Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Ρεβύθια με ρύζι κοκκινιστά

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Πολύ νόστιμο πιάτο με όσπρια και δημητριακό που είναι το ρύζι. Χορταστικό, πλήρες και πλούσιο σε βιταμίνες. Τέτοιοι συνδυασμοί προσφέρονται ωραία σε παιδιά που έχουν δυσκολία να φάνε τα ρεβύθια. Θα φάνε το ρύζι και θα πάρουν και κάποιες βιταμίνες από τα όσπρια ή θα ξεγελαστούν και θα φάνε και λίγα.




Υλικά: 


1 φλ. ρεβύθια 

1/2 φλ κίτρινο ρύζι 

1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 

λάδι 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

1/2 φλ. σάλτσα 


Εκτέλεση: 


 Έχουμε ήδη μουλιάσει αποβραδίς τα ρεβύθια σε νερό ή αλλιώς μπορούμε να τα βάλουμε σε μια λεκάνη με νερό και 1 - 2 κ.σ. σόδα να τα τρίψουμε για λίγο και να χύσουμε το νερό χωρίς να τα ξεπλύνουμε. Μετά τα βάζουμε στην κατσαρόλα με σκέτο νερό να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν καλά.

 Σε ένα τηγάνι βάζουμε κανονικό λάδι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το ρύζι και τα τσιγαρίζουμε μαζί.











Δεν τα αφήνουμε πολύ αλλά μόνο μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι και το ρύζι. Πριν πάρει χρώμα.

 Σουρώνουμε τα ρεβύθια από το νερό τους, το οποίο το κρατάμε για να το μετρήσουμε.

 Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με 3 φλ. νερό που έβρασαν και τη σάλτσα. Αν το νερό της κατσαρόλας δε φτάνει προσθέτουμε κι άλλο από τη βρύση. Αν είναι περισσότερο, το κρατάμε στην άκρη μήπως χρειαστεί κατά τη διάρκεια του βρασμού.

 Ρίχνουμε το ρύζι μαζί με το λάδι που το τσιγαρίσαμε στην κατσαρόλα.

 Βάζουμε αλάτι, πιπέρι....

 και κανέλα. 

Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 20' και μέχρι να πιει το ρύζι όλο το νερό της κατσαρόλας και να χυλώσει. 


Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Χόμους με μαυρομάτικα φασόλια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αν βαρεθήκατε τα μαυρομάτικα μαγειρεμένα με το συνηθισμένο τρόπο για κύριο πιάτο τότε καιρός είναι να τα δοκιμάσετε σαν ορεκτικό συμπλήρωμα. Το γνωστό χόμους γίνεται με ρεβύθια, αλλά τα μαυρομάτικα μπορούν να τα αντικαταστήσουν πλήρως και με πιο λίγα υλικά γιατί δε βάζουμε ταχίνι και φυσικά, γίνονται εξίσου νόστιμα όσο και το χόμους με τα ρεβύθια.




Υλικά: 


2/3 φλ. μαυρομάτικα φασόλια 

2 σκ. σκόρδο 

λάδι

το χυμό 1/2 λεμονιού 

αλάτι 

πάπρικα 


Εκτέλεση: 


 Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα μαυρομάτικα μέχρι να μαλακώσουν καλά.

 Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε στο μούλτι μαζί με λίγο λάδι και τις σκελίδες του σκόρδου.

 Προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού.

 Τα χτυπάμε όλα μαζί να γίνουν αλοιφή. Ελέγχουμε αν χρειάζεται περισσότερο αλάτι ή λάδι ή λεμόνι. 

Σερβίρουμε σε βαθύ μπολ με πάπρικα και αν θέλουμε κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε λίγο λάδι.

Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Γαύρος στο φούρνο με σκόρδο και μαϊντανό

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Ο γαύρος δεν είναι μόνο για το τηγάνι, γίνεται πολύ νόστιμος και στο φούρνο και μάλιστα με διάφορες συνταγές. Σήμερα θα τον φτιάξουμε με σκόρδο και μαϊντανό και θα τον συνοδεύσουμε με χόρτα και κουνουπίδι.




Υλικά: 


1 κ. γαύρος κάπως χοντρός 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 

1/2 κρεμμύδι ξερό σε φέτες 

2 σκ. σκόρδο 

λάδι 

αλάτι, πιπέρι 

λίγο ξύσμα λεμονιού

χυμό 1/2 λεμονιού 


Εκτέλεση:


Προτιμάμε το χοντρό γαύρο γιατί αλλιώς στο ψήσιμο ο ψιλός χάνεται. Μετά το καθάρισμα και το πλύσιμο τον βάζουμε σε ταψί το ένα δίπλα στο άλλο. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. 

 Ψιλοκόβουμε από πάνω το μαϊντανό και το σκόρδο σε μικρές φετούλες. 

 Κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες και τις σκορπάμε σε όλο το ταψί. Ρίχνουμε λάδι.

 Τρίβουμε λίγο ξύσμα λεμονιού φρέσκου ή από αυτό το οποίο το έχουμε φυλάξει στην κατάψυξη.

 Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.

 Βάζουμε και νερό στο ταψί.

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 50' - 60' μέχρι να ροδίσουν τα ψάρια σύμφωνα με την προτίμηση σας. Αν τα θέλετε πιο ξεροψημένα θα τα αφήσετε να πάρουν κι άλλο χρώμα. Ο μαϊντανός θα καεί και θα γίνει τραγανός, αλλά δεν είναι για πέταμα. 

Μία πρόταση είναι να τα σερβίρετε με χόρτα και κουνουπίδι. 

Εγώ έβαλα άγρια γλυκά ραδίκια και κουνουπίδι με λαδολέμονο.

Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Γιαουρτοκέικ με σιρόπι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αυτό το κέικ έχει το πλεονέκτημα να βγάζει πολλά κομμάτια γιατί το μείγμα του φουσκώνει αρκετά και φυσικά δε χωράει στη συνηθισμένη φόρμα αλλά σε ταψί. Έτσι λοιπόν, γίνεται πολύ οικονομικό εφόσον θα φάνε αρκετά άτομα με την ίδια δόση.




Υλικά: 


250 γρ. μαργαρίνη 

2 ποτήρια ζάχαρη 

6 αυγά 

2 βανίλιες 

200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 

1 σφηνάκι κονιάκ ή λικέρ της αρεσκείας σας 

500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 

1 κ.σ. όχι γεμάτη μπέικιν πάουντερ 


Σιρόπι: 

3 ποτήρια νερό 

2 ποτήρια ζάχαρη 

φλούδα 1/2 λεμονιού 


Εκτέλεση: 


 Χτυπάμε μόνο για λίγο το βούτυρο μόνο του να μαλακώσει.

 Αμέσως βάζουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα και στα δύο μαζί.

Ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα για να ενσωματωθούν συνεχίζοντας το χτύπημα. 

 Συνεχίζουμε με το γιαούρτι.

 Βάζουμε τη βανίλια.

 Το κονιάκ ή λικέρ.

 Το μπέικιν πάουντερ.

 Προσθέτουμε το αλεύρι το οποίο καλύτερα θα ήταν να το ανακατέψουμε πρώτα με το κουτάλι στο μείγμα και μετά να το χτυπήσουμε με το μίξερ, γιατί αλλιώς θα πεταχτεί η σκόνη του ψηλά και θα λερώσουμε παντού.

 Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο πυρέξ και ρίχνουμε το μείγμα μέσα. Ψήνουμε στους 175 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα. Ελέγχουμε με το μαχαίρι να δούμε αν βγαίνει καθαρό για να το βγάλουμε από το φούρνο. 

 Φτιάχνουμε το σιρόπι βάζοντας σε μια κατσαρόλα το νερό τη ζάχαρη και τη φλούδα λεμονιού. Τα βράζουμε για 5'- 7΄και τραβάμε το σιρόπι από το μάτι να σταματήσει ο βρασμός του.

 Μόλις βγάλουμε το ταψί από το φούρνο το σιροπιάζουμε όπως είναι ζεστό και το σιρόπι να έχει γίνει ελαφρά προς το χλιαρό όση ώρα το έχουμε τραβήξει από το μάτι που έβραζε.

Μπορείτε στο σερβίρισμα να πασπαλίσετε με καρύδια ή αμύγδαλα χοντροκοπανισμένα ή ινδοκάρυδο.

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Κοτόπουλο με χυλοπίτες στη γάστρα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Καθαρά Κυριακάτικο λαχταριστό φαγητό που στη γάστρα έχει την ευκολία για τη νοικοκυρά, επειδή δε χρειάζεται να το προσέχει.  




Υλικά: 


1/2 κοτόπουλο σε μερίδες 

1 1/2 φλ. χυλοπίτες 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1/2 φλ. σάλτσα 

1 ποτηράκι κόκκινο κρασί 

αλάτι, πιπέρι 

πάπρικα 

κανέλα 

λάδι 


Εκτέλεση: 


 Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες και το νεροβράζουμε για 5' να φύγουν οι τοξίνες και οι αφροί.

 Το βάζουμε στη γάστρα, χωρίς το νερό, και ρίχνουμε τη σάλτσα.

Βάζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το κρασί. 

 Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και κανέλα.

Ρίχνουμε λάδι. 

 Βάζουμε νερό τόσο που να μισοφαίνεται το κρέας.


 Το ψήνουμε σκεπασμένο με το καπάκι σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 2 ώρες. Όταν το βγάλουμε φροντίζουμε να έχει νερό ή αν χρειαστεί προσθέτουμε και πάλι για τις χυλοπίτες.





Ρίχνουμε τις χυλοπίτες στη γάστρα και τις αφήνουμε για 20'. 










Και ήρθε η ώρα της απόλαυσης με λίγο τριμμένο τυράκι από πάνω στο πιάτο.

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Μαρμελάδα μπανάνα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Όταν θα έχετε πολλές μπανάνες ή όταν τις βρείτε σε χαμηλή τιμή μια ιδέα είναι να κάνετε μαρμελάδα. Θα τη χρειαστείτε για το κολατσιό μικρών και μεγάλων ή για τα γλυκά.






Υλικά: 


1 κ. μπανάνες 

700 γρ. ζάχαρη 

χυμό 1/2 λεμονιού 

1 βανίλια 

λίγη κανέλα 

100 γρ. ρούμι ή κονιάκ 

100 γρ. νερό 


Εκτέλεση:


 Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το λεμόνι. Τα αφήνουμε να βράσουν για 5'. 

 Μετά κόβουμε τις μπανάνες σε ροδέλες και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Τις αφήνουμε να βράσουν μαζί με το σιρόπι για περίπου 20' - 30' ή μέχρι να δούμε ότι έχουν λιώσει και έχει δέσει το σιρόπι.

 Τα τελευταία 10' περίπου, ρίχνουμε τη βανίλια και αν σας αρέσει και την κανέλα.

Προσθέτουμε το ρούμι ή το κονιάκ για άρωμα και την αφήνουμε να δέσει και να γίνει μία μαρμελάδα με πυκνό σιρόπι το οποίο δεν πρέπει να υπάρχει σε ποσότητα.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...