Κυριακή 6 Απριλίου 2014
Σάββατο 5 Απριλίου 2014
Νηστίσιμο παστίτσιο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Εμείς που νηστεύουμε μη νομίζετε ότι υποφέρουμε κιόλας. Μάλλον καλοπερνάμε και ταυτόχρονα τηρούμε τις υποχρεώσεις μας προς τη θρησκεία.
Υλικά:
1 πακέτο κιμά σόγιας 150γρ.
λάδι
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
σάλτσα πασάτα
αλάτι, πιπέρι
κανέλα
πάπρικα
λίγη ζάχαρη
1/2 πακέτο μακαρόνια χοντρά για παστίτσιο
Μπεσαμέλ:
4 ποτήρια γάλα σόγιας
7κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
αλάτι, πιπέρι
λίγο μοσχοκάρυδο
1κ.σ. σπορέλαιο
λίγη γαλέτα για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Βράζουμε τη σόγια για 5' σε σκέτο νερό. Σβήνουμε το μάτι και την αφήνουμε 4'-5' στην κατσαρόλα.
Στη συνέχεια τη στραγγίζουμε και την αφήνουμε στο σουρωτήρι για λίγη ώρα να στραγγίσει καλά.
Τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι και προσθέτουμε ταυτόχρονα τη σόγια.
Μόλις τσιγαριστούν και τα δύο ρίχνουμε τη σάλτσα, το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη, την κανέλα, την πάπρικα και το ανάλογο νερό. Αφήνουμε να βράσει για περίπου 1 ώρα.
Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό.
Τα στραγγίζουμε και τα καίμε με λίγο λάδι.
Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα μακαρόνια. Από πάνω στρώνουμε τη σόγια.
Βάζουμε το γάλα σόγιας σε ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε το σιμιγδάλι, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και 1κ.σ. σπορέλαιο. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να γίνει κρέμα. Μόλις πήξει το αποσύρουμε από το μάτι και το αφήνουμε λίγο στην κατσαρόλα να κρυώσει ελαφρά. Θα πήξει λίγο ακόμα από μόνο του.
Απλώνουμε τη μπεσαμέλ πάνω από τον κιμά σόγιας και πασπαλίζουμε λίγη γαλέτα (τριμμένη φρυγανιά). Ψήνουμε στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30'. Μόλις ψηθεί το βγάζουμε κάπου να κρυώσει και το κόβουμε σε κομμάτια.
Παρασκευή 4 Απριλίου 2014
Καλαμαράκια κονσέρβας με ρύζι
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τυχαίνει κάποιες φορές να μην έχουμε ψωνίσει τα απαραίτητα στο ψυγείο ή να έχουν τελειώσει οι ιδέες για το μαγείρεμα της ημέρας, αλλά για καλή μας τύχη έχουμε στο ντουλάπι λίγο ρύζι και μια κονσέρβα καλαμαράκια. Με αυτά τα δύο γίνεται ένα νόστιμο και γρήγορο φαγητό και το καλύτερο απ' όλα είναι πολύ, πολύ οικονομικό.
Υλικά:
1 κονσέρβα καλαμαράκια
3/4 - 1φλ ρύζι γλασέ
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
σάλτσα
λάδι
αλάτι, πιπέρι
λίγη ζάχαρη
λίγη κανέλα
λίγη πάπρικα
Εκτέλεση:
Στραγγίζουμε το υγρό της κονσέρβας.
Καθαρίζουμε τα καλαμάρια μόνο από το διάφανο κόκαλο.
Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα να ζεσταθεί και τσιγαρίζουμε τα καλαμαράκια με το κρεμμύδι. Τα βγάζουμε σε ένα πιάτο. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τη σάλτσα, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, κανέλα, πάπρικα κι αφήνουμε να βράσει.
Μόλις η σάλτσα κοντεύει να γίνει προσθέτουμε το ρύζι και λίγο από το ζουμί της κονσέρβας. Τα τελευταία 5' πριν γίνει ρίχνουμε μέσα τα καλαμαράκια να πάρουν μια βράση και γεύση από το φαγητό.
Όταν το ρύζι είναι έτοιμο αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.
Άλλες μαγειρικές προτάσεις:
Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι
Καλαμαράκια γεμιστά με τυρί
Καλαμαράκια γιαχνί με πατάτες
Μπάμιες στο φούρνο ή στην κατσαρόλα
Ντομάτες με αυγά στο τηγάνι (στραπατσάδα)
Παντζάρια βραστά
Πατάτες ογκρατέν
Πέμπτη 3 Απριλίου 2014
Νηστεία όλη μέρα
Σαρακοστή χωρίς νηστεία δε νοείται. Αν πιστεύετε ότι είναι δύσκολο να βρείτε τι θα τρώτε νηστεύοντας και γι' αυτό δεν το αποφασίζετε, τότε ελάτε να κάνουμε τη νηστεία παιχνίδι.
Πρωινό:
Καφές με γάλα σόγιας για όσους δε τον θέλουν σκέτο
Κακάο με νερό και ζάχαρη
Γάλα σόγιας σκέτο ή με γεύσεις ή με σοκολάτα (κυκλοφορεί στο εμπόριο)
Χυμό φρούτων
Νηστίσιμα δημητριακά με νερό και μέλι
Νηστίσιμα δημητριακά με γάλα σόγιας
Μπάρες δημητριακών (όσες είναι νηστίσιμες)
Βρώμη (κουάκερ) βρασμένο σε νερό με ζάχαρη ή μέλι. Μπορείτε να το εμπλουτίσετε με σταφίδες, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρουτάκια (κόντιτα), λιόσπορο, ροδέλες μπανάνας ή άλλα κομματάκια φρέσκων φρούτων.
Ποικιλία φρούτων σκέτα ή σε μπολ με ζάχαρη ή μέλι κι αν θέλετε και ξηρούς καρπούς θα σας γεμίσουν ενέργεια και γεύση.
Ταχίνι με μέλι αλειμμένο στο ψωμί
Φυστικοβούτυρο με μέλι στο ψωμί
Ψωμί με μαρμελάδα
Ψωμί με λάδι και ζάχαρη
Νηστίσιμο κέικ
Κουλούρι Θεσσαλονίκης
Σταφιδόψωμο
Λουκουμάς με ζάχαρη
Κουλουράκια νηστίσιμα (στο εμπόριο υπάρχουν με γεύση πορτοκαλιού ή κρασιού ή σουσαμιού ή λαδιού, αλλά καλό είναι να σιγουρευτείτε διαβάζοντας τα συστατικά)
Τηγανίτες με πετιμέζι ή με ζάχαρη ή με μέλι
Τηγανητές φέτες ψωμιού με πετιμέζι
Λαλάγγια
Μεσημεριανό:
Μέσα στην εβδομάδα μπορείτε να κάνετε εναλλαγές από λαχανικά, όσπρια, θαλασσινά, ζυμαρικά και ρύζι. Ειδικά, στα ζυμαρικά και στο ρύζι που έχουμε συνηθίσει να βάζουμε τριμμένο τυρί, μπορούμε να τα βράζουμε σε λίγο περισσότερο αλατισμένο νερό ή να φτιάχνουμε σάλτσες με λίγο περισσότερο αλάτι ή να τα μαγειρεύουμε μέσα στις διάφορες σάλτσες κι όχι ξεχωριστά.
Απογευματινό - Βραδυνό:
Ελιόψωμο
Νηστίσιμη πίτσα
Κρητικό ντάκο (παξιμάδι μεγάλο) με τριμμένη ντομάτα και υλικά που εσείς προτιμάτες όπως κάπαρη, κρεμμύδι, ρίγανη, ελιές, λάδι, αλάτι.
Κριτσίνια με κάποιο νηστίσιμο ορεκτικό (π.χ. ταραμά, μελιτζανοσαλάτα, παντζαροσαλάτα κλπ)
Ντοματοκεφτέδες
Ντοματόψωμο
Παστέλι
Ρεβυθοκεφτέδες
Ταραμοκεφτέδες
Χαλβά με ψωμί
Χορτοκεφτέδες
Ψωμί αλειμμένο με πάστα ελιάς
Ψωμί αλειμμένο με ταραμά
Τετάρτη 2 Απριλίου 2014
Λουκουμάδες με μέλι
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Λουκουμάδες παραδοσιακοί με λίγα μόνο υλικά, νόστιμοι και υγιεινοί.
Υλικά:
500γρ. αλεύρι
1φακ. μαγιά
2φλ. περίπου νερό χλιαρό
1κ.γλ κοφτό αλάτι
1κ.σ. μέλι
αρκετό λάδι για το τηγάνισμα
Για το γαρνίρισμα
μέλι
σουσάμι ή καρύδια τριμμένα
κανέλα
Εκτέλεση:
Βάζουμε το αλεύρι στη λεκάνη και ζεσταίνουμε το νερό.
Διαλύουμε τη μαγιά μαζί με το μέλι στο πρώτο φλιτζάνι νερού.
Το ρίχνουμε στο αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Το δεύτερο φλιτζάνι με το νερό, το προσθέτουμε λίγο-λίγο μέχρι να γίνει ένας παχύς χυλός και ανακατεύουμε καλά. Ίσως να μη χρειαστεί όλο το νερό του δεύτερου φλιτζανιού.
Προσθέτουμε τότε το αλάτι και ανακατεύουμε ξανά το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Το σκεπάζουμε με πετσέτα και βάζουμε τη λεκάνη ή στο καλοριφέρ (να μην καίει όμως πολύ) ή στο φούρνο στους 40 βαθμούς για 1 ώρα χωρίς την πετσέτα.
Μόλις το μείγμα φουσκώσει βάζουμε το λάδι σε μικρή κατσαρόλα να ζεσταθεί καλά και πιάνουμε με το ένα χέρι στη χούφτα μας το μείγμα της λεκάνης σαν να θέλουμε να το σφίξουμε.
Παίρνουμε ένα κουτάλι της σούπας το βουτάμε σε ένα φλιτζάνι με σκέτο λάδι και "κόβουμε" το μείγμα που έχει εμφανιστεί ανάμεσα στο δείκτη και τον αντίχειρα.
Για να μην κολλάει η ζύμη στο κουτάλι το βουτάμε στο φλιτζάνι με το λάδι κάθε φορά που πρόκειται να "κόψουμε" από την παλάμη μας ένα καινούργιο λουκουμά.
Το ρίχνουμε στο λάδι και συνεχίζουμε μέχρι να γεμίσει η κατσαρόλα.
Πού και πού με την τρυπητή κουτάλα σπρώχνουμε προς τα κάτω τους λουκουμάδες να βυθίζονται μέσα στο λάδι.
Ετοιμάζουμε ένα σκεύος (μια σουπιέρα, ένα βαθύ μπολ, μια σαλατιέρα) που να τους χωράει όλους και βάζουμε κάτω χαρτί κουζίνας που θα απορροφήσει όλο το λάδι που θα βγάλουν μετά.
Μόλις γίνουν από τη μία πλευρά τους γυρίζουμε και από την άλλη.
Αν θέλουμε να απορροφηθούν καλύτερα τα περιττά λάδια μπορούμε σε κάθε στρώση λουκουμάδων μέσα στη σαλατιέρα να βάλουμε άλλο χαρτί κουζίνας.
Στο τέλος τους σερβίρουμε στο πιάτο, ζεσταίνουμε για λίγο το μέλι, ίσα -ίσα να γίνει ρευστό, τους περιχύνουμε ρίχνουμε σουσάμι ή τριμμένα καρύδια κι από πάνω κανέλα.
Μικρές λεπτομέρειες:
Για το τηγάνισμα προσωπικά προτιμώ το σπορέλαιο γιατί έχει πιο ελαφριά γεύση και δε μας πιάνει στο λαιμό η έντονη γεύση του ελαιολάδου.
Τους λουκουμάδες μπορείτε να τους φάτε και την επόμενη μέρα αρκεί να τους σκεπάσετε με μεμβράνη ή με καθαρή πετσέτα ή με αλουμινόχαρτο γιατί αλλιώς ξεραίνονται και σκληραίνουν.
Αντί για μέλι μπορείτε να τους περιχύσετε με σιρόπι (σε κατσαρόλα 1φλ. ζάχαρη και 1φλ νερό να βράσουν) ή με ζάχαρη ή με.......να το πω; Με άλειμμα σοκολάτας.
Τρίτη 1 Απριλίου 2014
Η μακαρονάδα του ψαρά
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Μια τέλεια μακαρονάδα θαλασσινή που συνδυάζει και λαχανικά μαζί για άρωμα, χρώμα και γεύση. Μπορείτε άνετα να τη σερβίρετε στους καλεσμένους σας τις μέρες που θα θέλετε να κάνετε τραπέζι με ψαροφαγία και θαλασσινά.
Υλικά:
1/2 πακέτο μακαρόνια σπαγγέτι
1/2 σακουλάκι με μείγμα θαλασσινών (στο εμπόριο υπάρχουν σακουλάκια που περιέχουν διάφορα θαλασσινά όπως ροδέλες χταποδιού, λωρίδες καλαμαριού, μύδια, γαρίδες) Αν όμως δε βρείτε έτοιμο, τότε βάλτε ό,τι έχει η κατάψυξη από τα παραπάνω είδη.
λάδι
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 σκ. σκόρδο
1/2 πιπεριά κόκκινη, 1/2 πράσινη και 1/2 κίτρινη
1 μικρό κομματάκι τζίντζερ καθαρισμένο και ψιλοτριμμένο
1 καρότο κομμένο ζουλιέν (πολύ λεπτά μπαστουνάκια-λωρίδες)
μερικά μανιτάρια στρογγυλά ή πλευρώτους
2 σφηνάκια ούζο
αλάτι, πιπέρι
λίγες ελιές, λίγο μαϊντανό και λίγο άνηθο για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα μύδια πολύ καλά από τα "μουστάκια" και το στομάχι επειδή πικρίζει. Μετά το πλύσιμο τα βάζουμε σε λίγο νερό στην κατσαρόλα για 3' περίπου να βράσουν για λίγο.
Τα στραγγίζουμε και πετάμε το νερό.
Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι και
τσιγαρίζουμε
το σκόρδο, το κρεμμύδι και το μείγμα θαλασσινών. Τα αλατοπιπερώνουμε.
Σβήνουμε με το ούζο κι αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Μετά βγάζουμε από το τηγάνι τα θαλασσινά κι αφήνουμε το λάδι.
Στη συνέχεια προσθέτουμε στο ίδιο λάδι τις πιπεριές κομμένες σε μπαστουνάκια, το καρότο ζουλιέν και το τζίντζερ. Τα γυρίζουμε στο τηγάνι να τσιγαριστούν καλά.
Ρίχνουμε και τα μανιτάρια 7'- 8' πριν βγάλουμε τα άλλα λαχανικά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Όταν γίνουν αρκετά οι πιπεριές και τα καρότα βάζουμε ξανά τα θαλασσινά μέσα. Τα αφήνουμε 5' να μαγειρευτούν όλα μαζί και σβήνουμε το τηγάνι.
Σε μια κατσαρόλα έχουμε βράσει και στραγγίσει τα μακαρόνια και μετά τα καίμε λίγο στο λάδι από το τηγάνι που φτιάξαμε τα θαλασσινά.
Σε μια μεγάλη πιατέλα ανακατεύουμε τα μακαρόνια μαζί με τα θαλασσινά και τα λαχανικά κι από πάνω ψιλοκόβουμε λίγο μαϊντανό, λίγο άνηθο και μερικές ελιές χωρίς το κουκούτσι.
Καλή σας όρεξη.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)