Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Χοιρινό ρολό με αποξηραμένα φρούτα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Ένα από τα πιάτα που έφτιαξε η κόρη μου στο ρεβεγιόν της παραμονής της Πρωτοχρονιάς ήταν το ρολό με δαμάσκηνα και βερίκοκα. Με γεύσεις μελωμένες από γλυκό κρασί και αποξηραμένα φρούτα. Απλά απολαυστικό!!!!!!!!!!!!




Υλικά: 


1.200 - 1.500 γρ. χοιρινό κατάλληλο για ρολό 

8 - 10 δαμάσκηνα ξερά χωρίς κουκούτσι 

8 - 10 βερίκοκα ξερά 

2 ποτηράκια γλυκό κρασί 

2 κ.σ. φουντούκια χοντροκομμένα 

λίγο τριμμένο αποξηραμένο σκόρδο

3 - 4 φέτες μπέικον 

λίγο θυμάρι 

λίγο μαϊντανό 

2 κ.γ. ζωμό κότας σε σκόνη

10 κρεμμυδάκια για στιφάδο 

κανέλα σκόνη 

2 ξυλάκια κανέλας 

λίγο μπαχάρι 

3 κ.σ. βούτυρο 

αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση:


 Απλώνουμε το κρέας πάνω σε μια λαδόκολλα. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

 Πασπαλίζουμε με το ζωμό κότας και το θυμάρι. 

Ρίχνουμε κανέλα...


 τριμμένο σκόρδο...

 Κόβουμε το μπέικον σε μικρά κομμάτια και τα σκορπάμε σε όλη την επιφάνεια.

Βάζουμε τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα στο 1 ποτηράκι γλυκό κρασί για 30'.

 Μόλις περάσει η ώρα του μουλιάσματος τα απλώνουμε συμμετρικά πάνω στο κρέας και το κρασί τους θα το ρίξουμε στο ταψί.

 Χοντροκόβουμε τα φουντούκια στο μούλτι και τα απλώνουμε κι αυτά.

 Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και τον πασπαλίζουμε.

 Με τη βοήθεια της λαδόκολλας που βρίσκεται από κάτω γυρνάμε σε ρολό το κρέας.

 Πατάμε λίγο τις άκρες να κολλήσουν.

 Τώρα θα χρειαστεί λίγος σπάγκος για να το κλείσουμε να μην ανοίξει στο ψήσιμο.

 Κάνουμε δεσίματα οριζόντια και κάθετα πάνω στο ρολό.

 Το περιχύνουμε με το βούτυρο που το λιώνουμε πρώτα. Βάζουμε στο ταψί τα ξύλα της κανέλας και τα κρεμμύδια, τα οποία αν θέλετε μπορείτε και να τα κόψετε.

 Αλατοπιπερώνουμε από την έξω πλευρά.

 Ρίχνουμε από πάνω λίγο μπαχάρι. Μπορείτε αν θέλετε να βάλετε αντί για σκόνη μπαχάρι σε κόκκους.

 Προσθέτουμε λίγο ακόμη ζωμό κότας σε σκόνη από την έξω πλευρά. 

 Ρίχνουμε το δεύτερο ποτηράκι κρασιού στο ταψί.

 Βάζουμε και λίγο νερό στο ταψί.

 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με σκεπασμένη λαδόκολλα για περίπου 2 - 2 1/2 ώρες.









Περίπου 30' πριν βγάλουμε το ρολό βάζουμε τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα για να μη λιώσουν.


Σερβίρουμε στην πιατέλα το ρολό

περιτριγυρισμένο με τα αποξηραμένα φρούτα και τα κρεμμύδια.



Μικρές λεπτομέρειες: 


Αν το κρέας που αγοράσατε έχει μικρή επιφάνεια και είναι σε φέτες μπορείτε να τις βάλετε τη μία δίπλα στην άλλη έτσι ώστε να ανεβαίνουν η μία στην άλλη γύρω στο 1 εκ. και να γίνει μια μακριά απλωμένη επιφάνεια.



2 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Μίνα μου σ' ευχαριστώ πολύ. Η κορούλα μου το έφτιαξε, όπως και άλλα εδέσματα εκείνες τις μέρες.
      Καλό βράδυ σου εύχομαι. Φιλιά.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...