Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015
Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015
Ανάμεικτα κρέατα με πιπεριές στη λαδόκολλα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αυτό το φαγητό το έφτιαξε ο άντρας μου κάποιο Σάββατο που είχαμε καλεσμένο στο σπίτι. Όπως διαπίστωσα το απόλαυσαν πολύ κι εγώ θαύμασα τις μαγειρικές ικανότητες του συζύγου και χωρίς να παινεύομαι.
Υλικά:
περίπου από 500 γρ. στο κάθε κρέας: μοσχάρι, χοιρινό και κοτόπουλο
1 κ.σ. ζωμό κότας σε σκόνη ή 1 κύβο
λάδι
1 ποτηράκι λευκό κρασί
αλάτι, πιπέρι
2 κ.σ. τυρί κρέμα
1 κ.σ. μουστάρδα
1 κρεμμύδι ξερό
2 σκ. σκόρδο
από 1/2 πιπεριά σε κόκκινο πράσινο και κίτρινο χρώμα
200 γρ. κεφαλοτύρι
μείγμα βοτάνων (ρίγανη, θυμάρι, μπούκοβο, θρούμπι)
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό το μοσχάρι και το χοιρινό κομμένα σε μέτρια κομμάτια να βράσουν για 10' και να τα ξαφρίσουμε. Το κοτόπουλο το ξεκοκαλίζουμε και θα το βάλουμε αργότερα γιατί αλλιώς θα γίνει νωρίτερα από τα άλλα και θα λιώσει. Έτσι αφήνουμε άλλα 10' μαζί με το κοτόπουλο όλα μαζί τα κρέατα, σύνολο 20' να βράσουν.
Μόλις ρίξουμε το κοτόπουλο βάζουμε και το ζωμό κότας σε σκόνη ή τον κύβο.
Στη συνέχεια στραγγίζουμε τα κρέατα και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Ρίχνουμε από πάνω λάδι σε όλη την επιφάνειά τους.
Προσθέτουμε το κρασί.
Αλατοπιπερώνουμε.
Συνεχίζουμε με την κρέμα τυριού και τη μουστάρδα.
Ανακατεύουμε πολύ καλά να ενωθούν τα υλικά.
Κόβουμε σε φέτες και βάζουμε μέσα το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Κόβουμε σε ροδέλες ή λωρίδες τις πιπεριές και σε μεγάλους κύβους το τυρί και τα βάζουμε κι αυτά μέσα.
Ανακατεύουμε και πάλι όλα τα υλικά.
Τα βάζουμε όλα μαζί σε λαδόκολλα.
Την κλείνουμε καλά κι απ' έξω βάζουμε αλουμινόχαρτο για να μη φύγουν τα ζουμιά κατά το ψήσιμο.
Βάζουμε το πακέτο σε ένα ταψί και το ψήνουμε στους 180 περίπου για 2 ώρες ή στους 170 για 2 1/2 - 3 ώρες.
Μόλις ανοίξουμε τη λαδόκολλα θα ξεχυθούν τα αρώματα και θα έχει λιώσει το τυρί δίνοντας τη μοναδική του γεύση στο κρέας μαζί με τις πιπεριές.
Βάζουμε το φαγητό σε ένα πήλινο, κατά προτίμηση, σκεύος και το πασπαλίζουμε με το μείγμα βοτάνων.
Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015
Σούπα με τραχανά κοκκινιστό
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τι πιο απλό όταν θέλουμε ένα εντελώς πρόχειρο γεύμα, ειδικά το βράδυ, με κάτι που να μη χρειάζεται διαδικασία και χρόνο. Ένας κοκκινιστός τραχανάς είναι ό,τι πρέπει για τις χειμωνιάτικες μέρες αλλά και γιατί όχι και για τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου.
Υλικά:
1/2 φλ. τραχανά
2 φλ. νερό
1/3 φλ. σάλτσα
αλάτι, πιπέρι
λάδι
1/2 κ.γ. ζωμό σε σκόνη (τη γεύση που εσείς προτιμάτε)
Εκτέλεση:
Βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό με τη σάλτσα να πάρουν βράση.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Βάζουμε λίγο λάδι.
Προσθέτουμε και λίγο ζωμό σε σκόνη. Εγώ συνήθως προτιμώ το ζωμό κότας.
Μόλις πάρει βράση η σάλτσα ρίχνουμε μέσα τον τραχανά κι ανακατεύουμε.
Τον αφήνουμε για 10' να βράσει. Αν τον θέλετε λίγο πιο ζουμερό ρίξτε λίγο ακόμη νερό.
Με τα δύο φλιτζάνια νερό βγαίνει λίγο πιο πηχτός.
Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015
Ψάρι τιλάπια με πράσα και μουστάρδα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αυτό το ψάρι σας το συνιστώ ως πολύ νόστιμο και πολύ εύκολο. Στο τηγάνι γίνεται πολύ γρήγορα και η γεύση του με αυτό τον τρόπο μαγειρέματος ίσως να σας θυμίσει λίγο κάτι από κρέας.
Υλικά:
4 φιλέτα τιλάπιας
4 πράσα (μόνο το άσπρο μέρος τους)
2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
περίπου 2 κ.σ. μουστάρδα
χυμό 1/2 λεμονιού
1/2 ποτηράκι άσπρο κρασί
λάδι ή 1 κ.σ. βούτυρο
αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα
1 κ.γ. μουστάρδα
λίγο λάδι
λίγο λεμόνι
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το τσιγαρίζουμε στο λάδι ή αν προτιμάτε στο βούτυρο.
Κόβουμε τα πράσα σε λεπτές ροδέλες και τα ρίχνουμε στο τηγάνι να τσιγαριστούν κι αυτά. Τα ανακατεύουμε συχνά.
Όταν τσιγαριστούν τα σβήνουμε με το κρασί.
Αλατοπιπερώνουμε σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι κι αφήνουμε τα πράσα να αχνιστούν για λίγο με το κρασί μέχρι να μαλακώσουν.
Απλώνουμε μουστάρδα και στις δύο πλευρές κάθε ψαριού.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Ψήνουμε τα ψάρια στο τηγάνι γκριλ χωρίς να βάλουμε κάποιο λίπος μέσα. Μόλις αρχίσουν να παίρνουν λίγο χρώμα από την κάθε πλευρά ρίχνουμε πάνω τους λίγο χυμό λεμονιού. Συνολικά χρειάζονται λίγα λεπτά να ψηθούν όχι παραπάνω από 15' - 20'.
Τώρα το ψάρι και τα πράσα είναι έτοιμα για σερβίρισμα.
Όμως εγώ συνέχισα φτιάχνοντας μία σάλτσα από 1 κ.γ. μουστάρδα λίγο λάδι και λίγο χυμό λεμονιού, τα χτύπησα για λίγο με το μιξεράκι του φραπέ και την άπλωσα πάνω από το φαγητό.
Έγινε απίθανο.!!
Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015
Ρεβύθια με πλιγούρι
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ας ταξιδέψουμε μέχρι τη Μικρά Ασία να γευτούμε λίγη από την ομορφιά της. Ένα παραδοσιακό φαγητό που μπορείτε να το φάτε ως κυρίως πιάτο ή ακόμη και σαν σαλάτα.
Υλικά:
1/2 φλ. πλιγούρι σταρένιο
1 1/2 φλ. νερό
1/2 φλ. ρεβύθια
1 φύλλο δάφνης
λίγο λάδι
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 - 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
μερικά φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
αλάτι, πιπέρι
χυμό 1/2 λεμονιού
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα ρεβύθια μέχρι να μαλακώσουν τελείως για περίπου 2 ώρες. Καλό θα είναι να τα έχουμε μουλιάσει από το προηγούμενο βράδυ.
Ρίχνουμε στο νερό αλάτι και ένα φύλλο δάφνης που θα τους δώσει ωραίο άρωμα.
Βράζουμε το νερό το αποσύρουμε από το μάτι και το ρίχνουμε στο πλιγούρι σε ένα μπολ. Το αφήνουμε σκεπασμένο να φουσκώσει μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό. Αν τυχόν, μείνει μια μικρή ποσότητα νερού το σουρώνουμε.
Τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι με το σκόρδο αλλά δεν τα αφήνουμε να πάρουν χρώμα.
Ανακατεύουμε το πλιγούρι με τα ρεβύθια.
Προσθέτουμε μέσα τα κρεμμύδια και το σκόρδο μαζί με το λάδι τους. Αν σας έχει πέσει πολύ λάδι στο τηγάνι μην το βάλετε όλο.
Ψιλοκόβουμε το φρέσκο δυόσμο και τον ρίχνουμε κι αυτόν.
Βάζουμε λίγο ακόμη αλάτι και πιπέρι.
Στύβουμε το χυμό μισού λεμονιού κι ανακατεύουμε καλά να ενωθούν οι γεύσεις.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)