Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015
Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015
Κυδώνι γλυκό του κουταλιού
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένα αρωματικό με όμορφο χρώμα γλυκό του κουταλιού που το φτιάχνουμε το χειμώνα. Εκμεταλλευτείτε τα κυδώνια όσο υπάρχουν για να απολαύσετε αυτό το γευστικότατο γλυκό του κουταλιού.
Υλικά:
600 γρ. κυδώνια (το βάρος τους ζυγισμένο μετά το καθάρισμα)
600 γρ. ζάχαρη
1/2 φλ. αμύγδαλα άψητα
1 ποτήρι νερό
1 βανίλια ή λίγη ζάχαρη βανίλιας
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα κυδώνια από τη φλούδα και το σκληρό κέντρο τους με τα κουκούτσια και μετά τα ζυγίζουμε. Τις φλούδες και τα κουκούτσια μπορούμε να τις κρατήσουμε για τις βάλουμε μέσα στην κατσαρόλα αν θέλουμε να πήξει πιο γρήγορα το γλυκό.
Κόβουμε το κάθε κομμάτι σε φέτες και μετά σε μπαστουνάκια σαν τηγανητές πατάτες. Μη σας φοβίσει αν μαυρίσουν μέχρι να τα τελειώσετε όλα γιατί στην κατσαρόλα έτσι κι αλλιώς θα αλλάξουν χρώμα προς το κόκκινο.
Βάζουμε τα κομμάτια του κυδωνιού στην κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και το νερό. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε το μάτι στο 1,5 με διαβάθμιση το 3 (ή αλλιώς χαμηλώνουμε το μάτι στους μισούς βαθμούς απ' όσο φτάνει). Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι γύρω στη 1 - 1 1/2 ώρα.
Στο μεταξύ βράζουμε τα αμύγδαλα για 30'' και μετά τα ξεφλουδίζουμε.
Όταν δούμε ότι το σιρόπι κοντεύει να γίνει ρίχνουμε τη βανίλια.
Προς το τέλος βάζουμε και το χυμό λεμονιού.
Όταν το σιρόπι αρχίζει να βγάζει λίγο αφρό θα πει ότι είναι έτοιμο. Δοκιμάστε σε ένα πιάτο να στάξετε λίγο και μόλις αρχίσει να κρυώνει σηκώστε το πιατάκι κάθετα. Αν το σιρόπι στάζει αργά θα πει ότι έδεσε. Αν φεύγει γρήγορα σαν το νερό θα πει ότι θέλει κι άλλο βράσιμο.
Βάζουμε και τα καθαρισμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε το γλυκό. Το αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα αρχικά για 1 μήνα ή και λίγο περισσότερο στο ντουλάπι και μετά μπορούμε να το βάλουμε στο ψυγείο.
Μικρές λεπτομέρειες:
Αν θέλετε να πήξει πιο γρήγορα το γλυκό βάλτε σε ένα τούλι τις φλούδες και τα κουκούτσια τα οποία περιέχουν πηκτίνη και δέστε σφιχτά το τούλι να μη φύγουν. Τα βράζετε μέσα στην κατσαρόλα μαζί με το φρούτο και τη ζάχαρη και μετά τα βγάζετε και τα στύβετε καλά.
Τα αμύγδαλα μπορείτε να τα παραλείψετε αν δεν τα θέλετε.
Αν θέλετε να πάρει ένα πιο κιτρινωπό χρώμα το γλυκό αφήστε την κατσαρόλα ανοιχτή.
Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015
Κεμπάπ
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Γεύσεις ανατολής. Οι καλοφαγάδες πιστεύω θα το τιμήσουν δεόντως. Ένα νόστιμο μπιφτέκι με αρκετά μπαχαρικά που του δίνουν άρωμα και γεύση ψημένο κατά προτίμηση στα κάρβουνα αλλά όταν δεν είναι αυτό εφικτό τότε υπάρχει και η γκριλιέρα.
Υλικά:
Για τον κιμά:
250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο και 250 γρ. κιμά αρνίσιο
1 αυγό
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
1/2 κρεμμύδι
1 - 2 σκ. σκόρδο
αλάτι, πιπέρι
κύμινο
μπαχάρι
λίγο μπούκοβο ή κόκκινο καυτερό πιπέρι
πάπρικα
1/2 κ.γ. τσεμένι
ρίγανη
1/4 φλ. γάλα
2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
2 κ.σ. λάδι
Για τη σάλτσα:
λάδι
1 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
πάπρικα
σάλτσα
αλάτι, πιπέρι (ή αν θέλετε να είναι λίγο πικάντικη βάλτε λίγο κόκκινο καυτερό πιπέρι)
Για το σερβίρισμα:
πίτες για σουβλάκι
γιαούρτι στραγγιστό
τη σάλτσα που θα φτιάξουμε
ρύζι σπυρωτό
πατάτες τηγανητές
κρεμμύδι σε ροδέλες ή φέτες
λίγο δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο ή ξερό
Εκτέλεση:
Βάζουμε και τους δύο κιμάδες σε μια λεκάνη.
Στο μπλέντερ κόβουμε το κρεμμύδι, το μαϊντανό και το σκόρδο μαζί με το αυγό για να κόβονται πιο εύκολα. Μετά ρίχνουμε το μείγμα στον κιμά.
Τα μπαχαρικά που έβαλα εγώ επειδή δεν τα είχα όλα είναι από αριστερά προς τα δεξιά και ξεκινώντας από το αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, κύμινο, μπούκοβο, τσεμένι και πάπρικα. Αν δεν τα θέλετε καυτερά μπορείτε να παραλείψετε το μπούκοβο ή το κόκκινο πιπέρι εκτός αν βάλετε ελάχιστο που δε θα διακρίνεται πολύ η γεύση του.
Ρίχνουμε το γάλα μαζί με τα μπαχαρικά και το μείγμα του μπλέντερ που έχουμε ήδη ρίξει. Το γάλα έχει την ιδιότητα να μαλακώνει τον κιμά και να σβήνει απαλά την καυτερή γεύση των μπαχαρικών.
Βάζουμε το λάδι και την τριμμένη φρυγανιά. Αν ο κιμάς είναι αρκετά νερουλός τότε προσθέτουμε λίγη ακόμη.
Ζυμώνουμε τα υλικά αυτά με το μίξερ χειρός αρκετά καλά για να σπάσουν οι ίνες και να μαλακώσει πολύ ο κιμάς.
Λαδώνουμε ένα πιάτο, πλάθουμε μακρόστενα κεμπάπ και τα τρυπάμε με ένα ξύλινο σουβλάκι. Διαφορετικά μπορούμε να πλάσουμε το κεμπάπ κατευθείαν πάνω στο σουβλάκι σαν να το ντύνουμε.
Λαδώνουμε με πινέλο τα κεμπάπ.
Λαδώνουμε και τη σχάρα της γκριλιέρας ή της ψησταριάς.
Ψήνουμε τα κεμπάπ βάζοντάς τους λίγο ακόμη λάδι με το πινέλο κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Το ψήσιμο στη γκριλιέρα θα πάρει περίπου 15' - 20' για να πάρουν καλό χρώμα κι από τις δύο πλευρές.
Σειρά έχουν οι πίτες, τις οποίες λαδώνουμε από κάθε πλευρά.
Τις αφήνουμε μόνο για λίγο μέχρι να αλλάξουν χρώμα προς το καστανό.
Στο μεταξύ μέχρι να γίνουν τα κεμπάπ βάζουμε τη σάλτσα να γίνει. Σε κατσαρολάκι βάζουμε το λάδι και το βούτυρο.
Τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
Βάζουμε τη σάλτσα.
Προσθέτουμε νερό αλάτι, πιπέρι, πάπρικα ή και κάποιο καυτερό μπαχαρικό όπως κόκκινο πιπέρι αν το προτιμάτε και την αφήνουμε να μαγειρευτεί μέχρι να μείνει μόνο με το λάδι της και χωρίς καθόλου νερό.
Στο πιάτο σερβίρουμε τα κεμπάπ με τις πίτες, τα κομμένα κρεμμύδι και δίπλα τη συνοδεία της αρεσκείας του καθενός (πατάτες ή ρύζι, γιαούρτι ή σάλτσα) κι από πάνω τρίβουμε λίγο ψιλοκομμένο δυόσμο που του ταιριάζει άψογα και του προσθέτει τέλεια γεύση.
Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015
Ψητές χαρακωτές πατάτες με τυριά και σάλτσα γιαουρτιού
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αυτό το πιάτο θα έλεγα ότι είναι πολυμορφικό. Μπορεί να παρουσιαστεί και σαν ορεκτικό και σαν κυρίως, αλλά και σαν συνοδευτικό σε ψητά κρέατα. Είναι επίσης εντυπωσιακό όταν έχετε ένα τραπέζι στους φίλους σας.
Υλικά:
πολύ μεγάλες πατάτες κατάλληλες για τυλιχτές στο φούρνο
τυρί τσένταρ ή γκούντα σε φέτες
7 - 8 λωρίδες μπέικον ή λεπτές φετούλες σαλαμάκι
βούτυρο
1 σκ. σκόρδο λιωμένο
αλάτι, πιπέρι
φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
Σάλτσα:
γιαούρτι
αλάτι
Εκτέλεση:
Τις πατάτες θα τις ψήσουμε με τη φλούδα, γι' αυτό θέλουν πολύ καλό καθάρισμα πριν.
Κάνουμε βαθιές εγκοπές στην κάθε πατάτα αλλά όχι τόσο που να τις κόψουμε εντελώς. Ένα κόλπο για να μην ξεχαστούμε και κόψουμε τις φέτες κατά λάθος μέχρι κάτω είναι να βάλουμε σε κάθε πλευρά μπρος πίσω δύο μαχαίρια πάνω στα οποία θα σταματάει το μαχαίρι με το οποίο κόβουμε.
Έτσι θα έχουμε στην κάθε πατάτα εγκοπές σε αποστάσεις περίπου μισού εκατοστού η καθεμία.
Σε ένα πιατάκι ανακατεύουμε το βούτυρο, το αλάτι, το πιπέρι και το σκόρδο λιωμένο.
Βάζουμε αρκετό βούτυρο σε κάθε εγκοπή με τη βοήθεια ενός μαχαιριού.
Βάζουμε όλες τις πατάτες σε ταψί με λαδόκολλα και τις ψήνουμε στο φούρνο σκεπασμένες κι από πάνω με λαδόκολλα για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν και να ψηθούν κανονικά.
Σε μια λαδόκολλα ή σε ταψάκι ψήνουμε τις φέτες των αλλαντικών
σαλαμάκι ή μπέικον.
Μόλις γίνει τραγανό και ξεροψηθεί το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το σπάμε σε μικρά κομματάκια.
Οι πατάτες είναι έτοιμες ψημένες εφόσον τρυπιούνται καλά με το πιρούνι.
Σε κάθε μία βάζουμε από ένα κομμάτι τυριού έτσι ώστε να εξέχει αρκετά από την πατάτα, ώστε μόλις λιώσει να απλωθεί στην επιφάνειά της.
Τις ξαναβάζουμε στο φούρνο μόνο για 5' χωρίς να τις σκεπάσουμε ίσα ίσα για να λιώσει το τυρί.
Τις βάζουμε στο πιάτο....
κι από πάνω τους ρίχνουμε γιαούρτι με λίγο αλάτι φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο και κομματάκια των αλλαντικών που ψήσαμε.
Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015
Σαλάτα λόλο μπιάνκο με παντζάρι και πορτοκάλι
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Στη σαλάτα αυτή έχουμε σύνθεση χρωμάτων και αντίθετες γεύσεις που ενώνονται αρμονικά μεταξύ τους.
Υλικά:
λόλο μπιάνκο (σγουρό πράσινο μαρούλι)
2 - 3 γουλιά παντζαριών βρασμένα
1 ματσάκι άνηθο
1 πορτοκάλι κομμένο σε κυβάκια
Για τη σάλτσα:
λάδι
ξύδι μπαλσάμικο
αλάτι
1 κ.σ. μέλι
1 σκ. σκόρδο λιωμένο
Εκτέλεση:
Στη σαλατιέρα κόβουμε τα λαχανικά και το πορτοκάλι.
Σε ένα βαζάκι χτυπάμε με το μιξεράκι του φραπέ το λάδι, το ξύδι, το αλάτι, το σκόρδο και το μέλι.
Περιχύνουμε τη σαλάτα.
Την αφήνουμε όπως είναι ή.....
προσθέτουμε και λίγα καρύδια.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)