1/3 ξερό κρεμμύδι ψιλοτριμμένο 

λάδι 

αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση: 



Στο μπλέντερ κόβουμε, για ευκολία, το κρεμμύδι, τα σκόρδα, το μαϊντανό, το δυόσμο και το αυγό. Κι επίσης, για να μην τα βλέπουν τα παιδιά και δυσανασχετούν.

 Βάζουμε τον κιμά σε μια λεκάνη και ρίχνουμε το μείγμα του μπλέντερ. Ανακατεύουμε καλά. 

 Προσθέτουμε στον κιμά αλάτι, πιπέρι, κύμινο και κανέλα.

 Βάζουμε επίσης, λίγο λάδι και ανακατεύουμε καλά.

Τέλος, ρίχνουμε και τη φρυγανιά κι αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Αν ο κιμάς είναι πολύ νερουλός ρίχνουμε λίγη ακόμη. Αν είναι πολύ στεγνός βάζουμε λίγο λάδι ακόμη. 

 Μόλις ζυμώσουμε το μείγμα έτσι ώστε να ανακατευτούν καλά τα υλικά, πλάθουμε τα σουτζουκάκια σε σχήμα χουρμά, αλλά πολύ μεγαλύτερα σε μέγεθος. Τα αλευρώνουμε.

Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να ζεσταθεί και τα τηγανίζουμε κανονικά όσο και τους απλούς κεφτέδες. Τόσο που να τρώγονται και χωρίς τη σάλτσα. 

Για τη σάλτσα:

Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι με το κρεμμύδι να τσιγαριστούν πολύ ελαφρά. 

Προσθέτουμε τη σάλτσα και το κρασί.  

Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε αρκετό νερό, αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη και λίγη κανέλα κι αφήνουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα να βράσει η σάλτσα για 30' περίπου. 

Μόλις είναι έτοιμα τα κεφτεδάκια τα βάζουμε χωρίς τα λάδια του τηγανιού στην κατσαρόλα με τη σάλτσα αν έχει περάσει το μισάωρο του βρασμού της. Διαφορετικά τα βγάζουμε στο πιάτο.







Όταν βάλουμε τα σουτζουκάκια στη σάλτσα τα αφήνουμε άλλα 30' λεπτά  περίπου ή μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να μείνει μόνο το λάδι και η σάλτσα.

              


Σε τηγάνι τσιγαρίζουμε στο λάδι το ρύζι με το κρεμμύδι. 

Μόλις αρχίσει να γυαλίζει λίγο του ρίχνουμε 2 ποτήρια νερό, αλάτι και πιπέρι. Το αφήνουμε να βράσει για περίπου 20'.


Όταν δούμε ότι έχει πιει το νερό σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε το τηγάνι επάνω ώστε να εξατμιστεί και το τελευταίο ίχνος νερού. 

Αν θέλετε, μπορείτε μόλις σβήσετε το μάτι να σκεπάσετε το τηγάνι με μια διπλή πετσέτα και με το καπάκι από πάνω και να το αφήσετε να τραβήξει τους ατμούς. 

 

Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια με το ρύζι κι από πάνω με τριμμένο τυρί.













Μικρές λεπτομέρειες:


Εκτός από ρύζι μπορείτε να συνοδεύσετε τα σουτζουκάκια με πουρέ.


Για τη διαχείριση του χρόνου που σας έλεγα αρχικά, καλό θα είναι να βάλετε τις κατσαρόλες ταυτόχρονα. Σας προτείνω την εξής σειρά:

Βάλτε πρώτα τη σάλτσα να βράσει.

 

Φτιάξτε τον κιμά και πλάστε τον σε σουτζουκάκια. 


Μόλις τα βάλετε στο τηγάνι, αν πρόκειται να συνοδεύσετε με πουρέ βάλτε το νερό να βράσει και καθαρίστε τις πατάτες, κόψτες τις και ρίξτε τις στην κατσαρόλα.

 

Μόλις τηγανιστούν τα σουτζουκάκια αν η σάλτσα έχει βράσει για 30' βάλτε τα στην κατσαρόλα και φτιάξτε το ρύζι.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...